設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: charliey

[討論] 選擇黑膠唱盤

1萬

白鑽玩家

老而不

pb2400c 發表於 2017-11-12 23:20
即使如何調校S,J形唱臂,都會存在一定的tracking error,但唱針每秒能讀取外圓軌跡遠大於內圓,即使外圓誤 ...

r=66mm 是Baerwald 的內圈值. 不少廠都是用這個.
還是好音樂最好.

黃金玩家

pb2400c 發表於 2017-11-12 23:20
即使如何調校S,J形唱臂,都會存在一定的tracking error,但唱針每秒能讀取外圓軌跡遠大於內圓,即使外圓誤 ...

師兄,你都只跟 Baerwald 態度堅定!值得一讚!

我都聽好多師兄同我講過,用坊間 D protractor 只教內圈既一點 (例如 Baerwald Inner null point 66mm)!

為何只教 inner null point ?張 protractor 明明有兩點,只校正 inner null point OK 嘛?

SAEC 308 系列唱臂包括 308/SX, 308N, 308 等等工程師都係以一個 null point 黎設計唱臂 (SAEC 好有自己風格,亦因此都玩得 D 唱頭好盡下!要唔要買支黎玩下?)

走火入魔就係呢 D 囉。明明有兩個 null point 唔用,走去只用一個 null point 黎設計支唱臂,咁咪玩死 D 唱頭囉!外圈個 tracking error 大到連我當時用原廠數據 set 好支 308/SX 都唔夠膽落針,怕支針會斷!當然我直到依家都一直用緊支 308/SX 為日常主力唱臂 (當然,我同支臂計過晒成 set 幾何,依家當然無事啦!重用番兩個 null point 添!)

講番轉頭?乜 set 好內、外圈兩個 null points 乜真係咁難?10 個 師兄 9.9 個話只 set 好內圈果個 null point 就 OK,乜真係既咩?你只 set 好 inner null point 乜真係覺得 set 好個唱頭?

我相信 Stevenson, Baerwald 同 Lofgren 三位數學家聽到都會感到失望!

我知到坊間 D protractor 有幾咁難用,依個我係絕對知到既,因為我四年前買我人生第一張 protractor 時感受得到!(當時內心想法:點 L 樣用架,校極都好似啱,又好唔啱咁既?)

今日睇返轉頭都覺得要好好多謝果位賣 protractor 俾我既人。唔係佢既回應 (喂!師兄,我都只係賣野架炸,我都唔識用架!) 我都唔會走去研究張 protractor 點樣黎架!依家要我用呢張 protractor 校好個兩個 null points 當然毫無難度啦!但係我又唔覺得果 3 條 curve 有乜野特別正既地方,所以我就選擇唔跟。

1萬

白鑽玩家

老而不

adktk 發表於 2017-11-13 00:29

我都聽好多師兄同我講過,用坊間 D protractor 只教內圈 ...

你當年入的那張protractor 是?
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2017-11-13 07:10
你當年入的那張protractor 是?

係 "洗粉台" 同一位師兄買既,都係直線兩點果 D protractor 咁啦!今日放工有時間影你睇啦!

黃金玩家

我都聽好多師兄同我講過,用坊間 D protractor 只教內圈 ...

我都係 3 條都唔跟, 但又不覺得一定「要信就要信到底」, 各人有各人的條件限制、不同所需, 只要知道了解為何要那樣做, 自己尋找到一套方法又有何不可, 所以我不會像 kl122002 先用 protractor 然後再用 test record 去一路做測試和一路進行少少微調, 但是我認為他的方法是合理的, 因為他會在用 protractor 後以自己的聽感作微調, 所以用自己印 protractor 已經可以, 不必如你所指的「要用就用好少少既 protractor」。

> 為何只教 inner null point ?張 protractor
> 明明有兩點,只校正 inner null point OK 嘛?
如果那個人只是聽別人說"只教 inner null point"便可以, 自己沒有親自比較聽出來有沒有分別, 這做法可能不好, 但是如果是自己聽過只校正 inner null point 就可以, 這樣做又有何不可呢!

黃金玩家

> 但係我又唔覺得果 3 條 curve
> 有乜野特別正既地方,所以我就選擇唔跟。
咁你一定已經找到一套自己的方法, 可以分享出來給大家參考嗎?

鉑金玩家

patrickwong 發表於 2017-11-13 09:09
我都係 3 條都唔跟, 但又不覺得一定「要信就要信到底」, 各人有各人的條件限制、不同所需, 只要知道了解 ...

通常最後都係演變成理論派同行動派既對立, 但相對於HIFI而言,就算跟足最標準既方法去設定個唱盤到最後都未必一定係自己最喜歡既. 所以都係耳聽為實,只要用心設定過而又搵到自己喜愛既聲音就夠.
當然認真去學習絕對係一件好事.

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

銀級玩家

如果是用同一protractor來校正,當內圓那點已校正,把唱頭移到外圓的另一點,不難發現唱頭在該點也能同時校正

銀級玩家

說到校正那循跡角,不得不贊那些簡單老盤,在唱盤有針尖對準裝置,用戶只要把唱頭裝好,針尖對正那點,循跡角也就對好

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 20 + 20 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

patrickwong 發表於 2017-11-13 09:09
我都係 3 條都唔跟, 但又不覺得一定「要信就要信到底」, 各人有各人的條件限制、不同所需, 只要知道了解 ...

當年我是這樣學的,
一般而言, protractor 上有個凹位給你放上支針. 而格仔線是用來擺正個唱頭.  問題是protractor 的線有粗幼, 凹位有深淺.
如果是很靈敏的唱針 (某些很貴又很幼的MC 針, 例如fine line, contact line, 柴田針之類) , 即使用了一個protractor , 看起來裝好了, 不過當落針唱時, 還是會聽到少少不足的地方.
其實test record的目的非以個人聽感為主, 而是要去試一下唱頭還有沒有要fine tuning 的地方. 這是為了補償protractor 中不足, 也看支臀有沒有要調整, 如VTA, VTF 等.
一般而言, fine tuning/微調的地方不是真的很多, 大約是在offset angle 中扭DD (輕輕的好少好少), 又或者輕微前/後移DD (細過0.5mm).
微調之後再用protractor 測一次, 目測唔會有好明顯的大方位變動. 也因而絕對不是想像中的大動作去扭動一個唱頭  

因此我說過用test record是很個人化的事.
沒錯的是用兩件東西去裝一個唱頭是很煩人的, 如果安裝者有手震問題, 精神不足的話, 耐性不夠就更不建議這樣做.
還是好音樂最好.