設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: victor_wong

[討論] 小收穫 大公開 (3月12日 日版 鉄板燒 實物圖)

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

This meal can be enjoyed again and again.

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

見冰島火山爆發,英國 Amazon 寄碟出問題,急急轉軚,原本訂咗英版鐵盒,見美版雙碟加 3D 靚封面即入;昨晚睇埋,再睇都覺正,聲畫俱佳,完全冇投訴,雖然畫面冷冰冰,但感覺同故事中嘅世界好配合;呢套我覺得真係 史 Sir 最好睇嘅成人向動作片,需知 史 Sir 拍唔少幼兒向嘅科幻動作片,再睇呢套一樣咁過癮。港版真係可以考慮再入!

Picture 001.jpg Picture 002.jpg Picture 003.jpg Picture 004.jpg Picture 005.jpg Picture 006.jpg

銀級玩家

依隻等fox行版

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

希望行版都出立體封面...

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

我話最好出埋鐵盒添!

星級玩家

Woo...good movie

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

終於等到 阿凡達 BD 鐵盒到手,因為冇 SF,所以由 ” 西冷 ” 變咗 ” 薄牛扒 ”,好在有本小畫冊同 Postcard,所以算係多隻煎蛋補數;我部 Sony 550 冇問題,可以播到,Load 碟仲快過之前老占套美版 T2,T2係我咁多隻 BD 當中 Load 得最慢同最唔特別嘅一隻碟;講番隻 阿凡達,聲畫冇投訴,由於我在戲院睇 3D 版,所以 2D 版 我係一次睇,感覺畫面好自然,唔覺 CG 太誇張,至於聲,我反而覺得可以再多一點,因為套戲一靜咗,後邊 Surround 靜晒咁,唔係太多環境聲出現,如果係 TrueHD 可能會唔同少少?

我個人喜歡 " 十月圍城 ",呢套戲最後個場係除咗 Brian De Palma 在 The Untouchables 第二個 夠膽向 Sergei M. Eisenstein 套 Battleship Potemkin 致敬嘅電影;拍得好唔好就好難講,但至少睇到導演對電影有半點熱誠,而且忠於傳統。好在我未買第一版 BD,如果唔係我一定會睇少咗 D Making of,呢隻聲畫都合格,音樂帶動到氣氛,至於碟二嘅 Making of,除咗 ” 黑色十月 ” 比較完整之外,其他 Making of 有十幾段,但全部分件上,冇得 Play All,就比較老土,相信如果要有導白,可能要等鬼佬版啦,所以呢隻暫時只可以係一塊牛肉乾嚟。

Picture 001.jpg Picture 002.jpg Picture 003.jpg Picture 004.jpg Picture 005.jpg Picture 006.jpg Picture 007.jpg [att足夠achimg]86716[/attachimg] Picture 009.jpg Picture 010.jpg Picture 011.jpg Picture 012.jpg Picture 013.jpg Picture 014.jpg
Picture 008.jpg

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

呢幾個星期分別入咗幾隻 Bruce Willis 嘅舊戲,直情可以話係從 ” 末世天劫 ” OK 到 ” 偽能叛變 ” No Way;” 末世天劫 ” 等唔切中字被啦,聲畫在冇咩要求嘅情況下效果反而覺鬼好好,以一套十二年前嘅舊戲嚟講,修復得算非常唔錯,要顏色有顏色,要暗位有暗位,仲想點。” The Jackal ” 未睇,好難講,入係纯粹情意結,至於 ” 偽能叛變 ”,最初以為係科幻動作,但原來查實係查案懸疑加少少動作,但 Bruce Willis 個形象真係唔係咁討好,加上套戲好似加咗好多 Filter 咁,D 顏色好似好唔自然咁,而呢隻係大陸版,相信同港版係共版,但平一半咁上下,大陸 ” 滴屎嚟 ” 真係值得留意;至於 ” 毒網 ”,纯屬個人喜好,點都會入架啦。

Picture 001.jpg Picture 002.jpg Picture 003.jpg Picture 004.jpg Picture 005.jpg Picture 006.jpg Picture 007.jpg Picture 008.jpg Picture 009.jpg Picture 010.jpg Picture 011.jpg Picture 012.jpg Picture 013.jpg Picture 014.jpg Picture 015.jpg Picture 016.jpg Picture 017.jpg

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

Fritz Lang 嘅戲我只睇過兩套;分別係 ,1927年 Metropolis 《大都會》同,1931 年 嘅 M;兩套先後都在睇完錄影帶再戲院睇,之後 DVD 再睇,感覺上依然咁好睇,M 之前收過 Criterion 第一版零收錄 DVD,再出 SF 版只等 BD 版,終於等到啦;M 講 Peter Lorre 演嘅小童連環殺手,面對個人掙扎同罪惡深淵,萬劫不復,最終神探單憑藉個人力量緝凶,地下判決,何嘗又唔係另一種罪惡;呢套極具社會控訴意識嘅作品,影像強而有力,極度風格化,再睇感覺依然;而 《高達》嘅 Vivre sa vie (My life to live)係當時睇完 À bout de souffle《斷了氣》之後睇嘅第二套作品,同 M 一樣經歷,BD 又係必收之作;至於兩套 老火湯,《太陽神13號》我覺得畫面只可算係中下,而 《末路驕陽》則中上,而聲方面,我反而覺得《末》全面贏晒,音樂完全帶動影片嘅氣氛,都係必收之作!

Picture 001.jpg Picture 002.jpg Picture 003.jpg Picture 004.jpg Picture 005.jpg Picture 006.jpg Picture 007.jpg Picture 008.jpg Picture 009.jpg Picture 010.jpg Picture 011.jpg Picture 012.jpg Picture 013.jpg Picture 014.jpg Picture 015.jpg Picture 016.jpg Picture 017.jpg Picture 018.jpg Picture 019.jpg Picture 020.jpg Picture 021.jpg Picture 022.jpg Picture 023.jpg Picture 024.jpg

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

本週購入幾套西部片,當然係《奇連》演山作品啦,除咗美版 Hang’ Em High 近乎零收錄同冇中字外,其餘都有中字;《地獄門》去年購入,如果 Box Set 舊年出,Box Set 就抵 D 啦;《七侠》(註:呢套冇《奇連》份演出)嘅音樂被人玩得太多啦;音樂一出,直情即刻就令人感覺係香煙廣告咁,咩 Feel 都冇晒;反而《地獄門》雖然都被人戲謔,而且大部份都係喜劇,但可能係個主調係 Minor,感覺上就認真好多,而《七侠》卻係 Major 調,只有氣勢,冇咩情調可言;無論如何,總之呢個星期就可以慢慢嘆啦!

Picture 001.jpg Picture 002.jpg Picture 003.jpg Picture 004.jpg Picture 005.jpg Picture 006.jpg Picture 007.jpg Picture 008.jpg Picture 009.jpg Picture 010.jpg Picture 011.jpg Picture 012.jpg Picture 013.jpg Picture 014.jpg Picture 015.jpg