設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: victor_wong

[討論] 小收穫 大公開 (3月12日 日版 鉄板燒 實物圖)

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

本週購入幾套西部片,當然係《奇連》演山作品啦,除咗美版 Hang’ Em High 近乎零收錄同冇中字外,其餘都有 ...
victor_wong 發表於 2010-5-20 07:59

ching, 幾套畫汁如何

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

ching, 幾套畫汁如何
Fantastic 發表於 2010-5-20 12:20

每套表演非常參差,《七俠》唔錯,但一兩個鏡頭明顯執得好緊要,兩套 Dollar,外景表演好靚,但一到室內,就明顯見到白點滿天飛;最平均係 《獨行俠》;始終比起兩套 Dollar 嚟講戲係比較新,唯一感覺唔太好係聲,可能原聲係意義大利文,配咗英文感覺上怪怪哋,加上單聲道變 5.1,唔好太多要求;作為收藏還可,想試畫同聲就未必可以滿意啦。

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

回復 92# victor_wong

Thanks ching.

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

星期一從書網訂星期四收到,海外嚟講算快,而且價格連運費同各位 CHing 在香港買差無幾;《十面》睇完真係顏色比較淡,而且畫面質素時時壞唔太穩定,一時好靚,要時好麻麻,感覺上聲同美版 PCM 分別唔太大,唯一最抵買點係中字,係得明嘅台式中字,相信話係港版都可以信得過;《鬼魅》整體上同美版分別唁太大,同樣最抵買點係中字加特別收錄;至於《軍天》畫面知係 DNR 落得好重手下,畫面强化得嚟唔太自然,但評講有中字又加返分,整體嚟講三隻平平哋嘅話絕對就入得過。

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

Ching真是一名超級電影發燒友,真幸福啊。
shshngai 發表於 2010-5-31 00:09

非也,只是中毒深,無法自拻。相比其他 CHing,只是小小玩意了吧,我又何曾有機會可以一次過訂廿隻碟呢

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

本週順應民意跟大隊入大路嘢,《雷霆救兵》我個人其實一般,片首拜山音樂好細聲以為奶嘢,跟住搶灘就即刻嚟料,畫面雖然偏灰,但勝在夠穩定,呢套 1998年嘅戲,個人覺得畫面竟然仲靚過2005套《強戰世界》,真吹脹;而《強戰世界》,畫面要 Tune 過就好少少,呢套真係好好爆,夜晚睇小心比街坊投訴;《同行殺機》係義無反顧鍾意;至於兩隻 Toy Story 係二手,仲有戲票送,盒面印 5.1,但其實係7.1至啱,畫就冇大驚喜,但聲就竟然交足功課,好有現場感。

Picture 001.jpg Picture 002.jpg Picture 003.jpg Picture 004.jpg Picture 005.jpg Picture 006.jpg Picture 007.jpg Picture 008.jpg Picture 009.jpg Picture 010.jpg Picture 011.jpg Picture 012.jpg Picture 013.jpg Picture 014.jpg Picture 015.jpg Picture 016.jpg Picture 017.jpg Picture 018.jpg Picture 019.jpg Picture 020.jpg Picture 021.jpg Picture 022.jpg Picture 023.jpg Picture 024.jpg Picture 025.jpg Picture 026.jpg Picture 027.jpg Picture 028.jpg Picture 029.jpg Picture 030.jpg

黑鑽玩家

呢位師兄真係套套戲都有買DVD喎!

黃金玩家

得利e三隻碟竟然係大陸做

黃金玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

change a bigger carbinet

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

亂槍掃射嘅效果除咗係過癮之外,後果亦都係係代表死得人多,洗得錢太多。本週認真血本無歸,忍唔到手,呢個同樣係跌落樹皮月嘅原因之一;最愛嘅《獵鹿者》昨晚一口氣再睇晒,雖則係套戲係三個鍾,但當三幕劇睇,一點都覺長;論畫質,室外景還可以,但一去到室內就雜訊滿天飛,睇真點我覺得只係 DVD 5質素,雷射今次真係唔 OK,如果唔係有中字一定唔入。

《鐵血戰士》新版起初覺得同舊版分别唔太大,而且覺得用咗好多 Edge Enhancement 令人物輪廓更 Sharp,但就冇晒 Detail,好在慢慢漸入佳境,至於聲,我反而覺得舊版好似好少少,雖則大家都係 DTS Lossless Master 5.1,但前者好似大聲D,後就细聲D。而《宇宙威龍》真係百看不厭,但奇就奇在可能睇得DVD太多次,已然習慣咗個畫面,BD反而好似冇DVD咁順,但當然聲就真係Upgrade 咗少少!

至於《殺戮戰場》,之前一晚睇返DVD,同現在BD感覺上分別唔太大,可能大家都係MPEGII吧!《重案夢幻組》切頭切尾跟本就係一隻台版;Sony 《年代》實在太令人失望啦;今時今日仲比台字過港人,咩《絕地戰警》呀!好心學吓人哋《得利》啦,連《洲立》都開始有廣東話字幕啦,做得好唔好係一回事,但至少接納意見,真係去試求進步嘛!如果《年代》繼續係咁,我就買美版算數,反正除咗所謂中字之外,隻碟基本上唔值得買港版。話時話呢隻水準真係一般咋!只比Superbits 版好的咁多多。

其餘兩套新片,纯屬收藏,得閒至拎出嚟睇睇。
Picture 001.jpg Picture 002.jpg Picture 003.jpg Picture 004.jpg Picture 005.jpg Picture 006.jpg Picture 007.jpg Picture 008.jpg Picture 009.jpg Picture 010.jpg Picture 011.jpg Picture 012.jpg Picture 013.jpg Picture 014.jpg Picture 015.jpg Picture 016.jpg Picture 017.jpg Picture 018.jpg Picture 019.jpg Picture 020.jpg Picture 021.jpg Picture 022.jpg Picture 023.jpg Picture 024.jpg Picture 025.jpg Picture 026.jpg Picture 027.jpg