設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: eddy310

[重低音] 十仔間中有 (拍拍)聲,唔知有無得救?

鑽石玩家

eddy310 發表於 2019-5-21 22:07
其實真係好明顯係audyssey出問題,
細聲到-45db聽歌都拍邊,咪玩啦...
我平時爆機去到-12db都唔會有問題 ...

即係又再次證明咗一路之前嘅講法, 講一大爛餐理論其實都係off audyessy解決, 最緊要解決到問題, 因為如果唔係呢個問題真係好困擾, 套套戲都拍邊點睇

其實呢個post已經完結, 討論啲乜都冇用, 成件事一個事實已經證明曬一切
Super simple,
And the answer is ~~~~~

OFF AUDYESSY

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

傻b仔 發表於 2019-5-21 19:56
我覺得未必會相等,因為家庭環境反射都唔同,就算我而家係一間獨立平衡既影音房都好,唔知點解左右curve  ...

十分同意b仔兄~

其實好多野....唔係咁數據既~~~
有好多老前輩教....原廠出既, 一對有咁上下價錢既喇叭夠話cal 過囉~
運到去你屋其可能個振膜...個箱鬆左少少都會唔同大細聲啦~
屋其我又唔信完全直.....好多牆同石屎都唔直~(做過下建築都見過下好多古怪野同人)

Sub 仔....平野又試過....貴野都試過....(有朋友有貨...唔係小弟~)
sub仔質素唔好當然有幾會拍邊~貴野又唔一定好....試過朋友比隻幾皮野既Sub 仔我試...點解得返5成功力?
一爆就拍邊~ 最後原來係條膠邊膠水到期.....10蚊雞痴返佢...又得左~~

另外同人講距離要一樣, 跟本等如玩裝修~擺到咁靚...度到咁準...拓杉~
人耳跟本好多人聽力都有出入...(左右唔平衡, 木耳,金耳朵)...
cal 好又點....如果係咁...全部野電腦化....咁Set 好支mic就得....
咁唔係叫玩音響....係叫比部機返轉頭.....

audyssey 唔係佢地講既咁差.....只係佢都有出錯既機會~~~
好多機構,出面調聲都仲係用緊佢~
去睇concert...人地夠pro 囉~Set到個場boom到打心口....
咪又要有調音師~

睇下你點cal啦....人地話要無雜聲既環境...你就係出面塞緊車...隔離鬧緊交既環境做test~
出尼...個結果係可能會強差人意~

最後都係個句.....某些人....唔會理其他人點講...
佢地既態度都係一樣....唔會變...同香港而家既狀況一樣~
呀高官話填海wo.....話捉人返大陸wo.....
人地要去死唔通你唔比咩~大師團隊wo~~
一定o岩~~~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Yukisonny + 10 + 10 客觀分析,視覺濶

查看全部評分

LX904 Emotiva xpa-5
pf60 206-2 pf60 ip2
HT3550 minidsp 2x4 hd
SVS pc13 ultra MK250 3115D Earthqake P12
JBL 580 520C
Klipsch Rc52
Surround Rf52
control X

專業玩家

話Audyssey 有問題果位師兄
你有冇試下On Audyssey+ Off dynamic EQ 呢?

鉑金玩家

morrise 發表於 2019-5-22 00:32
十分同意b仔兄~

世人呀!都現在未能明白嗎?

白鑽玩家

jj3380 發表於 2019-5-21 19:40
請容許我又分享下我個人玩AV嘅些少經驗。其實玩2 channel好,玩AV又好,個人認爲最重要的第一步是用2chan ...

有人仲唔明白點解左右距離要一樣嘅原因
無錯就坐正係黃帝位個頭都未必喺正中間
但左右喇叭cal出嚟距離唔一樣
左右發聲就會出現時差
時差越大就越難
喇叭同喇叭在空中
所産生嘅coherence
除非你話我長期打則坐...你吹呀...
咁就就無野好講
點為之做到coherence
呢樣同問...
乜野叫胆味?
乜嘢叫數碼味?
乜嘢叫空氣感?
乜要叫鬆容不迫?
一定要感受過先至知道
就算對稱唔代表保證一定做到coherence
但唔對稱就一定冇辦法做到coherence
唔所以唔好以為cal直條直curve就代表乜野
係咪所有sub仔cal直咗所包揼潛嘅特性又一樣?主喇叭又係咪cal直咗就無哂.....
大喇叭小喇叭陶瓷喇叭 屏風喇叭 號角喇叭 紙盆喇叭 鋁帶喇叭嘅特性呢?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Raymandw + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

鉑金玩家

eddy310 發表於 2019-5-21 22:02
Sub vol 未到1/2, 11點左右
Amp out +1.5db
收音咪量大約係78-80db

你對FL, FR, freq respond機多?
Sub 仔 freq respond機多?

example

FL,FR : 50Hz-20kHz
sub : 20-120hz

重疊freq = 50-120hz,
中間位70hz

你試搵條70hz mp3, off sub仔聽一聽, 或者量音壓...
用stereo mode

之後..

amp內set.....
FL,FR set cutoff 250hz
FL,FR level set -15db

on sub 仔聽一聽,或者量音壓...
用stereo mode

比較完, 應該會有d野, 反映到....
不過d咁無聊, 咁煩既測試, 得閒先好玩.....哈
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

銀級玩家

morrise 發表於 2019-5-22 00:32
十分同意b仔兄~

師兄,我由學玩AV至现在也用緊D冇autocal的cheap野,什麼痾迪屎,mcccc,dirac⋯⋯我全部唔識!不過我只覺得咁大間廠出得的點都有番咁上下,AV仍有很多客觀因素需調控的,可能其他師兄覺得佢地比大廠更叻!

黃金玩家

其實某d師兄唔好吹得咁大啦,圖是我前左前右喇叭的phase加magnitude的分析圖,兩隻喇叭到達皇帝位也是2.3米,由圖中可見,距離(延時)已經設定正确,高頻相位一致,但中低頻波長越變越長,因客廳的不對稱形成的相位角度畸變,不會像某d大師講,距離(延時)一致後,可以簡單解決,也不要說甚麼coherence(相干性),喇叭不是在近場測試,在實際聽音位下測試,而環境沒有經過特殊聲學處理,就算高頻延時對齊,相干性也會因小小輕微反射而降低,甚致0.幾ms結果也會差很遠,off topic ,只係見到全頻相位後再拋相干性出來,潛水員出水面回兩句。

黃金玩家

上圖已經有相位,全頻曲線,相干性,利申:小弟新手,全手動管理喇叭和拾,冇用mcacc 或audyssey 等軟件

鑽石玩家

SamNgan@FB 發表於 2019-5-22 09:21
上圖已經有相位,全頻曲線,相干性,利申:小弟新手,全手動管理喇叭和拾,冇用mcacc 或audyssey 等軟件 ...

手動管理一定冇問, 有時真係寧願自己搞eq, set得好其實真係好好聲.