設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[黑膠碟] 我的年代, 我的黑膠

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-4-17 17:19
以前夏天都係炎熱,但冇現在熱得咁耐,而且早晚會較涼爽
我讀書時代,夏天個個同學必定"一扇傍身"(摺扇)
上 ...

原來還真是有此方式熄火水爐! 我真是第一次知! 又長知識了

我返工唔可以帶摺扇, 還好的是辦公室裡有裝風扇. 當時覺很神奇, 因為老裁縫果度都無. 所以第一份糧是電風扇.
雖一問題是不可以對住吹, 不然吹走D文件.
後來是買電飯煲, 由蒙民偉真人sell我. 佢真係帶住蠟腸在我舍煲飯. 光是看也已覺呢樣野好得, 所以即場話買, 唔理幾貴都要, 起碼唔使食火水撈飯.

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
tlsk + 20 + 20
dc903 + 50 + 50 命運改變人生 定人生改變命運 羊信後者.
old8woman + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

回Msuper,
以前設預定是一打就打足一世, 不似70, 80年代的見有得轉就轉 , 更不是現在的鍾意就做, 唔鍾意就話之你.
所以老世們就是考新人考得嚴, 有些甚至會查家宅.

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
Msuper + 10 + 10 自己有另一種睇法!
old8woman + 10 + 10 絕對認同
tlsk + 20 + 20 報告非常詳盡
dc903 + 50 + 50 曾見有份工老老闆連家中老少都問.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

50-70年代,澳門很多人在家中兼職工作,最經典的是"穿珠仔"(我最拿手)
度雞毛,搓元寶,炮仗加芯/加炮仗紙等
圖為60年代為炮仗加工情况,當年當眾餵食人奶也很常見
旁人看到不會奇怪..............

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +90 金錢 +90 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 絕對認同
dc903 + 50 + 50 細個短期穿過膠花剪線頭執紙皮鋁罐.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

60年代"制水"的日子,我地這代人最難忘
我好彩,當年沙梨頭舊屋屋內有水井,(當年屋內有井的並不多)
所有非"食用"的水都可用井水

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +90 金錢 +90 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 制水啊....
dc903 + 50 + 50 今人有水(錢)自然有水駛啦

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

回羊兄
以前一輩碓是如此 : 就是一對手打出今日天下.
回想由50年代到今日變化很大
我在50年代中已知什麼是電腦時, 那是一間房的大小, 沒什麼用, 我打字機+速算的速度仲好過佢,
之後去到70年代起就明白電腦的時代會來, 於是也急學會了, 才不至於其他人被沒被淘汰.
時至今日, 難以致信的是退休後我學會了現代中文打字, 而且用的是手提電腦+wifi+上網, 玩手機.
就是保持不斷好學的心態吧, 不然像一些朋友那樣, 未死就腦退化了.

當時是會去買唱片, 是單純地為了未來一天就是可以不用和別人爭收音機.
不太記得那台philips 的手提唱機是不是二手還是什麼了, 是mono 卻聲音不錯, 好似在ebay也見過.
記得曾說過, 聽古典是因為有次公司放半日工, 去天星坐船時行過大會堂, 無聊之下進去. 剛好有人從音樂廳出來, 漏出了一些聲音. 就是如此亮起了古兼的音樂世界.
又因為打工的地方是洋行, 由大老世府上聽外國音樂的機會比較多. 當時大老世已有不少nat king cole , frank sinatra, 貓王等 的唱片, 我是從那裡一點點的學.

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
dc903 + 50 + 50 讀書時 有位老師常說 學無前後 達者為先.
old8woman + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-4-17 20:17
50-70年代,澳門很多人在家中兼職工作,最經典的是"穿珠仔"(我最拿手)
度雞毛,搓元寶,炮仗加芯/加炮仗紙等
圖 ...

以前都見過, 沒什麼感覺.
我也不明白今天的人忽然發生什麼事了.

60年代就是因為制水, 猶其63年, 辦公室裡經常沒水泡茶, 搞到大老世發脾氣.
聞說大事婆都要去陪馬姐輪水, 仲迫大老世唔可以開車要行落山坐叮叮 (因為車要用水做冷卻), 真是笑到肚痛.   
大家都剪了短頭髮, 這習慣我也保持到今日.
於是老世大搞出差, 見學, 我是這樣第一次去了外國.

評分

參與人數 3威望 +85 金錢 +85 收起 理由
ernietse + 25 + 25 咁即係話你嘅髮型係董建華髮型囉喎.
dc903 + 50 + 50 相信每個第1次上機的人 都會難忘緊張。.
old8woman + 10 + 10 報告非常詳盡

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-4-17 20:53
以前都見過, 沒什麼感覺.
我也不明白今天的人忽然發生什麼事了.  

時代不同,本來今天人的思想應該比以前開放,但很多事卻相反
比50年前更保守........
除左女性餵嬰兒食人奶,還有以前的小童(10歲以下男童)
隨街小便很平常(我弟弟也是如此)
街上的女性見到不會當甚麽回事......
現今的人穿睡衣走出街就被認為失禮人/冇文化
想當年澳門有幾間戲院(當然並非高檔的)尤其是清平,樂斯,永樂(它今天仍然存在)這3間
D人去睇戲時打大赤腳(以前澳門的水上人很多喜歡赤腳)
夏天時只穿男人背心短褲(甚至赤裸上身都見過)
女人只穿底衫(我頭像的這種)短褲就入埸睇戲
甚至入賭埸(當然不是葡京/新花園賭埸喇)
當年的金碧賭埸最多這種情况................

評分

參與人數 5威望 +125 金錢 +125 收起 理由
Msuper + 10 + 10 舊代人純情無淫念咪唔當什麼一回事囉.
kl122002 + 20 + 20 絕對認同
ernietse + 25 + 25 著短褲入依家十六蒲以前隻賊船或者愛都賭場.
dc903 + 50 + 50 我覺得70年代尾80初香港那時最開放.

查看全部評分

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2018-4-17 20:51
回羊兄
以前一輩碓是如此 : 就是一對手打出今日天下.
回想由50年代到今日變化很大

還以為自己算是學腦先峰
讀到第二年暑假(poly h.d.)
買了部80287(有些同學要387)
原來KL兄已係frontier
真係笑死人家
今早大老闆仍在用mouse話學check 隔日拆息,真佩服佢。

原來KL兄的音樂根,係由city hall 起!

PS 雖然自己喜聽音樂 但認真去買去收藏 都係由leslie pass away 開始!

評分

參與人數 4威望 +100 金錢 +100 收起 理由
Msuper + 10 + 10 學到老幾時都通用從未out過不論工作定玩樂.
kl122002 + 20 + 20 用家心得極具參考價值
ernietse + 50 + 50 快啲埋一埋數計一計有幾多cd 黑膠同卡式帶.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

dc903 發表於 2018-4-17 22:17
還以為自己算是學腦先峰
讀到第二年暑假(poly h.d.)
買了部80287(有些同學要387)

最初我在50-60年代時看的是這種:
[youtube]uFQ3sajIdaM[/youtube]
當日已覺無乜用, 今日都係諗唔到點用 .

70年代時我記得還是用IBM system , 有一間房, 幾個同事同時去操作才行 .
舊的手提電腦 IBM 5100 我都見過有人用, 又重又大舊. 第2還是第3代的大老世仲問我要唔要, 真是打死我都唔用.

以前的電腦真係要學, 唔學係唔使指意會識. 唔似今日的平板機用手指指下就乜都得.
至於真正的現代電腦是80年代起步, 有IBM PC DOS, 由此起變得真是實用好多.

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
tlsk + 20 + 20 俾個Like你啦
dc903 + 50 + 50 4tran學過程式咋 無真正用過 你好堅呀!.

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

kl122002 發表於 2018-4-17 19:41
回Msuper,
以前設預定是一打就打足一世, 不似70, 80年代的見有得轉就轉 , 更不是現在的鍾意就做, 唔鍾意就 ...

自己當年讀完書出去工作,無份工會做得長,基本上唔會有一份工超過兩年,亦做過好多不同行業工種,日夜場的工種都撈過,有d幾冷門都撈過。當年知道有 d 同事做一間公司超過10年,我會好驚訝,點可能同一間公司以做禁耐?
依家回想返來,無後悔自己做過禁多行業,因為真係每個行業都睇到/學到唔一樣的知識範疇,就算你一生人只做一種行業都應該轉去其它公司,見識唔同公司的運作/處理/人際關系。你又諗下當你一直逗留同一間公司你已經係元老級,同所有同事相處已經有默契,唔會有大人際問題發生。但到你去到另一間新公司不論你是高級/低級職員,你都要重新學習點樣同新同事溝通/相處及新公司的運作模式,呢 d 絕對係考驗。
我覺得頭10年裡面可以做多 d 唔同類型工種,10年後就要揀定自己要係邊個行業發展,當你之前儲了10年不同行業的知識、體驗及人際關系處理心得,對你往後穩定事業的發展會有好好的幫助及一定的基礎。
再講,一個人從來只接觸一種行業,你點知其它工種不會更加適合你呢?

所以老世們就是考新人考得嚴, 有些甚至會查家宅

其實一直到依家,考紀律部隊如警察也是查家宅 (要查三代,三代都要紀錄良好的!)

評分

參與人數 4威望 +140 金錢 +140 收起 理由
ernietse + 50 + 50 專一做一份工同不斷轉工, 各有好與壞無絕對.
tlsk + 20 + 20 絕對認同
kl122002 + 20 + 20 用家心得極具參考價值
dc903 + 50 + 50 10十都有道理㗎,可惜羊係N十,haha!.

查看全部評分