設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: eddy310

[重低音] 十仔間中有 (拍拍)聲,唔知有無得救?

鑽石玩家

skyman 發表於 2019-5-24 09:42
其實呢,娛樂嚟啫。就算自己幾認真相信自己果套都無必要同持不同意見人士惡性討論。
研究得認真,已經多少 ...

"睇返套戲好過啦".
呢句我最鍾意聽!!!!

白鑽玩家

SamNgan@FB 發表於 2019-5-24 09:29
本來我已經不想再回應,首先小弟只是一個業餘av玩家,用的測量器材絕不專業,只是在玩av的時間入邊,經常在 ...

首先你自己睇吓一出嚟嘅討論態度....
"潛水員出水面回兩句"
唔知你想同邊個講嘞?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

matt88p 發表於 2019-5-24 10:04
"睇返套戲好過啦".
呢句我最鍾意聽!!!!

幾時都係睇戲好過睇人嘈啦,不喜勿插^^
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

白鑽玩家

師兄請再睇清楚我喺#85嘅原文
喇叭與喇叭之間 聲音差1ms
化做距離係咪大約等於34cm先?
同surr amp支咪cal距離一樣用相反原理
去度聲音由信號發出到接收嘅往返時間
再化返做距離顯示容易被家庭用家了解
你用"0.幾ms"做時差例子
我用齊頭1ms再除返一半
又係"0.幾ms"容易計數
所以我話"啱啱1000Hz一個週波"
都係做例子容易計數有乜錯?
呢啲(時間/距離/頻率)三者關係
調sub仔相位都經常用到
你唔明 或者唔識運用
就唔花時間再喺度重覆
另外你對喇叭擺位唔認識及唔認同
擺位聽唔聽得出嘅嘢
有兩位師兄上面都講過
就唔花時間同你再討論嘞

銀級玩家

睇黎我要做個石膏位鎖住自己既皇帝位黎聽歌,1mm都要較。
同埋我要反映入場聽管弦樂團佢地會有移動令我聽到既聲吾同,會反左相,好過份囉,仲敢收錢叫人入場,天理何在?

銀級玩家

小弟得對木耳,真心理解吾到金耳鑽耳鈹耳鈀耳鐦耳鈾耳究竟聽到d乜

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

呢幾十年香港玩影音及玩音響都有一句說話……就係專收叻仔!因越係聽得出各器材及擺位分别的人(即係叻仔),就會更加想升级器材及更加鑽研擺位學問,即係要花更多金錢及時間!
         越係聽唔出各器材及擺位分別的人(即係蠢仔) ,咁就長期都唔使升級器材及鑽研擺位,即係唔需花更多金錢及時間,咁我就真係可恭喜呢類人,因聽唔出分別就無須升级器材及浪費時間擺位,自然可慳錢多多……恭喜!

白鑽玩家

LamsonIsm@FB 發表於 2019-5-24 13:07
睇黎我要做個石膏位鎖住自己既皇帝位黎聽歌,1mm都要較。
同埋我要反映入場聽管弦樂團佢地會有移動令我聽到 ...

呢個喇叭同喇叭配合環境産生嘅偶合
同個頭放邊係另一件事

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jj3380 + 10 + 10 非常非常非常非常有同意

查看全部評分

白鑽玩家

其實有啲嘢根本唔洗拗
唔好講大型或書架喇叭
用枱面對電腦喇叭仔
前前後後拉闊拉窄toe in Toe out
自己試吓咪知道有無分別囉

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kitman688 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kitman688 發表於 2019-5-24 15:36
呢幾十年香港玩影音及玩音響都有一句說話……就係專收叻仔!因越係聽得出各器材及擺位分别的人(即係叻仔), ...

題外話  有幸到过ㄧ个朋友家中聽两聲道 踏人房中 约600呎黄金比例空間 眼見ㄧ对mono block功放约40萬放於眼前 其他器材合共约60萬 本人座於黄皇帝位正中位置 但播放幾首歌後 主唱的咀形都是编向左邊1呎多的 同屋主話 可能是喇叭的擺位或toe in 未擺放好 但機主説 你可以座过去编左边多的便可 本人無話可說

評分

參與人數 2威望 +16 金錢 +16 收起 理由
marco + 6 + 6 只要用家喜歡,有什麼不可以,堅like.
kitman688 + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分