設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: eddy310

[重低音] 十仔間中有 (拍拍)聲,唔知有無得救?

鑽石玩家

kitman688 發表於 2019-5-22 15:17
有天份及夠經驗的師兄就算移動喇叭1至2cm都可聽出音牆的分別!
冇天份及唔夠經驗的師兄就算移動喇叭半呎 ...

你呢個真係好中肯,  支持

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 ths ching

查看全部評分

鉑金玩家

幾個貼都有類似情況出現,明顯係有師兄覺得數據比較重要產生爭拗, 經常重覆看到一句 難道你的耳朵比器材更精準?
    以上問題就算答是或否,都吾會解決到問題反而 只限於鬥氣之爭 ,吾會有建設性結論,我覺得將問題更改為, ,數據標準同耳朵應該選擇由誰主導會更好?

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
matt88p + 20 + 20 呢兩日我係咁加

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

點都好啦,熱烈討論,再理性客觀分析

鉑金玩家

marco 發表於 2019-5-22 17:00
點都好啦,熱烈討論,再理性客觀分析

一條拍邊問題, 搞到咁複雜..........
AV Equips.
TX-SR875>TX-NR5008>AVR-X7200WA
5. x RB-61
1. x DD-10
2  x RB-61 II (Top Middle L/R)

鑽石玩家

alexwong1062 發表於 2019-5-22 16:49
幾個貼都有類似情況出現,明顯係有師兄覺得數據比較重要產生爭拗, 經常重覆看到一句 難道你的耳朵比器材更 ...

我意思呢兩日我係咁加分, 認同師兄所說

鑽石玩家

bbsai 發表於 2019-5-22 17:13
一條拍邊問題, 搞到咁複雜..........

本來真係好簡單

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

玩影音從來都冇對錯, 祗有0岩唔0岩聽, 0岩唔0岩睇...
睇到乜野, 聽到乜野, 永遠祗有自己知... 有 D 人鍾意較到個畫面紅一紅, 有 D 人鍾意聽純銀線刺耳既高音... 冇人可以話佢錯嫁喎...

數據係咪永遠都係0岩? 我相信精密既儀器當然佢準確既地方, 但係正如有 D 野科學係解釋唔到一樣... 儀器係咪都會有佢測試唔到既地方?
例如我想問下... 儀器同數據講唔講到比我知個歌手唱歌有冇感情?

如果儀器話我 setup 錯, 但係我都係鍾意自己既擺法, 請問我係咪要強迫自己跟數據而唔跟自己喜好?

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
matt88p + 20 + 20 絕對認同
MDLP + 20 + 20

查看全部評分

LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

白鑽玩家

issachar 發表於 2019-5-24 00:01
玩影音從來都冇對錯, 祗有0岩唔0岩聽, 0岩唔0岩睇...
睇到乜野, 聽到乜野, 永遠祗有自己知... 有 D 人鍾意 ...

其實好多嘢
儀器嘅度唔到咁精細亦都表達唔到
上面有師兄以為佢啲量度器材
去到0.幾ms就好精細
原來一化做距離
係可以去到1KHz半個周波(反相)
但原來專業器材係可以逐個mm推進
拋幅圖出嚟又如何?
可以解釋到音色結象音場嗎?

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
MDBB + 1 + 1 究竟是結象定幻象?

查看全部評分

黃金玩家

本來我已經不想再回應,首先小弟只是一個業餘av玩家,用的測量器材絕不專業,只是在玩av的時間入邊,經常在網上看到不同的理論和調試方法,想從中學習調試知識,我的看法是調試時科學理論與實際主觀聽感同樣重要,兩者缺一不可,致於貼圖的目的,不是證明用儀器調試怎樣怎樣,而是,皇帝位兄,我講緊你,你提到個time alignment正確
先有容易掌握到全頻相位校正,但我的圖已經證明,時間軸正確,全頻相位也不是容易掌握,可能大家看不明白那圖,900hz到16000hz延時相位對齊,但600hz和100hz出現嚴重反相,絕不是大師說的全頻相位容易處理,而之後你右說coherence ( 相干性)對聽感的影響,相干性是測量設備發出的信號與參考通道和收音咪接收信息的延時對相位精確度的可信性,小弟知識淺薄,不明白相干性對聽感的影響,只知道有人拋些人家不懂的說話扮大師,而波長公式係340m/1000hz,等於34cm,唔係1ms/34cm等於1000hz,你除比我睇1000點得黎,波長公式都錯, 半波長17cm已經反相一次,你用1000hz黎講,你個頭動一動已經反左相,最後,請你不要再拿那Beringer和audyssey 圖出來,好悶,用過dsp 都知延時可以0.01ms和1mm 啦,最後回應,大家再見。

黃金玩家

其實呢,娛樂嚟啫。就算自己幾認真相信自己果套都無必要同持不同意見人士惡性討論。
研究得認真,已經多少會涉及學術研究。所以有唔同理論係差唔多必然,但係研究還研究,大家都係成年人,互相尊重都應該係基本嘢。如果唔同意見,拗乜鬼,熄咗部電腦,睇返套戲係咪開心d呢⋯⋯

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
matt88p + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分