設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[黑膠碟] 我的年代, 我的黑膠

1萬

白鑽玩家

老而不

回羊兄,
我第一次跟大老世是去陸羽茶室, 好彩無脅場. 後來才知那是一場食相+記憶力考試.
同行另有3位新人, 不過有一位因為怕而不入去, 另一位搶食而唔合格,
在考西餐時是去太平館. 但同行的人兄食相麻麻, 最後得返我.

評分

參與人數 3威望 +85 金錢 +85 收起 理由
Msuper + 10 + 10 禁樣考新人,勁!
dc903 + 50 + 50 估唔到 食餐飯就令人(前途)改變! 好drama.
ernietse + 25 + 25 早期灣仔地舖波士頓鐵板餐都等同太平館級數.

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2018-4-16 22:08
回羊兄,
我第一次跟大老世是去陸羽茶室, 好彩無脅場. 後來才知那是一場食相+記憶力考試.
同行另有3位新人 ...

嘩,應是大公司大洋行
才會由細微處看重
相信KL兄當年有學歷有才華
今天想找伯樂
幾乎天真及傻氣
個個(同事)現只談樓價搵銀
可惜當時少不更事
不勤奮不上進……

說回陸羽,自己十多年前獨自喝過一兩趟茶,確有氣雅。

評分

參與人數 3威望 +55 金錢 +55 收起 理由
Msuper + 10 + 10 那些年開心過就算囉,諗乜鬼_少不更事.
tlsk + 20 + 20 報告非常詳盡!
ernietse + 25 + 25 羊老爺你都爆下你名留青史畀大家懷念下啦.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

dc903 發表於 2018-4-16 22:54
嘩,應是大公司大洋行
才會由細微處看重
相信KL兄當年有學歷有才華

是好彩, 不然只是當了一個過氣的老裁縫
以前環境不好, 早被送去裁縫學師. 位上海師傳都係好人, 教我上海話 (而事實我又幫佢打點一切廣東話的事) , 又俾我開收音機學英文.
沒有太多學歷下得以鋪保送入了一家洋行做打雜起, 半工夜讀下完成了以前的中學, 又學了打字 , 速記, 簿記 (三者當時很重要), 成為了打字先生,
之後大老世要人, 內部挑人去見. 如是者, 一點點的正式升上去做跟班  .

評分

參與人數 5威望 +140 金錢 +139 收起 理由
Msuper + 10 + 10 依家 KL兄生活無憂啦,正正工字出了頭!.
dc903 + 50 + 50 以前大多肯捱 因為等機會 現今機會細咗唔捱.
old8woman + 10 + 9 你努力的成果/
ernietse + 50 + 50 睇落好似無線狂潮程一龍老細個跟班齊銘喎.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-4-16 21:34
沒錯, 只限男士入去. 後來有女賓服務的, 不過是旁邊的一座大廈.
其實依今日而言, 入面真係好舊又唔算大.  ...

我記得以前的上海浴室,還有長樂(油麻地長樂街)
香港浴室(灣仔駱克道)不過我老公話:全部都冇去過................
幾十年來,社會真係變化好大,我反而懷念5-60年代我在澳門時
家家戶戶"打開大門"睡覺的日子............

評分

參與人數 3威望 +90 金錢 +90 收起 理由
dc903 + 50 + 50 那年頭 又確有不少上海人到來港。.
kl122002 + 20 + 20 正帖留分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-4-17 03:47
我記得以前的上海浴室,還有長樂(油麻地長樂街)
香港浴室(灣仔駱克道)不過我老公話:全部都冇去過......... ...

事實上澡堂是我在洋行工作之後的事, 以前是去公眾浴室
在家中洗澡是不如今日後如此方便, 燒熱水不是上山找柴就是要去買柴, 買坡炭, 好貴, 只有生日才買一次.

有些事物是舊時好, 有些則是現在好. 舊時戰後, 肺癆, 家裡剩下的人不多, 生活只得一個苦字.
今日仲邊有家長保送個豆丁去位裁縫度學師? 送佢去外國的西蘭花田收西蘭花就覺高檔D wor
無出色的家長, 無論如何想什麼出來給子女的都是無出色.

當年我最恨的是要煤氣, 石油氣都唔要, 因為我目過大老世家在跑馬地家中就是開煤氣.  一個熱水爐一著火就燒幾耐都得.
煤氣對我已言, 當時至今日都仲係重要過一切.
開大門睡覺就不了, 以前老奶怕被人偷由她造而取出去賣的藤器, 所以我家是一直鎖門的.

評分

參與人數 4威望 +105 金錢 +105 收起 理由
ernietse + 25 + 25 你去做裁縫學師好似甘國亮嗰套過埠新娘嘅橋.
tlsk + 20 + 20 報告非常詳盡
old8woman + 10 + 10
dc903 + 50 + 50 恨..初聽以為憎原來要 新馬仔戲中說恨女角!.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

回ernietse,
當時是已有私人大秘書這回事, 即今日的私人助理.
大班不一定時時在香港, 所以好多野要有個人跟一跟, 也是一種身份象徵.

評分

參與人數 2威望 +75 金錢 +75 收起 理由
ernietse + 25 + 25 剛開大班, 以前中環好似有間大班的士高喎.
dc903 + 50 + 50 做佢屬下也是一種榮耀吧 相信見識不少。.

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

kl122002 發表於 2018-4-17 07:22
在家中洗澡是不如今日後如此方便, 燒熱水不是上山 ...

洋行工,還要從底做起
真不易事,我大老闆(快80)亦經常說說舊事
諸如9歲由廣州去邊樹賣[莤機],
做野要舖保,返16個鐘工,
睡3格床,仲要双舖,有些人
住厠頂
白飯魚鞋白衫要半月人工,
過海讀英文夜學……
但佢不好音樂
KL兄何時開啟心中果團音樂火呢
都聽過曾到圖書館找音樂資料……

評分

參與人數 5威望 +85 金錢 +85 收起 理由
ernietse + 25 + 25 羊老爺未必婚之前鍾意玩什麼? 女人唔計數.
old8woman + 10 + 10
Msuper + 10 + 10 睇來大家都鍾意_說聽睇_那些年舊屎.
kl122002 + 20 + 20 人老左自然多廢話...請恕罪
tlsk + 20 + 20 報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-4-17 07:22
在家中洗澡是不如今日後如此方便, 燒熱水不是上山 ...

同意,某些事情昨天好,但是又有些今天好

例如燒柴,沒有自來水要担水的日子,
年青一代人很難想像吧?
還有以前冇冷氣,甚至我童年代電風扇也未有一
只靠一把葵扇撥撥下,夏天落街乘涼,年輕人可能不知道
有這回事……

評分

參與人數 3威望 +95 金錢 +95 收起 理由
dc903 + 50 + 50 如住山區就更麻煩 多蚊又有拆仔.
ernietse + 25 + 25 澳門依家唔使掣電, 仲可以飲淡水好過以前啲.
tlsk + 20 + 20 小時候撥大葵扇瞓覺。

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-4-17 10:14

同意,某些事情昨天好,但是又有些今天好

以前無今日甘熱 太多冷氣機了
家下豆丁無開冷氣會叫救命, 俾錢去童軍學自律, 問我點解賣左架車, ...
唉, 真係有時唔X豆丁媽同豆丁爸都唔係人.

當年我被迫跟學師是睡在裁床下面同伙記share , 熱到...於是我頂唔住上天台瞓 , 果個所謂大師兄仲丙我無耐力, 笑我一定出唔到頭.
往事已.

我寧用炭爐都唔想用火水爐. 火水一陣味, 有時仲同煲湯加味的感覺, 無樣好.
都係煤氣爐最好, 舊時大老世果台是無打火機關, 要劃火柴點.
用得炭爐多, 變成識搞煲仔飯, 早知早幾年前自己租個鋪賣 "阿伯煲仔飯"

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 似乎可以組團阿伯阿婆老羊…雜薈社。haha..

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-4-17 14:43
以前無今日甘熱 太多冷氣機了
家下豆丁無開冷氣會叫救命, 俾錢去童軍學自律, 問我點解賣左架車, ...

以前夏天都係炎熱,但冇現在熱得咁耐,而且早晚會較涼爽
我讀書時代,夏天個個同學必定"一扇傍身"(摺扇)
上堂上到成頭汗是平常事,即使老師教書/見到校長亦是如此
"吹熄"火水爐有技巧架, 但好多人不懂,結果搞到"成間屋臭火水味"
正確是先按下火到最低點,待2分鐘後才"吹",果陣味就吾會有

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 50 + 50 細個百厭成日放d鹽係火水爐上燒.
kl122002 + 20 + 20 超正, 一定要加分!

查看全部評分