設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: charliey

[討論] 選擇黑膠唱盤

鉑金玩家

kl122002 發表於 2017-11-17 07:20
我也知不難換. 以前都搞過. 只是今日眼力差左, 唔搞了.

最重要的問題是太多人不自量力.   常在 ...

睇到呢度又不得不多口插咀, 愚見係現下年青人唔會想太多後果.先思考再行動小之又小,以為有事上網問下,甚至可能畀錢就有人搞掂執手尾. 但完全唔會諗下執手尾呢3個字係耗費幾多時間同心力而成

鉑金玩家

patrickwong 發表於 2017-11-16 23:12
我覺得這個技術聰明之處是不跟隨用 laser 做 pickup 這條路(可能因專利的原因, 想跟也不可能), 保留了唱 ...

最希望係可以唔好影響到隻碟而又出到類比效果就最完美. 相信前路還很長.
黑膠魅力在於如何調教拾訊能力從而分別碟既質數,如頭版,歐美日既差別...

鉑金玩家

pb2400c 發表於 2017-11-17 07:27
更換和裝拆甚麼東西,看別人做是很容易,但有些人連更換一個電源插頭也有困難,工具又不全或不適,是否焊接 ...

個人覺得只要有堅持,肯行到尾既絕對冇問題. 成功係要靠失敗同嘗試. 最不幸係而家大都虎頭蛇尾

鑽石玩家

好多人都會鼓勵大家家多去嘗試,不過如係焊條線都攪好耐的都要有自知之明了。

(即係我哩種,所以我唔會改野,哈哈。)

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 都老花了?

查看全部評分

黃金玩家

兩位都說得很對。主要是他們興之所至便去做, 事前沒有做足功課或評估自己的能力可否勝任。
我本身是很懶去動手改動或調校器材的, 正如 kl122002 兄的情況, 我也知不難去做, 但真是眼力差左很多, 免得做就免了, 今次換唱管線也是被逼的, 唱臂由全新買回已差不多接近三十年, 我感覺到唱管線已經老化, 而且接地也不是很好, SME 唱管的接地是有一條地線接在唱管的內壁的, 因為地線也老化, 有很輕微的起 hum, 而那次換唱管線最難的地方是接回那條地線。換線後噪聲明顯低了。

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 報告非常詳盡
benwongkk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

焊線其實是好考功夫的, hifi的更是. 要焊出來光亮("令身") 才是上乘. 不然可以令聲音大打折扣.  
焊鍚的成份比例也很左右聲音. 現在最好的是聞說是WBT, 不過我真是很久沒用過, 不知了.
(回想當年可以5分鐘左右內換好4條臂線, 青春啊...)

果次老朋友義務幫忙, 我都仗義幫下手開盤 (因為我好少開花螺絲),  真是撞鬼的, 俾大家乳到D焊位焊到又啞色又歪歪斜斜....

今年大家老花加深左....set 針set 得好已感覺到極限.
我唔會在唱盤上搞太多野了
其實搞呢D野的唔只後生 (雖然比例上多少少) , 有班"仲以為好後生"的中年人都佔比例不少.
鬼叫上網買2手盤真是平D咩, 但D人又唔甘心老化左的聲音.

呢個年代起無以前的無線電學校, 學生最多只是在中學試下焊野.
只可以說, hifi的焊工手藝已失傳了.  
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

---double entry---

鉑金玩家

自己搵塊爛底版,學焊咋....

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-11-17 13:27
焊線其實是好考功夫的, hifi的更是. 要焊出來光亮("令身") 才是上乘. 不然可以令聲音大打折扣.  
焊鍚的成 ...

我中學年代做過一段時間焊鍚 part time, 之後讀電子工程, 所以焊鍚功夫「曾經」都不錯的。
十年前自制了這部測速儀, 除了要 programming, 焊那塊版雖然不難, 但都有少少麻煩的。

現在電子工程在香港都死得了, 都好少人碰焊鍚。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 件件精品

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2017-11-17 16:35
我中學年代做過一段時間焊鍚 part time, 之後讀電子工程, 所以焊鍚功夫「曾經」都不錯的。
十年前自制了 ...

測速我沒有搞過, 控速就反而有. 33, 45, 78 當年用電腦DOS program 再搞.
跟現在Linn的Radikal 出入不大, 不過我是有一台 PC去玩下了 .

舊事只能回味
還是好音樂最好.