設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 選擇黑膠唱盤

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

同大家分享下揀黑膠盤心得。年幾前買盤時,曾以下面儿點去揀...
1 越重越好... 減少震動影響
2 可調較所有变动,e.g. 可換唱臂,可調節針壓,偏壓等
3 motor 盡量與唱盤分開/獨立
4 overall 面積吾洗太大

根據以上幾點由最平開始睇,大家重有冇其他重點需要留意呢? 分享下?

評分

參與人數 2威望 +10 金錢 +10 熱話 +100 收起 理由
245141525 + 100
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

師兄想要的,micro中哂,想知師兄結果揀了咩盤?

1萬

白鑽玩家

老而不

唔記得我在邊個post 中打過了我的心得了...
只是我唔覺重一定好. 有一定的重量可以避震但唔多代越重就是越有效.  
如好似Linn, 舊Thorens  是用彈弓去避, 而且摩打也是和盤是一齊收入表面的大盤底下 (不過同樣用彈弓做了supsention) ,
兩者的出品都唔大部.
臀, 針, 反而是應有足夠可設定的地方去應對不同的唱針. 呢樣同樣重要.

要避的, 是手提唱盤, 又或者是那些只有花巧外表的東西
有些名牌下的入門盤, 又或者一些非唱盤廠的名牌忽然推出的唱盤, 是賣得好貴, 但有時出來的效果卻不少叫人失望.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

rega就係賣輕,佢理念唔係用重避震。。不過個盤重,好似八十年代的日本盤,感覺好似勁d
:p

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

koalaau 發表於 2017-9-1 13:32
師兄想要的,micro中哂,想知師兄結果揀了咩盤?

see my signature
Acoustic Solid 111, quintet black S,
accuphase 510, voodoo ren... bal.
nt505+cg10m, cardas clear reflection bal.
accuphase 2420,  voodoo renaissance xlr, modwright KWA100se,
wilson audio 7

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2017-9-1 14:41
唔記得我在邊個post 中打過了我的心得了...
只是我唔覺重一定好. 有一定的重量可以避震但唔多代越重就是越 ...

good points ... it may be just if all other criteria are same (including price range), i may choose the heavier one ...
Acoustic Solid 111, quintet black S,
accuphase 510, voodoo ren... bal.
nt505+cg10m, cardas clear reflection bal.
accuphase 2420,  voodoo renaissance xlr, modwright KWA100se,
wilson audio 7

1萬

白鑽玩家

老而不

charliey 發表於 2017-9-1 16:34
good points ... it may be just if all other criteria are same (including price range), i may choos ...

我是和師兄相反, 主張輕巧
不同的唱盤有自已的設計概念, 大多數是有用的. 只是當我在找唱盤時, 也見過不少是沒用, 只有花巧的外表.
在潮流吹淡之後, 自然可以分出來.

如果要避震, 最好是避開對喇叭, 由喇叭身上做好防震. 好多時是對喇叭開大聲震左過去.

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

1萬

白鑽玩家

老而不

hkttf 發表於 2017-9-1 20:29
新手應該係玩 MC定MM

兩者都唔易玩
MM 好因為phono 線 而影響表現, 特別是load capacitance 的數值
MC 就我唔太熟, 少用. 只知對phono preamp 上的load resistance 之類有要求.

但MM頭是唱壞了針可以換. MC就唔得了.
新手擔心手震, 可以學用MM先.

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

hkttf 發表於 2017-9-1 20:29
新手應該係玩 MC定MM

MC(即動圈唱頭)輸出比MM唱頭低很多,要另加MC放大器
還有不可以自己換唱針(有人話光悅唱頭要唱壞第一枝針後
由原廠更換新唱針才最靚聲)
新手建議用MM頭(Shure/Grado之類)

評分

查看全部評分