設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[黑膠碟] 我的年代, 我的黑膠

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

翻版黑膠唱片
6-70年代,翻版黑膠唱片曾經流行一時(翻版卡式帶流行的日子更長)
這張1974年的翻版黑膠,當年售12澳門元,如果是PHILIPS原版,則要24元
補充:1974年12元澳門夠食3餐兼睇埸戲了

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

白鑽玩家

danny.chan~羊爸抱羊B.唱兒歌~

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

old8woman 發表於 2018-4-20 21:39
翻版黑膠唱片
6-70年代,翻版黑膠唱片曾經流行一時(翻版卡式帶流行的日子更長)
這張1974年的翻版黑膠,當年售 ...

Vicky 師姐
係徹頭徹尾番唱片
還是找間二打六音樂公司,不付版權去dub
但又唔係電腦檔,點dub 呢
用一張原廠,像卡帶過卡帶dub
(我不識唱片公司,rex是真有此公司,還是求其叫一間)
謝謝你。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Msuper + 10 + 10 到羊老嗲好學的時候了;快晉升為 DR. 了.

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

dc903 發表於 2018-4-20 21:56
Vicky 師姐
係徹頭徹尾番唱片
還是找間二打六音樂公司,不付版權去dub

我都不太清楚,但"翻版黑膠"通常一看便知道是翻版
封套印刷,唱片的貼紙都明顯"差一皮"
還有:播放時間比正版長!
正版PHILIPS Paul-Mauriat黑膠唱片只有12首

x

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 50 + 50 咁着數,又平又多野聽,佢地真識做生意。.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

有時不一定 (雖翻版真正佔好多), 以前有些唱片因為當地的產量過大, 要轉以低價label 出售.
於是轉去南羊, 東馬亞等呢D少人考究的地方.
很久以前我見過一家不知明的南非廠出的黑膠, 曲目數量, 排法同原廠的一樣, 不過 cover art 印得差,
因為唱片的label 貼唔實, 撕走之後發現是原美國RCA廠的東西.

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
dc903 + 50 + 50 即係有d日版會出d平價版,如1000yen.
old8woman + 10 + 10 用家心得極具參考價值

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2018-4-20 20:13
人家個孫都今年大學畢業了, 唔好玩了.
表錯情三四十年, 唔係一件易事

唔緊要喎,我相信你同佢一路都有聯絡,間中有往來咁,我覺得佢等咗你幾十年啦直至佢丈夫去世至同你表白,點知神女有心,襄王無夢。
大家都咁大咯,結婚、性都可以唔講,你多D見下佢,佢會開心好多囉!

評分

dc903 + 50 + 50 係喎 做好人一於做到底
old8woman + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

CDROMRW 發表於 2018-4-21 01:06
唔緊要喎,我相信你同佢一路都有聯絡,間中有往來咁,我覺得佢等咗你幾十年啦直至佢丈夫去世至同你表白, ...

同其他識的同事都仲係有聯絡, 未過身的話, 過節時寄張卡, 有時打次電話.
唔只這一位的, 另外仲有兩三位以前識的小姐都係. 其他的只是都無講出口.
認真說, 結婚, 性, 家庭, 資產, 甚至名份, 都已不是像我這種年紀的人會再考究的東西.

果一把掌我覺已是一個答案, 所以還是保持"同事三份親", 不然對其他的也顯得傷害.

評分

dc903 + 50 + 50 沉默得可怕又殘忍 祝你一直堅持到底啦.
old8woman + 10 + 10 難得

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2018-4-21 06:23
同其他識的同事都仲係有聯絡, 未過身的話, 過節時寄張卡, 有時打次電話.
唔只這一位的, 另外仲有兩三位以 ...

顧媚 : 不了情

咁就真係要為呢一大班失望嘅慾女, 當年花樣年華無言地等到絕望嘅失落人士 (睇落我諗可能不分男女添喎)  ,
借呢個機會點隻歌去安慰下佢哋

[youtube]VHHvj7mUfPU[/youtube]

1981 遂個捉 貝多芬 命運交嚮曲 Beethoven's 5th Symphony

喺逐個捉套電視劇裏面, 成日都有不了情音樂, 李司棋飾演白芙蓉成日喺度彈首歌吸引 石堅飾演莊志仁懷舊當年嘅不了情

[youtube]Atf5_3jx0NI[/youtube]

x

評分

kinhungw + 10 + 10 所以話着起袈裟事更多 多情自古空餘恨.
dc903 + 50 + 50 俾個ok Like你啦

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

ernietse 發表於 2018-4-21 08:37
顧媚 : 不了情  

我有原版黑膠唱片

x

評分

參與人數 3威望 +95 金錢 +95 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 以前我都有
dc903 + 50 + 50 正到爆
ernietse + 25 + 25 KL古典音樂達人有少少似無線逐個捉主角石堅.

查看全部評分

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

剛剛又拿出"不了情"CD來聽,人有時就是這麼奇怪的!
手上的CD版本聲音雖然沒有黑膠版的炒豆聲/背景噪音
但聽這類舊歌,反而欠缺了那種味道..............

x

評分

dc903 + 50 + 50 正,有比較

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-4-21 12:07
剛剛又拿出"不了情"CD來聽,人有時就是這麼奇怪的!
手上的CD版本聲音雖然沒有黑膠版的炒豆聲/背景噪音
但聽 ...

以前我都有, 唱到花晒

回羊兄
我想在我這種年紀, 彼此都歷練過的人, 有些說話即使不說也沒什麼問題.
就是如此罷, 已不覺是什麼的一回事了.

不了情如果說是如此, 我倒反而想起此曲:  Too Young
[youtube]4LnwsrU0eK0[/youtube]

評分

dc903 + 50 + 50 可惜這世界有另1半人未必喜歡不說話 係咪!.

查看全部評分

還是好音樂最好.