設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: edlsang

[討論] 玩 2ch 要插有濾波拖板或電源處理與否 ?!

黑鑽玩家

EricTse@FB 發表於 2021-4-11 11:21
係無錯
我以前做個間影音制作公司唔同品牌啲專業貴價器材係原裝日本購買只有正負極無水線,
我曾經聽過一 ...

唔用水線呢, 如果你本身部機設計係得, 咁就可以! 因為其實都幾危險㗎, 假設好似 洗衣機咁樣, 如果你唔用水線, 咁好多時都唔會著拖鞋, 你攞衫摸下個洗衣桶, 咁就會电一电㗎啦! 如果日本嗰啲机, 冇水線嗰啲, 你用手摸下個頂 你都會感覺到一個微電, 如果你係發燒友 鍾意換線玩, 抆抆插插 隨時又會‘僕’一聲, 整壞啲機! 點解我會知道, 因為我係過來人........., 嗰啲咩一點落地, 飛水, 邊部機落邊部機唔落, 嗰啲全部走去玩過! 係要整壞部機先至安樂,cry.............! 所以我個人嚟講 真係唔建議, 不過如果可以嘅話, 我都好想飛咗佢, 因為真係正啲, 師兄講 呢個都係事實嚟嘅! 但係你自己就要衡量返

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
bbc701 + 10 + 10 認同到一個點呀
kingkong + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一休大師 發表於 2021-6-14 09:49
唔用水線呢, 如果你本身部機設計係得, 咁就可以! 因為其實都幾危險㗎, 假設好似 洗衣機咁樣, 如果你 ...

應該係話部機點樣設計同當地的國家法律, 廠方點樣做到一台機可以滿足晒
有些機器設計時都有預左export 用, 所以會有留接地線(E)的位置再補上, 只是在生產本國就唔一定要接.

還是好音樂最好.

鉑金玩家

一休大師 發表於 2021-6-14 09:49
唔用水線呢, 如果你本身部機設計係得, 咁就可以! 因為其實都幾危險㗎, 假設好似 洗衣機咁樣, 如果你 ...

Input Signal Ground 加 Ground Loop Breaker 接地線就冇得輸!

Screenshot 2021-10-31 163944.png

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
AlexChan2@FB + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Billyham 發表於 2021-10-31 13:43
Input Signal Ground 加 Ground Loop Breaker 接地線就冇得輸!

很正的post👍🏼

銀級玩家

Jasonwchan 發表於 2016-4-26 12:49
電源處理在兩聲道有決定性影響力。靚的電在整個系統上會有非常大的提升

要有高質素的電源,最有效的方法就係住新樓,又或者搬去新市鎮如日出康城
以日出康城計,成個市鎮都係新,即係話CLP 的UNDERGROUPD CABLE 係新,SUBSTATION 的火牛係新
大廈的制櫃係新,RISER 都係新,電源質素一定高,而新樓一個單位的一般都63A-100A ,電源力水一定夠
而新樓的客廳的socket outlet 係一組獨立ring circuit ,即係話送獨立電源﹕仲未計新樓用2hr FRR fire rated door ,隔音較好

相返舊樓如美孚新村,因為有成50年樓齡,大廈供電系統電線老化,制櫃老化,電源質素一定差,再加上舊樓除時得40A 電,電源力水可能不足,因為50 年前的樓係無預到今時今日有咁多電器要用電

呢個情況就好似好多人租工廠大廈玩HIFI 一樣,工廠大廈有好多機器,一定有好多HARMONIC CURRENTS ,而大型機器起動時會有STARTING CURRENT,令到成個ELECTRICAL SYSTEM 有SURGE ,POWER QUALITY 一定唔會好,就算用isolation transformers 都無用,因為isolation transformer 唔可以block harmonics current 和starting current,但無奈好多玩hifi 的人無electrical/electronic engineering  的基礎知識,所以無留意到原源質素的源頭都好重要

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
AlexChan2@FB + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

有冇師兄推介吓比两聲道電處,唔知 audience ar-6 普通版掂唔掂,因 budget 啱。

黃金玩家

Krizzzz 發表於 2016-4-26 15:46
Transport, DAC, 前級插電處

後級牆插直出

咁All-in-one機,或者Int Amp 應該點做?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

man1117 發表於 2022-8-20 22:29
咁All-in-one機,或者Int Amp 應該點做?

當poweramp處理,直插一個牆蘇。音效有可聆聽的雜音,在擴音機的模擬負極插口,找其一接上地盒。

黃金玩家

AlexChan2@FB 發表於 2022-8-22 18:10
當poweramp處理,直插一個牆蘇。音效有可聆聽的雜音,在擴音機的模擬負極插口,找其一接上地盒。
...

即係將RCA既負極插口接上地盒?

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

man1117 發表於 2022-8-22 22:30
即係將RCA既負極插口接上地盒?

喺,最好本箱那隻。