設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 極地雪

[Soundbar] Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

鉑金玩家

LkMan@FB 發表於 2020-8-24 15:27
想請教用緊既c hing有冇以下情況, 同藍芽連接聽歌會自己動返去hdmi tv, 不定時跳, 各位有依個情況嗎?定sett ...

暫時未遇過, CHING  不妨試下RESET  枝SOUNDBAR ,

可能會解決到呢D 奇怪情況
等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

極地雪 發表於 2020-8-24 18:44
暫時未遇過, CHING  不妨試下RESET  枝SOUNDBAR ,

因為早半個月已有依個情況, 當時RESET左一次, 再度聲當時又冇依個情況, 到剛剛星期日時想睇下歌, 點知聽左2隻半佢又do嘟, 又跳返去hdmi tv真係好奇怪

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

極地雪 發表於 2020-8-24 18:44

昨晚已解決問題喇C HING, 分享一下, 原來係關電視既事, 我將電視既eARC 關閉左之後, 就再冇由bluetooth 跳返去 hdmi tv, 小弟係用緊SONY A9G

黑鑽玩家

小弟自5月購入Ambeo Soundbar初期做過兩三次Calibration後, 一直都冇再做過Calibration. 早期一直睇電視, 睇戲都是用都是用Boost Movie Mode, 但有時覺得低頻不太足夠, 又試試轉成Standard Movie Mode, 發覺好似定位及低頻較好, 當然影院感覺依然Boost較好. 但有點奇怪地, Boost 與Standard的人聲表現有啲唔同, 不知為何Standard的人聲總是多帶一點回音, 也不及Boost突出. 不知是否近來Soundbar run-in 咗, 低頻明顯較早前量大一點. 早幾日心血來潮, 不如重做一次Calibration, 做完呢次calibration 之後, 聲效明顯比早前好, 就算用Boost, 聲音定位都明顯清晰咗, 改成Standard後, 空間冇Boost咁大, 但不會再有人聲有回音的怪感覺.

由於我擺放位置, 係極之唔理想, 一邊貼實牆, 一邊係離牆極遠, 耳仔離後牆可能只有一尺左右. 所以我從來都冇抱住Ambeo Soundbar會有魔法出現, 唔認為會感覺到後置的, 只不過想買一個冇Subwoofer, 都有唔錯聲效嘅Soundbar, 事實亦都係大部份時間係唔會覺得後置會出聲, 但唔知點解, 有時某啲聲效, 好似噴射機由後面衝向畫面呀, 咁又出奇地做到真係由後面發聲咁.

剛好呢幾日看到AVSforum有關Ambeo Soundbar的討論, 有人話Ambeo Soundbar 細聲時效果唔明顯, 要開得大聲啲, 效果會好啲. 噚晚見又重新Cal過, 咁就搵隻Ford vs Ferrari 試吓啦, 結果真係後稍為大聲啲, 效果好好, 啲車左右衝過, 左穿右插咁都感覺好清楚, 平時我都係夜深細路瞓咗先睇得戲, 音量唔會開好大, 一直都冇咁樣深感受過, 希望日後唔嘈醒細路啦.

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
極地雪 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
flagship + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
starbear + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

請問有沒有師兄試過手動更新? 我跟足指示完全做唔到,謝謝!

高級玩家

LkMan@FB 發表於 2020-8-26 09:47
昨晚已解決問題喇C HING, 分享一下, 原來係關電視既事, 我將電視既eARC 關閉左之後, 就再冇由bluetooth  ...

我用緊9500G長開eARC無問題,不過之前試過連Chromecast聽tidal或者spotify個時成日無啦啦會自己停左同埋自動轉去HDMI TV,後來將電視個聲音模式同步處理關左就解決左呢個問題

銀級玩家

窮人價20000砌一set 5.1 定佢好

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

stiffjab 發表於 2020-9-19 20:02
我用緊9500G長開eARC無問題,不過之前試過連Chromecast聽tidal或者spotify個時成日無啦啦會自己停左同埋 ...

可能係因為我唔想開頭視就自己開SOUND BAR既關係所以要咁做, 因為屋企有老人家用, 所以一定唔可以SET 同步自動開

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

kkchau@G 發表於 2020-9-20 17:55
窮人價20000砌一set 5.1 定佢好

20000砌一set 5.1當然夠有餘,用soundbar通常係因為地方有限,如果夠位擺梗係用番5.1。

專業玩家

始終都係唔夠傳統喇叭好