設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[黑膠碟] 我的年代, 我的黑膠

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-4-12 20:15
我當年就疑惑左好耐買唔買.

Walkman我從未買過,但就用過至少5部,全部都是我弟弟換新機時送給我的
雖然我對電子產品沒有研究和認識,但從我接觸過的(用過的)幾部Walkman,
這種產品由初推出到十年間竟然有驚人的進步,我最後一部Walkman亦是弟弟
送給我的,和第一部比較不論體稹,功能,聲音,耗電量比較都差天共地.............

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦, 又俾埋your bro

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-4-13 20:52
Walkman我從未買過,但就用過至少5部,全部都是我弟弟換新機時送給我的
雖然我對電子產品沒有研究和認識,但 ...

walkman 有pro 版, pro版大部D, 多D function .
我是有過一台Sony TC什麼的卡式deck , 去取代以前的reel 錄音帶機, 不過自CD問世之後都無用過. 算起來也只是用了3年也不有沒有就賣出去了
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

我覺大家同好交流沒所謂, 不過遇上夜郎自大, 妄尊自大的真係唔做下野都唔得.
即曰 ,  操斧于班、郢之門,斯強顔耳.

有人說, CBS colubmia沒有好東西, 所我就先找這兩張吧

張Take Five 是我在1959年尾時一手買入, 不知是不是真的第一印了,
不過就也相距不遠. 因為label 中的雙箭嘴沒有CBS 的字樣 (我印象中它是出現在1960之後)
唱片是太久, 上面已有不少戰痕 (因為被借得最多)
今日再聽, 沒有太明顯的炒豆, 音色依故,   

另一張是Glenn Gould的Goldberg , 最早也是最原早的雙套版, 因為是在1955年的錄音, 是沒立體聲的. 是一手買入.
今天sony重出的也是這個版本
美中不足是當時已有一個膠氣泡, 唱播時經過會pop一聲.原本要換, 結果忘記了

波波碟好普通, 又真係的
只是英版又見過未?

同Take Five 一樣, 是當年的曬命兼比試碟,  所以都有少少花.
估唔到快50年後我今日都仲係要取出來曬命.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 正到爆
dc903 + 50 + 50 曬命!咁羊都半百啦 還要做野做到半條羊命!.
tlsk + 20 + 20 超正, 一定要加分!
old8woman + 10 + 10 正到爆

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-4-13 22:24
我覺大家同好交流沒所謂, 不過遇上夜郎自大, 妄尊自大的真係唔做下野都唔得.  
即曰 ,  操斧于班 ...

時間證明一切,只要保養得好
黑膠唱片是可陪伴你一世的...............

x

評分

參與人數 4威望 +100 金錢 +100 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10 正到爆
dc903 + 50 + 50
tlsk + 20 + 20 絕對認同
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-4-14 06:48
時間證明一切,只要保養得好
黑膠唱片是可陪伴你一世的...............

沒記錯的話, 應是這支?  :
[youtube]https://youtu.be/aoxJG9vg-bg[/youtube]

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

話說在Oscar得獎的 電影 <忘形水> 中出現過的唱片,Story of Glenn Miller  Plays Selections From The Glenn Miller Story ( LPM 1192)
不知大家有沒有聽過?

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-4-13 22:07
walkman 有pro 版, pro版大部D, 多D function .
我是有過一台Sony TC什麼的卡式deck , 去取代以前的reel ...

原來walkman也有分普通版及專業版,
我自問不懂分別,但我弟弟最後一部AIWA的walkman,
當年要二千幾元,足夠買部卡式座有餘,
比較大部,仲有埋立體聲錄音功能,仲有自動反轉唱功能
可能是你說的pro版本!
但呢部機佢冇俾我……

評分

dc903 + 50 + 50 仲有radio, record 功能 未計有無線耳筒.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-4-14 12:14
原來walkman也有分普通版及專業版,
我自問不懂分別,但我弟弟最後一部AIWA的walkman,
當年要二千幾元, ...

Pro版的sony walkman 曾平過數年,之後又貴返
Pro版有TC-d5 pro 之類, 當記者的朋友或者會用過?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

回羊兄
唔曬唔知身體好.

評分

dc903 + 50 + 50 hahaha…

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Command 曾有一後時間出過 33轉的7吋小碟 , 不常見品

以前50年代唔識跳舞是等於唔識社交, 至少要識cha cha . 60年代時已有disco的東西, 所以入了兩張以disco 為主題的唱片.
今日聽返, 又回望一下過去, 幾好呢.  問題是我已跳唔到了.

x

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
黑翼菜鳥 + 10 + 10
dc903 + 50 + 50 估唔到60s已有喎.
old8woman + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.