設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 笑說hifi 與音樂

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2019-4-4 20:24
我知道近年hi fi友開始流行玩另一種音響附屬品-電源處理器(叫甚麼隔離牛之類?等等...)
見過有些人在"處理 ...

嗯..... 我唔會用呢樣野.
如果真係甘有效, 是不是應在一些比hifi 更敏感的儀器 (電腦?) 優先使用?

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2019-4-4 20:32
嗯..... 我唔會用呢樣野.
如果真係甘有效, 是不是應在一些比hifi 更敏感的儀器 (電腦?) 優先使用? {:6_1 ...

我家中也從未沒有這類產品,可能年紀大聽覺退化吧?

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2019-4-4 20:46

我聽過有使用的vs 沒使用的情況 , 我覺得有點很視乎錄音的性質上面.
比如同一張不罕見的古典CD,  
在用使用的情況下, 聲音被修得有點緊, 少了弦樂之間的一種和聲感,
沒有用的情況中, 聲音是比教放鬆, 也容有些人說是有點點"毛邊" , 但至少我覺是合理的.

有時我疑惑原hifi公司有沒有用這種"電處理"的東西在研發他們的產品,
如果他們當初沒有使用, 那我們現在用了, 就是不是有點偏離了原hifi公司的聲音取向?

評分

old8woman + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

有買一種電制板
就係防雷電源裝置
其實外形係拖板
只數百元
因試過雷電時
(村屋)
家中電器報癈
如大電視,vcr, dvd,xbox ....

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
tlsk + 50 + 50 玩家心得極具參考價值
kl122002 + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

dc903 發表於 2019-4-5 10:01
有買一種電制板
就係防雷電源裝置
其實外形係拖板

這種是安全裝置的一種. 在外國也常見. 因為不少是平地上的獨立屋, 風暴中被雷擊的事時有發生.
如果沒有用此防雷電源裝置而又被雷擊, 是可以不只電器報銷, 嚴重的還可以引起火警.  

這不是hifi 裡說的"電處理東西", 電力安全裝置

評分

dc903 + 50 + 50 當然不是哪些濾波電壓電相裝置只是順便說.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

又講下鋪.
有些人做生意的手法, 係抵被人屌  
原諒我真是想用呢個粗俗的字眼.

香港的2手黑膠鋪我覺真係又就快到沈沒的時期. 皆因好多鋪是因為一陣陣痛潮去開,
好多鋪主唔識音樂的都去開, 諗住養群熟客等自己學入貨又有生意做.  問題係, 佢養左D乜客? 果班客聽的音樂佔多少市場potential?
唔識音樂的鋪主盲頭去跟住入, 結果自己亂入而變做了蟹貨, 變了蟹但不識趣快走.

真好客人的好心地提一兩句仲有說話俾返個客聽....轉過頭點間鋪又真係跟住做, 果幕先最無骨氣.
我真係睇死呢種鋪, 今日消耗昨日賺的錢, 活該.

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
dc903 + 50 + 50 有點眼高手低嘛
old8woman + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

open reel 是一門我不太想再碰的載體之一
現在的reel 帶貴了, 好多都是昔日2手的. reel 帶的問題不少於黑膠, 甚至可以更甚.
現在暫時沒有人說假open reel 帶. 然而在這樣知識斷層後重現的事物, 最易做假, 也假得來最好賣.
唔知有沒有人已中招?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
twinggy + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

自己情況係用左唔多覺,唔用就好覺,直程可以關机。

1萬

白鑽玩家

老而不

twinggy 發表於 2019-4-8 11:41
自己情況係用左唔多覺,唔用就好覺,直程可以關机。

其實是不是和居住的地區有關?

很久以前有朋友是在長沙灣住, 在平日聽hifi, 就算只係扭大volume都已聽到noise
後來搬去了港島太古城就少左. 就算太古城旁有工廠都不及之前的長沙灣時期嚴重.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2019-4-8 14:23
其實是不是和居住的地區有關?

很久以前有朋友是在長沙灣住, 在平日聽hifi, 就算只係扭大volume都已聽到n ...

我都係住喺香港住宅區, 理論上唔應該有咁大影響。