設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: eddy310

[重低音] 十仔間中有 (拍拍)聲,唔知有無得救?

黃金玩家

MDLP 發表於 2019-5-24 10:54
師兄請再睇清楚我喺#85嘅原文
喇叭與喇叭之間 聲音差1ms
化做距離係咪大約等於34cm先?

皇帝位兄,為何總是咬住唔放?
喇叭擺位是調試系統的第一步,也是最重要一步,本人從來沒有唔認同,但應該認識擺位方法唔夠你深,而其他調試方式也不作回應,一路以來是對你時間軸對齊全頻相位容易處理和相干性影響聽感兩個題目下匪夷所思言論作出回貼,而且對移動喇叭1mm影響聲場結像抱懷疑態度,綱上科林世界鍵盤打字,你可以說打籃球勝米高佐敦,踢波勁過朗拿度,本人在76資歷尚淺,你何不舉辦post76第一屆盲聽大會,到你家用你最熟悉的喇叭播放你最熟悉的音樂, 蒙著雙眼,邀請資深板友一同見證皇帝位大師可以聽出喇叭移動1mm後,結像的分別,告訴大家那只喇叭往前後左右那方向移動了1mm, 驗明證身,确認你76 no1金耳朵的地位。

最後,話左唔覆右覆,大家抱歉

銀級玩家

MDLP 發表於 2019-5-24 15:52
呢個喇叭同喇叭配合環境産生嘅偶合
同個頭放邊係另一件事

咁皇帝位一說又如何理解?我挨前挨後都聽到吾同聲,系咪我個頭大得滯改變左環境偶合?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 哈哈……有道理到爆!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LamsonIsm@FB 發表於 2019-5-24 18:42
咁皇帝位一說又如何理解?我挨前挨後都聽到吾同聲,系咪我個頭大得滯改變左環境偶合? ...

座在黄帝位 張個頭前後左右移動约10cm 而能聽出音色及音塲的变化及移動 可以話已調教得好準確 恭喜師兄

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

銀級玩家

大家能夠連1mm擺位都分到,器材同環境應該都有返咁上下,我當4米乘6米空間,高度吾計住,太複雜,我數學太差
換算=24,000,000平方毫米
前後左右1mm等於0.0000041%既移動幅度
玩到咁toe in擺位相信都秒黎計
屋企應該要放d建築測量用既儀器黎度
諗起都覺得專業
木耳表示好想知鐦耳可以聽到乜,好想知到1-19hz, 20001-100000hzd聲究竟系點

銀級玩家

komkom 發表於 2019-5-24 19:00
座在黄帝位 張個頭前後左右移動约10cm 而能聽出音色及音塲的变化及移動 可以話已調教得好準確 恭喜師兄 ...

的確系有改變,但我聽歌都系大約,最緊要可享受到又聽得開心,吾會太吹毛求疪

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

LamsonIsm@FB 發表於 2019-5-24 19:06
的確系有改變,但我聽歌都系大約,最緊要可享受到又聽得開心,吾會太吹毛求疪 ...

頭部少少的移動能聽出明顯变化 相信師兄对耳靈敏度非常好 加上喇叭的擺位正確位置 已經是成功的元素 並不是吹毛求文疪 有要求才有進步 有進步才會盡情享受 付出的成果

銀級玩家

komkom 發表於 2019-5-24 19:40
頭部少少的移動能聽出明顯变化 相信師兄对耳靈敏度非常好 加上喇叭的擺位正確位置 已經是成功的元素 並不 ...

其實系小弟聆聽環境細,郁前郁後個比例系空間入面相對較大比例先比較明顯,最緊要玩音響玩得開心,吾好比音響玩到吾開心?

白鑽玩家

我自己都用緊個DSP mode
可以9段以group delay由32~16k對齊相位
跟據主喇叭特性對齊又得
喇叭自我對齊又得
所有喇叭全部對齊都得
不過對得有幾齊就唔知
但睇戲我多數用第三個方案
好似食咗大力丸咁
如果聽歌或演唱會
跟據曲目類形以一二為多
仲有保留返喇叭聲底特性
一個選擇掣A試哂一二三
幪眼都聽得出分別

白鑽玩家

LamsonIsm@FB 發表於 2019-5-24 18:42
咁皇帝位一說又如何理解?我挨前挨後都聽到吾同聲,系咪我個頭大得滯改變左環境偶合? ...

如果擺位令到喇叭同環境偶合得唔好
你坐得幾正都係衰聲
但如果擺正有偶合得好
你企喺邊個位都感覺到有一定質素
就好似你去音響展試音房
一入門口就知乜嘢事
你講又得冇錯
挨前挨後一定會唔同聲
已調教人聲為例
在調教擺位及角度時
口型可大可小
有人鍾意技術示範
教到個咀型一條線咁幼
得個就真係得一個位置
當領略同欣賞到個結象
個頭就會自自然然放啱位去聽
亦人鐘意教到血盆大口
不過我唔識欣賞

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
jj3380 + 10 + 10 大師级心得所言非虚極具參考值,完全講曬重.
komkom + 10 + 10 大師级心德所言非虚極具參考值.

查看全部評分

白鑽玩家

komkom 發表於 2019-5-24 19:40
頭部少少的移動能聽出明顯变化 相信師兄对耳靈敏度非常好 加上喇叭的擺位正確位置 已經是成功的元素 並不 ...

何必同啲似是而非嘅邏輯辯駁
我亦都可以用同一個強盜邏輯話....
去到外國60Hz室內AC燈光下
拍25p/50p video出嚟
又點會有flicker吖?
因為人嘅肉眼
都分唔出50Hz/60Hz有乜分別啦!
如果話有分別
你隻眼係咪睇得到
相機個閃光燈發出嗰下閃光
到底閃緊1/50s定1/60s呢?
#曲