設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 極地雪

[Soundbar] Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

黑鑽玩家

pandaz0062 發表於 2020-10-1 14:33
我有條2.1版,用過都幾好.

我早幾日買咗條魔獸8K, 噚日剛到, 對比我原本用緊嘅Sony Premium HDMI, 聲音動態好似改善咗.

反正咁平, 噚晚又買一條Zeskit返嚟對比一下.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

蜜汁叉燒 發表於 2020-10-6 11:55
我早幾日買咗條魔獸8K, 噚日剛到, 對比我原本用緊嘅Sony Premium HDMI, 聲音動態好似改善咗.

反正咁平,  ...

Good, 試下又唔貴。

專業玩家

極地雪 發表於 2020-10-6 01:13
如果係香港行貨一定包保養~ 呢樣我又唔擔心喎~~
好似PLASMA / OLED 電視機 咁就算你買咩型號,
係咪旗艦 ...

有兩年算唔錯,但最怕係過左保養期先hi 野

專業玩家

蜜汁叉燒 發表於 2020-10-6 11:55

反正咁平,  ...

8k? Good, 等師兄你比較比較

鉑金玩家

DamienChu@G 發表於 2020-10-6 23:56
有兩年算唔錯,但最怕係過左保養期先hi 野

所有行貨電器, 音響, 電子產品都有保架喎, 都總有一日會過保,

如果咁都要怕, 咪所有電子產品都唔洗買?
等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

專業玩家

極地雪 發表於 2020-10-7 01:53
所有行貨電器, 音響, 電子產品都有保架喎, 都總有一日會過保,

如果咁都要怕, 咪所有電子產品都唔洗買?{ ...

所以我會選擇延長保養,安心d

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

終於都搞掂

Samsung 65吋Q95T + Ambeo Soundbar

開Netflix睇Spider-Man,雖然無Dolby Vision,,不過畫質都係一流;音效方面,Dolby Atmos經eARC係出得到,可能我梳化位後面幅牆係凹凸裝飾所以後面嘅音無咁出,不過前中左右加天空聲道真係好正,bass都算足夠,老虎都讚😆

宜家可以話喺屋企都享受到影院嘅效果喇

聽音樂方面,開MOOV經chromecast去soundbar都有不俗嘅音效,我已經接受喇

本身有上牆架,但最後都無上牆。其實我咁擺需唔需要墊高條Soundvar呢?請指教🙏

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
極地雪 + 10 + 10 超正, 一定要加分
DamienChu@G + 10 + 10 恭喜哂Ching
蜜汁叉燒 + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

黃金玩家

想請教用Ambeo Soundbar各位師兄,如果想睇Netflix點燈的話,是不是只可以用
apple tv 4k / xbox 做訊源 ? 因為本身我用緊 樂聲 UB-400內置APP睇的,而電視型號就用DX900,都舊款,無用Eacr
想問係咪應該用入一部APPLETV 4K 最方便?

附上電視背後插位

黑鑽玩家

herofranky 發表於 2020-10-12 22:10
想請教用Ambeo Soundbar各位師兄,如果想睇Netflix點燈的話,是不是只可以用
apple tv 4k / xbox 做訊源 ?  ...

我部Sony 電視係唔支援Atmos, 所以我都買咗部Apple TV 4K, 貪佢睇Netflix有Atmos, 同埋可以租片睇. 我嘅經驗係咁,

1) Apple TV -> 電視 -> Ambeo, 由於電視唔技援Atmos, 所以結果係出唔到Atmos, 只出得返5.1
2) Apple TV -> Ambeo -> 電視 HDMI (ARC), 我最初以為只係畫面訊號上電視, Ambeo就可以先攔下Audio訊號, 只輸出畫面去電視, 以為會出到Atmos, 原來都係出唔到Atmos, 可能ARC/eARC係要一串器材都兼容先會出到個制式.
3) Apple TV-> Ambeo -> 電視HDMI (沒有ARC功能), 可能因為冇ARC, 所以就唔使理電視個能夠處理乜野制式, 咁就Apple TV 4K出到Atmos, 電視Audio就用光纖接去Ambeo.

睇你張相有兩個HDMI port, 一個有ARC, 一個冇ARC, 你可以將Ambeo輸出插去冇ARC個port, 應該Apple TV就出到Atmos.

順便提一下, 我之前都冇做足功課, 原來Apple TV 個聲音輸出唔係想像中嘅BitStreem, 佢DD, TrueHD全部都係Apple TV自已解壓, 轉晒做LPCM mult-ch 先輸出, 所以平時非Atmos訊號, Soundbar都只係收到LPCM 訊號,  而非DD/ DDTrueHD, 冇記錯的話, 就算DTS 都係轉做LPCM, 但係Atmos就唔同, 佢會直接輸出Atmos訊號, 但都只限經DD+ 嘅 Atmos訊號, 如果係經DD TrueHD嘅Atmos嘅訊號, 係解唔到嘅, 我試過DL Dobly True HD with Atmos  嘅Trailer 經 Apple TV 嘅Infuse 6 去播, Atmos聲道嘅聲就冇咗聲.

可能係我腦放, 我比較過用我部Samsung M8500 睇Netflix, 同用Apple TV 4K 嘅Netflix, 睇同一套片, 套片係得5.1, 明顯地Samsung係好聲啲, 仔細度同低頻力度都差得幾遠吓, 兩部機都係用同款HDMI 線的, 操控上Apple TV 個搖控係好用, 有Atoms嘅戲/普通追劇, 我用Apple TV, 如果睇戲的話用返BD機應該會好聲啲. 租片冇得揀, 只有用Apple TV.

黃金玩家

蜜汁叉燒 發表於 2020-10-14 14:15
我部Sony 電視係唔支援Atmos, 所以我都買咗部Apple TV 4K, 貪佢睇Netflix有Atmos, 同埋可以租片睇. 我嘅 ...

唔該師兄,睇碟我都用番UB400

照你咁講,可能我用UB400的Netflix  APP出 5.1
效果可能會比apple tv出 atom 更好 。