設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: victor_wong

[討論] 小收穫 大公開 (3月12日 日版 鉄板燒 實物圖)

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

c兄真利害~重複都有7隻...有成千碟...仲利害!

黃金玩家

This is a blu-ray mountain !!!!

進階玩家

會唔會誇左d.......

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

月前試左一次同祖國 amazon 訂正版野, 終於到左, 隻 梭羅傳奇 有 PCM 5.1 同 TrueHD 5.1, 可能我個人一路接受開 PCM, 感覺上開揚得多, 連靜態場面細細聲的音樂都清楚實淨, 比美版只有 TrueHD 5.1 玩得開心好多, 只可惜得英文同簡體中字, 同 少左 D 美版 SF, 至於畫, 我覺得係中上, 老實講, 有 D 港版如 T3 同 天使與魔鬼 都係中港共版, 又何須取決 Made In China 一定唔好呢? 而且一大堆派記港版 BD 都係  Made In China, 我冇大投訴, 只要睇得開心同滿意,  Made In 邊度 我唔太在乎.

同日收到 YxxxxxI 的韓版 The Hangover, 睇左少少, 畫面掂, 但聲就偏向細聲, 我成日覺得 TrueHD 5.1 只係比 DD 5.1 好少少, 點解咁講? 因為我早星期前我番睇隻 Quick And The Dead Superbits DVD, 發覺條 DTS 5.1 勁掂, 但畫面就勁唔掂 (註: 4.7G 同 25G 比較) 於是即刻入番隻 港版 BD睇下, 港版有 TrueHD 5.1, 但一聽之下.感覺上比較失望, TrueHD 5.1 完全冇晒 DVD 條 DTS 個種狼同辣, 所以我個人覺得, DTS 有時係比較嘈同冇咁子細, 但包圍感始終勝過 TrueHD 5.1, 如果有 C兄唔同意, 只屬小弟個人夜晚一個人睇碟時的情緒反應, 請多多包涵.

早兩日再收多兩隻 The Criterion Collection, 分別係 Pierrot Le Fou 狂人皮埃洛, 我同呢套片有好深情意結, 當年於沙田大會堂睇 高達 回顧, 院方竟然放錯 frame, 套戲本身拍攝係 2.35:1, 但院方卻放左 1.33:1, 結果 D 人面口拉長晒, 初唔覺, 以為導演手法, 之後睇番 DVD, 先知道當日出事, 今日入番隻 BD, 以一洗心頭之憤, 以 高達中後期作品來講, 一定易明過 Weekend, 但就冇早期 斷了氣 拍得咁悠然自得.

至於 The Third Man (1949) 黑獄亡魂, 入係因為知 Criterion 突然斷版, 唔入就要炒價, 反正經典點都要睇!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

月前試左一次同祖國 amazon 訂正版野, 終於到左, 隻 梭羅傳奇 有 PCM 5.1 同 TrueHD 5.1, 可能我個人一路接受開 PCM, 感覺上開揚得多, 連靜態場面細細聲的音樂都清楚實淨, 比美版只有 TrueHD 5.1 玩得開心好多, 只可 ...
victor_wong 發表於 2009-12-25 23:01

請問邊套片同高達有關?我真係完全收唔到…另外想問下CC版同其他版本到底有咩唔同?我睇左好多website都冇講…

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

CHing 你好, Pierrot Le Fou 狂人皮埃洛 就係 Jean-Luc Godard (高達) 的作品, 呢個今日法國老牌導演 高達 同 日本 機動戰士 的高達 係冇關係的 . 至於 CC 版同其他版有什麼分別? CC 版出的 DVD /BD 的電影, 通常比較係舊戲多, 間中都會有新戲, 而他們的 SF 通常都會偏向學術性多一點點, 如果你聽佢請個 D 人講旁述, 成日都係個 D 大學教授或出書影評人之類, 內容都係資訊 + 學術 + 技術性內容居多, 冇心機聽心心鐘唔知佢謂緊咩. 例如佢成日講什麼呢個時期 D 人點打燈, 係一種潮流之類, 冇興趣聽的, 可能只會話, Who Care? ~~~

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

好心急想即刻睇, 放相放上癮, 中毒也

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

我呢期都中毒買左好多碟

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

打牌一炮三響就好大擠, 但買碟一炮四響相信唔會有 CHing 反對掛 (註: 難 Gag 也), 一次過有齊 科幻, 動作, 恐怖 同 演唱會, 騎騎~~ 入 容祖兒 純粹因為 CHing 推介, 加上鐘意 祖兒 D 歌又有三種高清音效, 唔入有點難為自己, 而入 死神4 來了, 係因為睇左 DVD, 想聽下 DTS Lossless Master Sound 5.1, 真係好大個借口, 而入 變種侵略, 係因為被預告片吸引同影評唔差, 最重要係美版得 TrueHD 5.1, 而港版有  DTS Lossless Master Sound 7.1, 希望有 Knowing 咁正啦, 而唯一可惜係, 冇晒美版 D 特別收錄; 入 幻影英雄, 則純粹係 阿諾 情意結, 但發覺有樣野, 係 年代好懶, 雖則明知呢隻係中港共版, 但駛唔駛連張 Label 都叫 索尼, 香港唔係叫 新力 架咩? 呢幾隻我都未睇, 留番呢幾日慢慢嘆 ~~

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

本星期港版冇咩特別吸引, 見 Criterion 平左少少, 就入隻 重慶森林 同 八步半, 重片 冇睇過英版, 冇得比較, 整體上畫面算可以接受, 最靚係片尾快餐店一場, 其他就 film 味強 D, 至於聲, DTS Lossless Master 5.1 電影前半段有用, 後半段比較靜, 可能同現場收音有關? 音樂聲點強, 都唔可能強到尾, 又唔係睇緊音樂片, 至於 八 片, 純屬收藏, 得閒慢慢睇, 淨係 SF 都近兩個鐘, 正!