設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 極地雪

[Soundbar] Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

極地雪 發表於 2020-8-12 22:42
先唔計支援咩影像格式,
我會㨂索尼大法,始終調色有一手,還原度高~
三叔顏色調味太重(個人觀感而已, ...

謝謝雪兄指教😊
佢現場睇完現貨,加埋我播埋小瑟兄介紹兩款電視嘅功能片段,結果係……
老虎貪三叔啲色夠出,加埋有TV box整合成堆線;我就見三叔有一個HDMI 可行eARC駁返Ambeo,重有一個可駁遊戲機,加上用開三叔幾年都無問題,所以比較下會選擇三叔
之但係有一個問題就係,三叔係無得出Dolby Atmos同DTS-X,呢下就真係有問題🤔其實請雪兄同咁多位,Ambeo喺駁去三叔機可否出返晒呢?呢樣都好影響我買邊部
謝謝大家分享下

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

跟進返雪兄所講,Dobly Vision同三叔用自家嘅調色功能,其實分別大唔大呢?尤其睇Netflix電影果時,請各位指點迷津🙏
小弟都係新手,因就黎搬屋所以入咗嚟小瑟兄個論壇睇下學下野,點知睇多咗就入坑喇😅

鉑金玩家

adrianlazy@G 發表於 2020-8-12 23:15
謝謝雪兄指教😊
佢現場睇完現貨,加埋我播埋小瑟兄介紹兩款電視嘅功能片段,結果係……
老虎貪三叔啲色夠 ...

基本上近呢一年出既中高階TV 應該要有eARC,至於Dobly atmos & DTS X 應該係交俾條bar 處理,所以你買三叔應該係無問題。
但至於dobly vision 三叔好似唔support ,相反佢有HDR10+ 睇你要邊樣

進階玩家

原來hdmi/arc 唔識跳返去Tv, 有時得有時唔得,係個firmware 問題,send 左email 比sennheniser customer service 。佢地回覆左。

黑鑽玩家

adrianlazy@G 發表於 2020-8-12 23:03
佢熄埋隻Sub仔試所以我無留意,但個低音都夠,可能荃灣AV生命試聽位空間無咁大,所以啲音好出
老虎見到其 ...

頭頭我太太都話Ambeo好大, 去到電器舖, 佢話點解人地支SB咁細, 你支咁大, 我指一指地下個sub仔, 佢即刻話冇野囉....

鉑金玩家

蜜汁叉燒 發表於 2020-8-13 15:08
頭頭我太太都話Ambeo好大, 去到電器舖, 佢話點解人地支SB咁細, 你支咁大, 我指一指地下個sub仔, 佢即刻話 ...

Ching 果然智慧過人,的確Ambeo sound bar 有一定質素而又易入屋,我老虎都讚一枝bar攪掂晒,慳返好多喇叭位,佢以前成日投訴咁多舊喇叭阻住晒

星級玩家

請問我當笫一次校準音場之後,每次開app 都也會叫我重校音場,我試過重校,但都不成功,是否我校得不當?請師兄指教!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

adrianlazy@G 發表於 2020-8-12 23:03
佢熄埋隻Sub仔試所以我無留意,但個低音都夠,可能荃灣AV生命試聽位空間無咁大,所以啲音好出
老虎見到其 ...

其實佢自己一條都OK架, 佢個定位感係頂級呢下真係冇投訴. 如果將來玩熟左, 再慢慢申請加SUB仔, 到時可能你太太都覺得應該要加呢~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
adrianlazy@G + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

kam888 發表於 2020-8-13 16:35
請問我當笫一次校準音場之後,每次開app 都也會叫我重校音場,我試過重校,但都不成功,是否我校得不當?請 ...

咁就奇怪啲喎,應該cal完,佢顯示完成㗎喎

鉑金玩家

kam888 發表於 2020-8-13 16:35
請問我當笫一次校準音場之後,每次開app 都也會叫我重校音場,我試過重校,但都不成功,是否我校得不當?請 ...

請問Ching 你係咪駁左subwoofer ,而subwoofer set 左Auto ?

如果係既話,解決方法:
1. 將subwoofer set 做on 然後再cal
or
2. Sound bar 唔好插subwoofer rca cable ,然後cal

希望幫到手