設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Msuper

[討論] 屍Di倉_將全新CD開了一角然後賣比你,你接受嗎?

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Deleted

鉑金玩家

就算是为收藏小弟也会拆开来检查片况

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
tlsk + 10 + 10 用家心得
dc903 + 20 + 20 暫時自己不會。
Msuper + 10 + 10 自己真系唔舍得拆,但铺头做法有隐瞒消费者.
窮小子 + 50 + 50 用家心得 ~

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 兄你真係同小弟好似,如果拆咗封,收藏意義已經唔喺度! 有好多大碟CD 打孖嚟收藏 ,  一聽一收,收嗰隻係唔打算拆 for collection。下面呢啲係其中一啲 Part , Msuper 兄又有乜CD未拆呢? :

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 7威望 +231 金錢 +240 收起 理由
ernietse + 50 + 50 U R so rich + have space to keep extra c
903881997 + 80 + 80 睇到眼都突埋!
Msuper + 10 + 10 一keep一播正,比d時間我攪攪稍後出帖!.
dc903 + 20 + 20 psb兄堅呀,估自已過百隻未拆。.
bigbear1997 + 1 + 10 有錢就可以任性
窮小子 + 50 + 50 psb ching 好 ~ 堅呀!
tlsk + 20 + 20 超正呀!

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

psb 發表於 2017-6-17 19:51
Msuper 兄你真係同小弟好似,如果拆咗封,收藏意義已經唔喺度! 有好多大碟CD 打孖嚟收藏 ,  一聽 ...

PSB兄你吹到雞當然要出相啦!禾敗家d, 1拖2, 2膽1腳,有 d 係 播1 藏 2 !

男歌手代表

女歌手代表,PSB兄你鍾意儲Sammi 全集,下面女歌手介紹你識,當年我都係聽了 Sammi 獨家試唱先識她,原唱者。(最右邊撈了個Cyndi 傻大姐!

[youtube]p99WemMmOTA[/youtube]

x

評分

參與人數 5威望 +160 金錢 +160 收起 理由
ernietse + 50 + 50 U R rich+ have space to keep extra CD
dc903 + 20 + 20 嘩嘩嘩。
tlsk + 20 + 20 嘩!勁正呀!
psb + 20 + 20 wow, 超正!勁呀!
窮小子 + 50 + 50 等小子得閒~又出相(双飛或以上)hehe.

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 發表於 2017-6-18 11:57
PSB兄你吹到雞當然要出相啦!禾敗家d, 1拖2, 2膽1腳,有 d 係 播1 藏 2 !

男歌手代表

勁呀!高手一出手便知有沒有!呢啲就係對唱片同音樂嘅激情同執著,小弟一定回應 , 不愧為太極嘅粉絲, 記得當年"紅色跑車" 12"single  舞池 disco 好 hit!小弟亦一樣,一生人嘅興趣都係音樂+電影+藝術典藏品 , 呢份執著學生年代到而家都冇變到。一見到大碟 CD 就興奮精神晒!儲碟,執碟,曬碟 , 聽碟同觀賞唱片設計 artwork 都係樂趣,唔係 show off 演嘢但分享。以前 post76 好多熱誠收藏家曬碟分享佢哋嘅珍藏,所以小弟都 join成為會員,但而家唔知佢哋去晒邊,覺得呢度有啲沉悶。轉下話題 , 電影"愛情 Amoeba"唔知大家有冇睇? 就係呢套電影嘅片尾字幕歌 "打掃"就開始對李蕙敏有興趣,當年聽到首主打 "怦然心跳" 就即刻打孖買隻"我是女主角"大碟CD,頭先又聽返隻單碟版 , 隻特別版 CD 保全收藏到而家都未拆

x

評分

參與人數 5威望 +150 金錢 +150 收起 理由
ernietse + 50 + 50 your wife shall jealous your female cd
dc903 + 20 + 20 正呀。
窮小子 + 50 + 50 等各C兄出手啦~食花生,等包膠 hehe.
Msuper + 10 + 10 psb兄,聽日我認認真真回你!等我呀!.
tlsk + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

psb 發表於 2017-6-17 19:51
Msuper 兄你真係同小弟好似,如果拆咗封,收藏意義已經唔喺度! 有好多大碟CD 打孖嚟收藏 ,  一聽 ...

psb ching 好

小子 通常都會打双儲碟, 但情況就係未能儲到 ( 全新 )

因為 小子 所收藏大碟 , 多為 80-2000 年産物

在此年份之前 , 小子 只當1 般娛樂 或 其他原因

只作零碎收藏 , 仲未懂 什麼乜版 物版 ( 求求其其 )

## 近呢 10年 8 年, 要求盡量係 頭版 、盡量要 靚仔D

盡量儲齊 ( 某 1位 ) 歌手 齊全大碟

貨源全部 ( 2手 ) 購入 ,  幾乎無可能係 ( 全新 )

唯有購入時選擇 ( 質素 ) 較好做儲備 !

評分

參與人數 5威望 +120 金錢 +120 收起 理由
ernietse + 50 + 50 so rich and have space to keep extra cop
psb + 20 + 20 絕對認同
tlsk + 20 + 20 購碟心得,正!
Msuper + 10 + 10 勤力d做功課,有機會搵到全新碟碟的!.
dc903 + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實講真呀. 有D時碟呢. 就係你係一手買入唔拆唔開封. 經過多年歲月既侵蝕之後, 有D都會發毛同埋D紙質會發黃架.
特別係D白色既地方最易見到. 香港地又特別潮濕. 真係好易KEEP到隻碟幾拾年都一樣如新. 除非你放入保險箱架昨真係.
我試過有盒BOXSET, 一手買入. 果陣我已經包到佢實一實密不透風架啦. 十幾年後. 拆黎玩下睇下啦. 都有D毛毛啦.

評分

dc903 + 20 + 20 用家心得
ernietse + 50 + 50 你咁好彩儲碟儲到發毛,似乎會就嚟發達添.
psb + 20 + 20 用家心得
tlsk + 20 + 20 用家心得
Msuper + 10 + 10 稍後再抽時間回應,多謝分享!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

takeishi 發表於 2017-6-19 12:22
其實講真呀. 有D時碟呢. 就係你係一手買入唔拆唔開封. 經過多年歲月既侵蝕之後, 有D都會發毛同埋D紙質會發 ...

同意, 有時是因為入面的紙受潮, 令盒內的環境長期是濕少少, 接下來是發霉.
而原裝的膠...其實在接口位的位置不一定是完全密封.

有一次, 朋友說自己的CD成日發霉, 於是我請佢打發個膠托一望, 原來個托底都是霉.

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
dc903 + 20 + 20 mold mold心得
tlsk + 20 + 20 精彩報告
Msuper + 10 + 10 我睇法一半一半啦,稍後再抽時間回應.

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

窮小子 發表於 2017-6-19 12:15
psb ching 好

小子 通常都會打双儲碟, 但情況就係未能儲到 ( 全新 )

富友,你勾起我儲碟辛酸之路,邊有禁多當年買入呀,禾第一只屍Di係1994年買入,跟住只係零零碎碎買過好少,再跟住做了叛徒迷上韓流音樂,再跟住有幾年真空期無接觸音樂。
依家手上的碟8成以上都係呢幾年再買架炸,我有部份全新碟都係最近幾年買,真係要經常捐窿捐罅搵碟架!禾試過買碟買到去汶萊呀 (唔係經易悲係直接跟汶萊賣家接洽呀)!
所以禾果句 : 只要肯用功,一定好武功,唔怕冬蔭功……即係世上有難事,但你唔怕冬蔭功禁辣肯付出多d既,可能會得到多d囉!
話時話禾間中都睇到有家嫂全新未拆既碟賣,你仲會否入手 ? 如果你有興趣,見到時我再通知里呀!

好似呢兩只全新,睇 label 都知唔係香港買啦!

x

評分

參與人數 5威望 +160 金錢 +160 收起 理由
dc903 + 20 + 20 精彩離隊報告
ernietse + 50 + 50 oh! I also miss Taiwan Tower Records !!
psb + 20 + 20 絕對認同
tlsk + 20 + 20 我第一只cd碟是精装徐小鳳
窮小子 + 50 + 50 叛逃迷上韓流音樂 ~ 有趣 hehe

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Msuper 發表於 2017-6-19 16:21
富友,你勾起我儲碟辛酸之路,邊有禁多當年買入呀,禾第一只屍Di係1994年買入,跟住只係零零碎碎買過好少 ...

已翻儲 幾個 round.

## 入境注意 ( 公司櫃仲有批貨 )  !!

x

評分

dc903 + 20 + 20 富兄都儲埋唔少超爆碟。
ernietse + 50 + 50 May I go to your office to see see,hehe
psb + 20 + 20 超正!
tlsk + 20 + 20 富兄真係好富貴,正正Cass倉!
Msuper + 10 + 10 入境注意,入境碟要注意?

查看全部評分