設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[黑膠碟] 我的年代, 我的黑膠

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-4-18 18:49
我都聽過, 當時老裁縫中的有一位師弟是這樣被迫入門的.  
是社會悲曲.  

讀書不成去做學師仔當年很流行..........

評分

參與人數 3威望 +90 金錢 +90 收起 理由
dc903 + 50 + 50 記得有個初中同學去打金學徙
tlsk + 20 + 20 絕對認同
kl122002 + 20 + 20 時代啊

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-4-18 19:14
我舍當時老奶已走了, 兄弟不在, 單身一支公
當時我第一次睇, 以為是新紙巾廣告, 去超市問才知是什麼來的{ ...

哈哈,由於以前社會風氣保守,類似這種笑話當年亦聽過不少,
當年我大仔(1970年出世)就因為看到"飄然"廣告,問我
那個係乜野?"無牽無卦,自由自在"咁好架???
我只有回答:那種是成人紙尿片(其實當年未有成人紙尿片這種產品的)

評分

參與人數 3威望 +95 金錢 +95 收起 理由
dc903 + 50 + 50 識執生喎
ernietse + 25 + 25 當年我睇飄然tv廣告都好羨慕個靚女打韆鞦.
kl122002 + 20 + 20 正到爆

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

以前有種東西叫Record Club
只要是member , 就可以有會員限定的東西

我覺今日黑膠應重新考慮此套方式, 不然, 人人都可以入手再版黑膠, 就變得很沒意思了.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 3威望 +110 金錢 +110 收起 理由
dc903 + 50 + 50 要有心做才行 當然仲有資本
old8woman + 10 + 10 絕對認同
ernietse + 50 + 50 80年代末北美都興起cd會,入咗會可認購會員.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

回應ernietse師兄兩個問題
1.
少女在打韆鞦那個並非"飄然"衛生巾廣告,
而是比飄然更早,1973年(應該是第一個電視上的m巾廣告)
的"仙尼達"廣告由始至終晝面都是一少女打韆鞦,
片尾有句:仙尼達衛生巾,解除傳統的束縛............
2.肚柯用衛生巾,我估計不足以應付吧?(一笑)
但在未有成人紙尿片,女性失禁專用護墊的年代
很多女性用衛生巾應付小便失禁則非常普遍
如果更早期(80年代前)很多失禁女性用回月經時使用的衛生帶
在衛生帶內套入尿布或者毛巾(我媽媽則用尿布)
因為衛生帶/尿布都是可循環使用的物品,洗乾淨下次用
非常經濟又環保
直到90年代有成人尿片的出現為止

評分

參與人數 2威望 +75 金錢 +75 收起 理由
dc903 + 50 + 50 似乎M兄好懷念果位姐姐。
ernietse + 25 + 25 多謝更正, 腦海中女人打韆鞦嗰盒綠色底黃邊.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

回 ernietse
老師傅是造男士西裝的. 我叫做學識少少量身和衣車工, 學得最多反而是去買餸煮飯 (被迫, 甘樣師弟同師兄可以去跟師, 呢樣師傅知.) 有時都疑惑如果咩行打唔成, 不如就去打廚房工.(好彩無)
似唔似狂潮入面的角色? 我知有此電視節目, 但真係無特別去為意. 1970年代是學緊用套IBM system, 根本時間都唔夠用. 我是大多數聽收音機聽古典樂過日子. 以前的電視劇我知今日已成經典, 不過老實講當時睇都覺有D慢+長氣.

評分

參與人數 2威望 +75 金錢 +75 收起 理由
dc903 + 50 + 50 提早成熟
ernietse + 25 + 25 國人基因飽暖思淫慾,你解決口腔後應該要幫.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-4-19 07:21
回應ernietse師兄兩個問題
1.
少女在打韆鞦那個並非"飄然"衛生巾廣告,

我會去國貨公司買新尿布當洗碗布用. 新的尿布是一大塊白色薄棉布, packing上有個黑白的BB畫樣
尿布吸水好, 軟, 平, 唔重手, 不脫毛碎, 是非常好的布.  
唔知今日仲有無得賣?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

我的媽媽2005年逝世(87歲)在她收藏的遺物中
就竟然找到幾盒屬於60年代的衛生帶(這個牌子我也有用過)
除了盒子有明顯歲月的痕迹外,保存的衛生帶竟有一條完整
圖中的正是這盒,保存半世紀的衛生帶

x

評分

參與人數 3威望 +120 金錢 +120 收起 理由
dc903 + 50 + 50 真係第1次見咋
ernietse + 50 + 50 那些年女士著住呢啲, 對手當t-back 誘惑來.
kl122002 + 20 + 20 真係第一次見

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-4-19 07:27
我會去國貨公司買新尿布當洗碗布用. 新的尿布是一大塊白色薄棉布, packing上有個黑白的BB畫樣
尿布吸水好 ...

我媽媽用尿布放在衛生帶內應付失禁
尿布仍然可以買到,但國貨公司一定無
直到90年代,她行動不便無自理能力入安老院
才轉用成人紙尿片

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

1957年的一則笑話
麵包店衛生帶名稱竟然相同

x

評分

參與人數 3威望 +95 金錢 +95 收起 理由
dc903 + 50 + 50 個新聞今天來說不新聞了 今天d人喜8卦錢財.
kl122002 + 20 + 20 正到爆
ernietse + 25 + 25 終於明白羅文唱紅棉: 英姿勃發堪景仰嘅意義.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

這些衛生帶也是當日媽媽遺物中找到的,同一牌子
但由於保存不及上面的好,只拍攝作紀錄下便丟入垃圾桶了

x

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
dc903 + 50 + 50 到我80(如有),有否人看我d碟呀cd呀!.
ernietse + 50 + 50 最值得讚係白色鈕同線仍然冰清雪白流金歲月.

查看全部評分