設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: eddy310

[重低音] 十仔間中有 (拍拍)聲,唔知有無得救?

黃金玩家

十仔gain 你有冇cal 完之後去加大佢?
Source : OPPO 205
AV AMP: trinnov 32-816
DAC: Holo spring2 X2
SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6
十仔: DIY 15吋 X4
十仔AMP: NC2K 2500W X4

白鑽玩家

marco 發表於 2019-5-21 16:58
想請問個圖既距離數值左右一樣, 係應該點set?
在Fine Speaker Distance?

支咪放正中間

白鑽玩家

傻b仔 發表於 2019-5-21 16:51
冇錯,我都會盡量擺好晒位先去cal....但都冇可能做到隻隻一樣

的確你冇講過,但你d 門徒一講a ...

我都知我從來無入wtsp群組講AV

鉑金玩家

matt88p 發表於 2019-5-21 17:51
都係good point

但係呢啲會唔會真係導致到細細聲聽歌十仔都拍邊?

若果用你個fd依種方法, 比較合理, 即係話 av amp內, sub跟FL,FR作ref.

"我自己就搵返sub仔個Vol正負值
跟返L/R個AVR level"

咁過大vol., 就只有sub 仔vol.果邊.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
matt88p + 20 + 20 用家心得極具參考價值

查看全部評分

AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

鑽石玩家

屈人屈出面
我從來冇講過audyessy垃圾,  如果有麻煩cap出嚟睇下, 垃圾呢兩個字!  真係傻得好有問題!
我只係覺得佢處理香港家居環境處理得唔係幾好. 唔係講下意見都唔得呀嘛, 好狹窄下喎!!

係呀繼續啦, 好快kill㗎喇

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

吾該師兄,搵晚試下再cal先
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

白鑽玩家

marco 發表於 2019-5-21 18:52
吾該師兄,搵晚試下再cal先

假設你左右喇叭擺法係對稱的話
支咪放嘅位置
cal完出嚟個數值都應該喺相等
唔啱擺過支咪個位置cal到啱

鑽石玩家

marco 發表於 2019-5-21 16:58
想請問個圖既距離數值左右一樣, 係應該點set?
在Fine Speaker Distance?

請容許我又分享下我個人玩AV嘅些少經驗。其實玩2 channel好,玩AV又好,個人認爲最重要的第一步是用2channel去聽音樂來幇喇叭擺位開始,當聽到兩聲度擺位人聲正中間及音樂平衡度就已差不多,跟住到中置喇叭要分别放置在左右喇叭的正中位及到皇帝位的距離要一致(與左右喇叭相同距離),跟住到surround,surround back也如是(這當然是盡家居環境能力而擺放),有了好的擺位後,Autocal完的包圍感也應該也是最理想的。
反而最多人唔明白Autocal完出來的音壓数值才是最大的影響,例如cal出來數字是-7,-8.......-12,或是+7,+8......+12等等,或是所有喇叭的數值非常參差,這一切都是影響到動態.......

評分

參與人數 3威望 +49 金錢 +49 收起 理由
MDLP + 20 + 20
matt88p + 20 + 20 絕對認同
marco + 9 + 9 報告非常詳盡

查看全部評分

黃金玩家

88 弟

你做人唔好咁無聊啦,又要block 我,又要睇下回覆你d 咩,咁做人你唔累咩?

回覆埋你,你話我做咩明知你block 都要睇你講咩。咁係因為做無聊野既人係你,我就唔會咁無聊又要block 又要睇啦

補充多一句,我係中意針對你,係中意屈你,吹咩[反正你都會被害妄想覺得人人都好想針對你,咁不如我認左佢啦]

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
samyiu + 10 + 10 係都千其唔好講出口呀, 個小蚤會做野架 !.

查看全部評分

SPK: Focal iw1003be X7  Focal ic1002 X6

黃金玩家

MDLP 發表於 2019-5-21 19:08
假設你左右喇叭擺法係對稱的話
支咪放嘅位置
cal完出嚟個數值都應該喺相等

我覺得未必會相等,因為家庭環境反射都唔同,就算我而家係一間獨立平衡既影音房都好,唔知點解左右curve 都係唔同