設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: edlsang

[討論] 玩 2ch 要插有濾波拖板或電源處理與否 ?!

1萬

白鑽玩家

老而不

manid903 發表於 2021-1-19 13:40
你玩音響還是音響玩你! 🤣🤣

聽音樂, 研究音樂, 或者玩音效, 研究電聲學等等都不是問題,
還是取態優先, 而且也得向人表現自己取態是什麼.

一個人當然可以做多於一種的專注,  比如A君可以研究電聲學同時研究音樂 (不少hifi牌子的創辦人都是這樣) ,  但至少得講清楚是在研究電聲學還是研究音樂而出的文字.  
不然會出現好似不斷地換啊換場景, 而且次次主人家都說"神奇", "精彩", "驚嘆"的印象(某些地方經常有...)
那種人有時候給我的感覺是 "這傢伙到底在聽什麼?"
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2021-1-19 14:47
聽音樂, 研究音樂, 或者玩音效, 研究電聲學等等都不是問題,
還是取態優先, 而且也得向人表現自己取態是什 ...

其實玩音響,朋輩同sales 好影響到當事人。我相信暫時hk 沒一間代理有齊咁多品牌同沒人有耐性比你逐樣配。sales 覺得利潤回佣大d 就會sale 你。而朋輩,好多牌子,型式配置( 合併,前後級,mono),硬軟體(黑膠,cd,sacd, 網串)會介紹對方認為最好,但對閣下唔知係唔係好嘅野比你。老實說,咩差都話好,個好字不如說啱唔啱你用好過。我係由cd,sacd. 黑膠,網串,用同一套架生,都有upgrade 下少少野,但擴音機同喇叭不變,現玩番轉頭,去買番cd 或sacd.,兜了大圈,我已經唔會也唔想同人再拗同討論咩硬體最好聲,沒意思,好唔好聲不如說那種玩法會令用家最投入同開心就夠。我曾經買番好多舊黑膠,亦大聲說黑膠最好聲,呢刻我唔反對,但同時黑膠係最哂時間處理調較同很多環境限制的播放工具。對呢刻的我,我情願好聲d 就cd. 方便就網串。黑膠盤收起了,d 碟用來欣賞收藏而不是播放多

評分

參與人數 4威望 +200 金錢 +200 收起 理由
Hobbyists + 10 + 10 非常認同呀。
kingkong + 10 + 10 認同到一個點呀
小瑟 + 100 + 100 報告非常詳盡,用家心得
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

manid903 發表於 2021-1-19 15:20
其實玩音響,朋輩同sales 好影響到當事人。我相信暫時hk 沒一間代理有齊咁多品牌同沒人有耐性比你逐樣配 ...

如果你夠細心留意, 由香港的代理可以睇得出幕後老世的玩hifi的方向和音色口味上的取向. 好少會同時兼賣兩種不夾聲的牌子 .  
也視乎鋪面點樣同saels 計佣. 有些是公佣 (大家合計平均分); 也有些是私佣(開到幾多扣走公司要抽的之後再俾自己, 此方式80年代最多, 也因而好多賣hifi 發左達). 公佣的只要不阻時間就沒問題,  但私佣的就真係睇得出個sales 係用咩心態推介. 我就真係無乜興趣同計私佣的sales 講太多.

現在聽黑膠是不是好? 我想因為是有了電腦化而在設計上比昔日精準了不少, 也於是器材上是按理進步了, 自然重播時是應比以前好的 (平價的不計)
CD也是. 在這30-40年內CD機的發展也應差不多了, 只是差在用在製造CD的物料上有什麼效果. SACD 的錄音始於未如預期中變成主流, 我覺市場上它也是已退了潮, 只剩下hifi發燒或收藏的地方才用.
未來也應是NAS/CAS 的時代? 不過在格式未統一前, 我還是先觀望.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

想請教下咁多位師兄
現有keces bp 1200  + wireworld matrix 2 (套裝連WW電線)
手頭上器材有
cambridge audio cxc v2
Auralic Altair G1
Naim SN3

電源線
SAEC AC-7000
Voodoo High current
IsoTek Evo3 Initium
Harmonic Technology Fantasy III AC-10

D電應該點玩? (以上全部英式頭)

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

真係要睇下你屋企來電好唔好
同一件嘢想我朋友屋企就有好大改善,響我屋企就冇分別

銀級玩家

懂得玩電源處理會件好簡單嘅事投資小成效大
不懂得玩電源處理就算投資幾多錢成效不大
幾天前突然想起一個方法做實驗用咗不到一百元買咗一條長普通電源線6米+普通兩個位無開關無Fuse英式拖板+普通fuse插頭,
將條電源線只接駁兩條線飛水線再將拖板插係電箱第一個插頭到,
實驗結果平時聽歌嘅嘈音無咗好多毛嘈感低到聽唔到 高音多咗低音比以前勁咗音質有提升
兩個位拖板頭位只插光盤尾位插放大器
緊記拖板只插無水線器材千萬不要插帶有水線器材或其他電器
一定要純拖板無Usb充電防雷開關制Fuse不必要功能
因為拖板有其他功能會另電源有嘈音干擾音響器材

專業玩家

EricTse@FB 發表於 2021-3-17 22:21
懂得玩電源處理會件好簡單嘅事投資小成效大
不懂得玩電源處理就算投資幾多錢成效不大
幾天前突然想起一個方 ...

想問由拖板去牆身插座都要飛水線?

鑽石玩家

Tomica@jp 發表於 2021-4-8 12:56

師兄你唔好咁認真.....佢係到出曬名架啦! 叫一誠哥.......

銀級玩家

Tomica@jp 發表於 2021-4-8 12:56

係無錯
我以前做個間影音制作公司唔同品牌啲專業貴價器材係原裝日本購買只有正負極無水線,
我曾經聽過一位Sony影音部門日本派來專家顧問教我地班師兄嘅音響技術,
個位Sony顧問佢話其他國家包括香港有電源水線會影響音質同時增加電流垃圾即係嘈聲,
我間公司所有影音器材全部係兩腳只有正負極,
水線雖然係防止流電但對影音係有影響,
我依家嘅器材放大器同藍光碟機都係跟日本設計得正負極,
通常只有正負極音響器材係唔需要加水線加來都無意思,
我用Yamaha啲放大器設計係完全做晒絕緣唔加水線啲背景聲好靜,
水線有個唔好處會另高音刺耳啲低音差啲,
以技術討論水線可以另電源唔穩定,

銀級玩家

一斤花生@G 發表於 2021-4-10 14:41
師兄你唔好咁認真.....佢係到出曬名架啦! 叫一誠哥.......

你係咪精神狀態有問題?
會員係到分享討論你多次係到攪事惡意攻擊人,
身心唔健康快啲去睇醫生