設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 笑說hifi 與音樂

鑽石玩家

話ar喇叭唔係易推,係指同之前講的高效喇叭比啫。

FX1我只在兩家店聽過,印象係音色好通透,或者就係你所講的明亮,不過就算頂級喇叭都會有個性,如jbl、altec的豪邁,天朗的淡定(個人覺得偏暗,唔係我杯茶),想魚與熊掌兼得,唯有係有能力的話玩多對。?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2019-5-16 14:40
話ar喇叭唔係易推,係指同之前講的高效喇叭比啫。

FX1我只在兩家店聽過,印象係音色好通透,或者就係你所 ...

我知師兄你好古董器材.
我不敢自誇, 只是若是要我說, 50-60年代的喇叭和當中的音色, 應是我回想至今得最有音樂味的, 聽起來令人悅顏而不累. 紙盆出來的聲音是最柔悅的.
令我用歐系, 如現在的Tannoy Autograph Mini , 都是因為紙盆出來的聲音很美.
而舊Tannoy要用得好, 我相信要找同時代的amp 才行, 唯有在同時代中才知物品是如何匹配. 這是我的少少發現. 有些人用新配舊, 有時有好表現, 但不一定組常有.
有次我聽過舊Tannoy Stirling + 一台Yamaha (新, 在近年出的), 聲音很不對路, 好似有種要位老人家去跳hip hop 的感覺, 對Stirling 在用家自己不斷批評下最後換走

試一下一對簡單, 不起眼, 60年代流行的Telefunken 喇叭?
它們真的不差, 小巧, 而且有時可以很平.

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
dc903 + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2019-5-17 01:16
我知師兄你好古董器材.
我不敢自誇, 只是若是要我說, 50-60年代的喇叭和當中的音色, 應是我回想至今得最 ...

其實我又未至於話鐘情古董,只係二手器材性價比高啫。而且同年代器材確係特別夾聲,尤其播返同年代音樂就啱哂,我鐘意聽舊野,當然用舊器材先對味。

舊款紙膜喇叭,尤其鋼磁,真係好和味,分析力動態等hifi分數未必及得上現代高階貨,但果種味道卻係現今好多高階喇叭都未必出到。

我冇錢冇地方玩高價天朗jbl,但之前用過對victor sx521,正係紙膜單元全鋼磁!極易推,聲音醇厚,超低音表現尤其厲害,出得好沉穩有力道,係我用過的喇叭中之最!二手價雖低,表現卻絕非現今一般二萬元級喇叭能比。就算換了現在的ns1000m,我仍依然懷念。

平價victor都有如此威力,可想而知再高階的天朗jbl之類,只要發揮得好跟本就是頂級水平,唔會比今日的天價喇叭差。(佢地當年都係天價喇叭?)

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
twinggy + 10 + 10 用家心得極具參考價值
kl122002 + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2019-5-17 09:58
其實我又未至於話鐘情古董,只係二手器材性價比高啫。而且同年代器材確係特別夾聲,尤其播返同年代音樂就 ...

ns1000m也不是小玩具啊?

事實當喇叭步入moving coil 時, 已好聲不少. 問題是在cross over 和天生的設計上.
我當然也認同舊物在今天有很多地方是做不到. 比如C36這種喇叭音質, 是有音色, 有味道, 細緻度上還是欠了少少.
當年(60年代)也有人說, 很多能源是被浪費了在推動這種大單元以出那麼微小的地方, 比較上不化算.
歐洲因而也走小型而全面向, 反而好似美系就鐘情於大單元和大horn.  

提起horn, 和ns1000m的大小 我想起了一對很有趣, 而現在都已不常見的喇叭. JBL 還是Klipsch都好似有出過,
就是一對直四方柱, 喇叭是向上而再向各方擴散.  在過去也流行過, 給那些不是把喇叭面對單一聽席的家居使用
待我找一下. 那是很有趣而又消失了的東西.

提起年代與喇叭,
在今日我們看舊西片(黑白片), 那種古老的聲音, 在今天的喇叭聽起來很古怪. 好似一舊舊, 而有時又爆高音, 這個是與當時的人用的喇叭構這有關.
戰前20-30年代, 至戰後40年代左右, 還有不少喇叭是用500ohm 起的Moving iron 喇叭. 這種喇叭就是一個很精美電木箱包裹的那裡.
這種喇叭出來的聲音是三頻不完整, 所以原本的高音會推到很大, 而人聲在製作時處理過, 低音卻是可以很重也所以減輕了
之不過此種喇叭今天我們依然可以在一些電腦內找到, 而且是很細小, 通常用來當峰鳴器.

評分

參與人數 5威望 +130 金錢 +130 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 用家心得極具參考價值
twinggy + 10 + 10 用家心得極具參考價值
dc903 + 50 + 50 用家心得極具參考價值
old8woman + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

找到了, 是 JBL S109 Aquarius 4
至今我都覺是很奇呢又古怪的design
https://audio-database.com/JBL/speaker/aquarius4-e.html

當年失敗的分析:
http://www.audioheritage.org/html/profiles/jbl/aquarius.htm

Tannoy都有出過, 叫 Orbitus.

我覺在今天....或者用在AV effect上會有另一翻作為?
還是好音樂最好.

黃金玩家

又一好看的文章,說開又說我聽古典只是感覺好聽而去聽,
看你們說完演奏內容基本上我會很快忘記
什麼曲與指揮真的記不主(英文太差,只記得碟面...)
不過真的很感謝您們的文章,很有感覺
80年代開始玩音響那時候的原因只是因為是動畫迷想聽那些主題曲和音樂而已
後來才慢慢變成什麼也聽的情況,只是不精,
人老了香港流行歌反而只停留在2000年之前的東西

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

黃金玩家

kl122002 發表於 2019-4-4 20:32
嗯..... 我唔會用呢樣野.
如果真係甘有效, 是不是應在一些比hifi 更敏感的儀器 (電腦?) 優先使用? {:6_1 ...

有架,我公司有架試驗機械的電腦就是有類似的東西,還有UPS後備電源

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

音源: LUXMAN D-06u
耳放: LUXMAN P-700u,AT HA5050H
耳機: ADX5000,AWAS/f,AWKT/f,W2002,W11jpn
手提: WM1Z,SP2000黑鋼+64 U18S,64 nio,Odin
喇叭: Spendor A7+LUXMAN L-507UXII

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2019-5-17 20:58
找到了, 是 JBL S109 Aquarius 4
至今我都覺是很奇呢又古怪的design
https://audio-database.com/JBL/spe ...

音響歷史上最騎呢古怪設計的揚聲器系統應該是1957年JBL的Paragon,Stereo喇叭但只有1件頭
獨一無二亦屬空前絕後的設計..................
另一古怪設計的是Bose 901,它用了9隻全音頻單元,1隻向前但8隻向後
我見過它但未聽過.......

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 正到爆
dc903 + 50 + 50
kl122002 + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

JBL的Paragon是當年stereo問世不久的事. 當年很多人不是太明白stereo的運作 (包括我) ,
是有很多今天聽起來很不可思議的事, 比如左右喇叭用不同的牌子, spec 去堆砌出來
有見及此, 有些公司是出了一體式的stereo 喇叭, 如JBL的Paragon.

JBL的Paragon的聲音可能在今天聽起來很平凡, 未算出色, 當家具用也無妨的. 只之不過卻是當年的一熱話.
話說, 好似也賣了很久?

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 報告非常詳盡
dc903 + 50 + 50 正帖留分

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

今早被個路人A醒左我一句 "廢老"
話說我在街市買橙, 都挑好了, 手中4個, 錢也在手中,
一個30幾歲的撞過來, 我幾乎再洗一腳, 好彩是旁邊的師奶扶住

佢隨便拿了4個, 錢又未取出來, 我都未講一句, 佢就話,

借過了! 死廢老!

除左呢個表情之外, 我真係今日才知原來呢個年代的新一代人係甘樣.
還是好音樂最好.