設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[黑膠碟] 我的年代, 我的黑膠

1萬

白鑽玩家

老而不

TKMMKT 發表於 2018-3-29 10:42
黑膠外科手術。。。

很久以前`已有甘做, 不過是用顯微鏡
真係work 的.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
TKMMKT + 10 + 10 K兄好叻,我剛剛知咋^^

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

忽然找到這張照片, 是有次行過YMT時遇上的. 現已結業.

很久以前的一些收音機店就是如此, 此店看樣子約略是70年代開業吧?

再早一點如60年代的,  賣的東西更多.
以前真是有收音機專賣店, 除了收音機之外, 還有少少不太貴的分體hifi , 一般常用的膽就更不用說了
特色是一部店有掛牌指明自己可以賣收音機, 有些就沒有.
昔日聽收音機要俾牌費, 是去郵局交錢 (數十元).
事實我也覺荒唐, 當時去書局已可以找到一本收音機的組裝書, 一切電子零件好平, 只在乎你想DIY還是買一台現成的.
終於後來因為根本"盜聽"的情況太常見而取消 .

以前聽收音機都仲好睇過今日有聲有畫的電視機.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
dc903 + 50 + 50 都應有超過十年前咯
old8woman + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

60年代,屋企部National(用4粒中電芯)的原子粒收音機要78元
已經是老豆半個月工資

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 記得要我成日買3個5電

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

old8woman 發表於 2018-4-12 11:43
60年代,屋企部National(用4粒中電芯)的原子粒收音機要78元
已經是老豆半個月工資 ...

我接觸音樂就係細個. 聽卡帶. 第一個我擁有既卡帶既歌手就係......許冠傑.
果陣有部Walkman聽歌. 簡直係高級既享受. 所以~以前d人會好珍惜有歌聽已經係恩賜.
唔同呢家. 襟個掣就有得聽. 聽完就算. 完全無感覺.

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
dc903 + 50 + 50 其中一樣重要野係…唔駛錢就有.
old8woman + 10 + 10
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-4-12 11:43
已經是老豆半個月工資 ...

National 已叫平 . 如果當年的78元, 應是中型手提機?
我印象中有過一部細細的東芝, 不過真係成日無電, 之後用座枱大機.
如果我當年買到 RE-787, 就一定不會搞hifi
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-4-12 15:12
National 已叫平 . 如果當年的78元, 應是中型手提機?
我印象中有過一部細細的東芝, 不過真係成 ...

對!是中型手堤機,但在當年而言,有部收音機聽已經好開心喇!

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 記得細時同老豆開檔11點有鬼古聽…非常怕.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-4-12 16:45
對!是中型手堤機,但在當年而言,有部收音機聽已經好開心喇!

只想說, 當年的小型機是惡夢,
以前用的是碳性電多, 電力不足又成日用用下可以由收唔到變無電, 真是....
仲有D機是用今日已找不到的電池, 可幸不是用那種機.

評分

dc903 + 50 + 50 好怕用d電蕊奇奇怪怪 有部相機隻電難找.
old8woman + 10 + 10 白色555電發到七彩

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

555電池.... ...會斷的
所以我至少都用national

提起電池, 我最怕是用水銀電. 以前聞說有個豆丁誤服, 要醫生急開肚取出, 但都中左水銀毒.
水銀電的變化不如碳性趺得快, 所以在相機的測光中錶很常用.

而以前的閃燈 (燈膽) 用的電池可以說是高至30V, 也是很危險的.
所以電子化後用了普通AA電 + 電容 就了事

評分

dc903 + 50 + 50 屬高危野
old8woman + 10 + 10 俾個Like你啦

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

takeishi 發表於 2018-4-12 12:14
我接觸音樂就係細個. 聽卡帶. 第一個我擁有既卡帶既歌手就係......許冠傑.
果陣有部Walkman聽歌. 簡直係 ...

我細佬70年代(出第一代)Walkman已經飛去買,部機好大舊不特止
仲要係兩粒AA電聽個零鐘就冇電......
但想當年,Walkman的確是"絶對新奇"的事物
戴住耳筒行街引起旁人奇異目光更是年青人的心理快感.......

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 50 + 50 就似初出的蘋果
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-4-12 20:12
我細佬70年代(出第一代)Walkman已經飛去買,部機好大舊不特止
仲要係兩粒AA電聽個零鐘就冇電......
但想當 ...

我當年就疑惑左好耐買唔買.
還是好音樂最好.