設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: edlsang

[討論] 玩 2ch 要插有濾波拖板或電源處理與否 ?!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Kobe88 發表於 2020-9-8 14:56
我都用咗LIGHTSPEED S709
成套音響系統醒神晒!

我只用309, 但比起唔用時d 毛躁感都收左9成....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Suprabird + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

銀級玩家

一定有影響,我玩唔起幾千上萬蚊嘅野,最近就平平地搵淘仔逐樣換
電源線,濾波拖板,線電,每換一樣野對音場分析力都有改變,最大效果係線電
起碼令到本身好平面嘅音樂變得立體咗

用緊CXA80+CXN

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

已升級上了Lightspeed H1, 唔錯喎

評分

Suprabird + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2016-4-26 15:18
濾波拖板極高機會對後級有負面性

不同意,濾波拖版把電源所謂雜質阻隔,後級watt 一般較大,只要拖版A 數> 後級或夠用便可,至於直接插牆取電,只是避免watt over 了拖版A 數而產生危險外,根本與音質及阻隔雜質沒關係。如果直接插電,那麼我找師父把電插頭一開4,開6, 把所有電器獨立插,那濾波拖版及電源處理就沒有價值存在?

評分

Big_McIn + 10 + 10 Good points

查看全部評分

黑鑽玩家

總括,電對音響是重要,想最靚最純,直接在電箱開條獨立線給音響用便最純,慳唔少玩電錢

白鑽玩家

manid903 發表於 2021-1-16 03:43
不同意,濾波拖版把電源所謂雜質阻隔,後級watt 一般較大,只要拖版A 數> 後級或夠用便可,至於直接插牆 ...

雖然呢個post事隔五年
但依然維持原判....濾波拖板極高機會對後級有負面性
amp數唔代表乜野
可能插一個2000w暖風機可能無乜問題
但大輸出後級係動態索電起伏好大
呢d串連filter仔根本就應付唔到
畀訊源、視頻之類就可以

評分

Suprabird + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

MDLP 發表於 2021-1-17 16:21
雖然呢個post事隔五年
但依然維持原判....濾波拖板極高機會對後級有負面性
amp數唔代表乜野

唔好意思,老實講,果嗰濾波拖板唔够班。
濾波器豆膶咁大,電流參數不够,當然接後級擴音機動態跟唔上。
濾波器出來火線、水線串聯插座,到尾門莊家已經派哂。

濾波器電流參數關鍵不在電容。X 安全電容將火線高頻雜訊輸到水線回路,Y 安全電容將火線及水線高頻雜訊輸往地線,電流好細,主要是承受高壓(275 volt 或以上)。
電流参數要睇所用Common Mode Choke 的參數,如果够大,接後級冇問題。

火、水線接插座,要作星形接線,每個插座直接接濾波器。

香港市面賣幾千蚊嘅所謂濾波拖板都冇照上面做。

自已整,用Kemet 16A Common Mode Choke,VIMA 安全電容, Neotech 12 AWG POCC 單晶單芯銅線,Oyaide R0 插座,加上Cow King 拖板外殼,作星形接線,每一對插座各接一個濾波器。用來供電每邊出250W 擴音機,推座地喇叭,游刃有餘!
Kemet with 2200pF cap top side.jpg

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
MDLP + 50 + 50

查看全部評分

黑鑽玩家

Billyham 發表於 2021-1-18 09:05
唔好意思,老實講,果嗰濾波拖板唔够班。
濾波器豆膶咁大,電流參數不够,當然接後級擴音機動態跟唔上。
...

問題係,唔係每個玩hifi 的人懂得自制電源。其實玩家出街買什麼都好,自己覺得開心,滿意,那件貨品就是值得! 太多原理,老實講,玩家唔會明,也沒心機去理解。數值是死,耳仔才是一切。

白鑽玩家

manid903 發表於 2021-1-18 15:26
問題係,唔係每個玩hifi 的人懂得自制電源。其實玩家出街買什麼都好,自己覺得開心,滿意,那件貨品就是 ...

涉及大電唔係講笑
不能太過偏離物理基礎
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

1萬

白鑽玩家

老而不

manid903 發表於 2021-1-18 15:26
問題係,唔係每個玩hifi 的人懂得自制電源。其實玩家出街買什麼都好,自己覺得開心,滿意,那件貨品就是 ...

我遇過有人真係唔識基本電工. 藍/啡/黃綠表示乜野都唔知, 莫講線芯粗幼同大細值等等
有時唔係唔想講, 而係最怕有人識一半唔識一半, 於是佢就"選擇信D佢想信"的答案....  

還是好音樂最好.