設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 極地雪

[Soundbar] Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

專業玩家

蜜汁叉燒 發表於 2020-9-28 11:26
我都係貼住後牆, 仲要左邊都係貼實牆, 右邊就離牆好遠, 都幾本上係最差嘅聆聽位置. 後置嘅聲, 的確去唔到 ...

我同你廳的位置應該差唔多,睇戲最重要係feel到包圍感,同埋分得出聲音的方向,香港屋企大多都係sofa貼牆,除非有實體喇叭,唔係真係好難清楚聽到後面的聲,但ambeo 的好處就係冇曬d喇叭,但表現就好依賴客廳的格局,同埋我屋企有小朋友,所以越少野越安全……

黑鑽玩家

DamienChu@G 發表於 2020-9-29 19:33
我同你廳的位置應該差唔多,睇戲最重要係feel到包圍感,同埋分得出聲音的方向,香港屋企大多都係sofa貼牆 ...

我就係細路出咗世後,都冇乜點用過,就清咗套5.1. 而家細路大啲,但你都知到有細路就多好多野,仲邊有位玩放咁多器材,所以而家只可以簡簡單單,Ambeo都基本上幾唔錯,就算冇超低都應付到大部份場景,可以加個超低的話,我應該會完全滿足晒我需要。

專業玩家

蜜汁叉燒 發表於 2020-9-29 20:30
我就係細路出咗世後,都冇乜點用過,就清咗套5.1. 而家細路大啲,但你都知到有細路就多好多野,仲邊有位 ...

一有小朋友,套5.1會成為攻擊目標,唔係器材花就係牆花,我諗原裝bass應該夠我用,因為我都唔敢開得大勁,唔會買超低住,師兄你5.1個超低咪可以插去ambeo 用?

黑鑽玩家

DamienChu@G 發表於 2020-9-30 11:30
一有小朋友,套5.1會成為攻擊目標,唔係器材花就係牆花,我諗原裝bass應該夠我用,因為我都唔敢 ...

超低音之前已經放咗咯, 而家只冇用超低.

專業玩家

蜜汁叉燒 發表於 2020-9-30 12:42
超低音之前已經放咗咯, 而家只冇用超低.

咁咪買過夾ambeo的。如果要買,買乜好?個sales話買隻普普通通得,但d鬼佬網話買svs sb2000 sub, 都幾貴,可能我冇玩開影音啦……

黑鑽玩家

DamienChu@G 發表於 2020-9-30 15:47
咁咪買過夾ambeo的。如果要買,買乜好?個sales話買隻普普通通得,但d鬼佬網話買svs sb2000 sub, 都幾貴 ...

我都有睇過吓呢隻, SVS 好似算係抵玩, 外國有新版本SB2000Pro. 我見Price.com得SB2000, 唔見有新版本, 而且我未唸掂點擺呀.

而家有個麻煩要處理, 噚晚開始中置聲道啲聲好蒙, 好怪, 熄咗Ambeo正常返, 嚟睇出咗事, 今晚要再試清楚.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

@極地雪 今日試過,天空聲道及左至右,右至左立體聲音效真係非一般 soundbar,但聽歌就真係只可以當附加功能😭

鉑金玩家

蜜汁叉燒 發表於 2020-9-29 17:06
雪師兄, 剛見到你以前介紹過一款Zeskit cinema plus HDMI cable, 好似好抵玩, 我見Zeskit 而家出咗款新嘅 ...

無試過8K , 仲用緊佢4K 個條咋~
等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

鉑金玩家

bbc701 發表於 2020-10-1 00:02
@極地雪 今日試過,天空聲道及左至右,右至左立體聲音效真係非一般 soundbar,但聽歌就真係只可以當附加功 ...

試下就算唔買都好丫, 起碼知道今時今日科技原來可以做到唔同既效果~
等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

蜜汁叉燒 發表於 2020-9-29 17:06
雪師兄, 剛見到你以前介紹過一款Zeskit cinema plus HDMI cable, 好似好抵玩, 我見Zeskit 而家出咗款新嘅 ...

我有條2.1版,用過都幾好.