設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Msuper

[討論] 屍Di倉_將全新CD開了一角然後賣比你,你接受嗎?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

CD倉賣碟的人....我相信佢地唔會買碟唔會買嘅人的需要......

評分

參與人數 1威望 +15 金錢 +15 收起 理由
Msuper + 15 + 15 賣家不一定是用家如賣生果佬唔一定吔生果!.

查看全部評分

鑽石玩家

咁啱三個鐘頭前在 Ebay 同一位買慣買熟新加坡賣家平價如新入咗一隻 Kenny G 24K 金碟同一隻 Gigi , 點都係24/7全球網店方便啲

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 6威望 +260 金錢 +260 收起 理由
窮小子 + 80 + 80
tlsk + 50 + 50 正正gigi
Msuper + 20 + 20 哈,我直情覺得你係外國網購多過係HK買碟!.
Grandmaster + 10 + 10 kenny g 那張很不錯
dc903 + 50 + 50 gigi nice album
ernietse + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

psb 發表於 2018-8-7 22:44
咁啱三個鐘頭前在 Ebay 同一位買慣買熟新加坡賣家平價如新入咗一隻 Kenny G 24K 金碟同一隻 Gigi , 點都係2 ...

PSB兄你講開網購,我都算超級 "厚顏無恥二號" (厚面皮),我叫 A 賣家代我收 B賣家的碟,再寄比我;為達到目的,做人有時要不擇手段!我得~你地得唔得? 禁我就得左囉!

點解要入呢盒野?因為封面及屍Dee碟面是漫畫不是真人頭像,而且碟紙套5顏6色,直接講包裝同設計精美,比錢買藝術品,值得擁有!
{:9_407:}

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +280 金錢 +280 收起 理由
dc903 + 50 + 50 恭喜晒
窮小子 + 80 + 80 M仔咁醒目~難得你又咁識欣賞
psb + 50 + 50 用家心得極具參考價值
ernietse + 50 + 50 No seen this set before
tlsk + 50 + 50 M兄醒目買碟心得!

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 發表於 2018-8-8 17:17
PSB兄你講開網購,我都算超級 "厚顏無恥二號" (厚面皮),我叫 A 賣家代我收 B賣家的碟,再寄比我;為達到 ...

嘩真係未試過!!! Msuper 兄咁架勢要賣家1幫你收賣家2然後冚巴爛寄晒俾你?如果賣家2寫錯地址賣家1收唔到點算?都幾頭痕!都係唔好制!講開又講呢隻應該係港版(因為貼紙 "imported"), 係咪絕咗版好難搵全新 ? 我估你要搵全新未拆但搵唔到 , 或者呢隻全新價錢平 , 所以網購 !

Online 網購好方便慳力慳時間 , 搵二手最正 , Ebay 賣家清楚影相交代片況 , 而且好多都絕咗版難搵都搵到又平!隻絕版 Kenny G  限量 24K金蝶如新 , Gigi 一樣都係如新齊件,加埋兩舊水 , 邊處搵?

評分

參與人數 4威望 +195 金錢 +195 收起 理由
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡
Msuper + 15 + 15 2舊水比你執到2只碟,開心4啦!.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

psb 發表於 2018-8-8 19:45
嘩真係未試過!!! Msuper 兄咁架勢要賣家1幫你收賣家2然後冚巴爛寄晒俾你?如果賣家2寫錯地址賣 ...

好啦開始講故仔,PSB兄記得否我之前經郵局寄普通空郵(幾十蚊運費)寄失了一只屍 dee ?
禁賣家A 應承補番一只比我,但要我支付運費(往後我都只用快遞,運費要 $2佰幾),禁我無奶油只寄一只碟過來,於是就厚顏無恥托賣家 A 幫我去網上買呢只 Band 5 番來,整個購買過程是由賣家 A 負責包括比錢,須然我有提議賣家 A 收回我手續費,但最後都無收。
禁當初寄失了我只碟,我一句都無鬧過賣家 A,我話是郵局問題唔關他事,可能禁樣賣家 A 咪肯義務幫我囉!呢 d 叫好來好往吧!

至於呢盒 Band 5,是香港版 2007年出,香港二手市場有貨(新同舊都有),但炒到唔平二手都接近 $400,我依家係外地網購計埋 1/2 快遞費都要 $470 !
<凡係 CD 有 Beyond 份都比人炒上天,無奈!>
  {:9_435:}
禁我反正有碟係賣家 A 度等出貨,咪順便買埋 Band 5 攤分下 運費囉!

評分

參與人數 4威望 +230 金錢 +230 收起 理由
dc903 + 50 + 50 超正, 一定要加分!
tlsk + 50 + 50 精彩又詳盡報告!
窮小子 + 80 + 80 M仔 明白事理啫!
psb + 50 + 50 I see I see!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我相信而家賣碟嘅人係唔會明有用家係有人會儲碟而唔開隻碟。。。。。

評分

參與人數 3威望 +180 金錢 +180 收起 理由
tlsk + 50 + 50 絕對認同
Msuper + 50 + 50 係好多人唔止唱片鋪都唔明,我都有野要講呀.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

Paulchung1974 發表於 2019-7-10 17:11
我相信而家賣碟嘅人係唔會明有用家係有人會儲碟而唔開隻碟。。。。。

其實呢唔止CD鋪唔理解有消費者買碟係唔拆封外,也有些買碟的用家也唔理解(睇下此帖的第二頁就知)。
禁如果消費者同一款碟有一只以上如兩只,點解唔可以一只拆開聽一只留來保存收藏。另外,如果同一款碟出了幾個不同格式,拆其中一個格式聽就可,不是絕對須要所有格式都拆出來播放的。
再講,世上有一種叫收藏家,收藏家不等如使用家,那買碟不拆封又有幾奇怪呢?
最後一種是投資者,買碟返來不是為求自娛,只等將來好價放售。
而且,店員你擘開密封CD膠膜放入防盜磁片,會否整傷CD盒?我當時買的SACD就是因為禁~CD盒面有一點裂痕。只CD經過擺放/移動、客人拿上手看後又放回原處,個防盜磁片會否不小心跌落CD後面~刮花只碟呢?
所以,只要從多方面想想,就會發現更多可能性/實際情況。

兼且,就算買家是自用會拆碟播放,點解唔係買家自己親手拆封呢?當你收到一份禮物,發覺原來已開封,禁驚喜就大打拆扣了。所以,為了迎合任何一種消費者及避免防盜磁片刮花CD碟,CD還是應該密封下出售,不應該有拆開的情況下出售。

評分

參與人數 5威望 +240 金錢 +240 收起 理由
Paulchung1974 + 10 + 10
psb + 50 + 50 絕對認同
CDROMRW + 50 + 50 理解,好彩我唔係收藏家!
窮小子 + 80 + 80 M仔好 ~ 小子都想知道自己係邊一種呢?.
tlsk + 50 + 50 絕對認同!!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我自已D舊版碟唔會再用來聽入番膠袋....希望歌紙都變黃得慢D.....仲會入多隻平平有刮花嘅來聽.......

評分

參與人數 3威望 +180 金錢 +180 收起 理由
tlsk + 50 + 50 用家心得極具參考價值
Msuper + 50 + 50 最緊要搵到自己鍾意的享受模式。.

查看全部評分

鉑金玩家

90年代有商家在封面上塞一个长方形磁条,时间久了封面上就有明显的长方形印迹~

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
Msuper + 50 + 50

查看全部評分

出私藏古典碟,请移步:
http://www.douban.com/photos/album/64505585/