設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: edlsang

[討論] 玩 2ch 要插有濾波拖板或電源處理與否 ?!

黑鑽玩家

MDLP 發表於 2021-1-18 20:50
涉及大電唔係講笑
不能太過偏離物理基礎

對,所以我見議唔太精於電的(包括我自己),比錢找人解決算

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2021-1-18 21:54
我遇過有人真係唔識基本電工. 藍/啡/黃綠表示乜野都唔知, 莫講線芯粗幼同大細值等等
有時唔係唔想講, 而 ...

原理其實唔太深的,都會略知,但太深的知識,唔係一朝半刻搞得掂,我自問沒天份又沒心機研究呢瓣野,硬件,線源配搭還可,搞到自己拆散d 電嚟搞,唔好啦卦

鉑金玩家

同意各位講法,唔識電就唔好搞。
我所以講出來,是不值那些做電源拖板生意佬,收得人咁多錢,連星形接線咁簡單嘅嘢都唔做。

1萬

白鑽玩家

老而不

Billyham 發表於 2021-1-19 06:28
同意各位講法,唔識電就唔好搞。
我所以講出來,是不值那些做電源拖板生意佬,收得人咁多錢,連星形接線咁 ...

理解的, 近年係多返廠願意show 機內圖, 或者youtubers 打開機示圖令我們知有什麼東西
早10-15年前, 幾近只可以雜誌才可以找到, 有時甚至不能找到.

的確好多時候一打開看,
唔識的人以為好多粒粒或圈圈的以為是好東西,  事實有時候我連它們有沒有通電都是一個疑惑.
半識唔識的人只會認為"一定在某方面有用才安裝上去吧?"

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

manid903 發表於 2021-1-19 01:13
原理其實唔太深的,都會略知,但太深的知識,唔係一朝半刻搞得掂,我自問沒天份又沒心機研究呢瓣野,硬件 ...

同意原理是有限,  
問題是現實上今天的大家不少都只是"讀過" , 而且應已還給了老師的時候....

進一步深入電力的東西對我來說始終不宜說太多,  
不然在這種由網絡互相討論出現 "話者明白, 讀者不明"的情況比較多,  此處境對於那些不明白的讀者(特別是只讀不回的)有一定的風險.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2021-1-19 08:49
同意原理是有限,  
問題是現實上今天的大家不少都只是"讀過" , 而且應已還給了老師的時候....
...

師兄咁早咁勤力上來,morning!! 唔好用大陸電源,應該穩陣d,haha

1萬

白鑽玩家

老而不

manid903 發表於 2021-1-19 08:56
師兄咁早咁勤力上來,morning!!  唔好用大陸電源,應該穩陣d,haha

早! 你都一樣早啊!

記得改革開放初期, 有些人家中是有發電機 , 那個自家發電機的電力或者應還可靠一些?
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2021-1-19 09:00
早! 你都一樣早啊!  

要番工。。。 我都有fd 整舊電回來搞,但我覺得太本未倒置,音響原理,直接為上,太多花臣整色整水,其實即係不斷流失,到最後搞出來的音質根本都未必係最原始部Amp 浸味。例如你煲蕃茄湯,中途無限加配料,最後究竟你飲緊係蕃茄湯還是羅宋湯呢?

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 話題性討論,極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

manid903 發表於 2021-1-19 11:06
要番工。。。 我都有fd 整舊電回來搞,但我覺得太本未倒置,音響原理,直接為上,太多花臣整色整水,其實 ...

又真係好多人將蕃茄湯變羅未湯又或者變返轉頭

如果你有留意我, 我常說要著墨的地方其實應係用家到底想要什麼聲音/音效, 是固定還是以不斷玩音效為主?
換個角度說玩效果都算是一門樂趣吧?
感覺上是有種把一個原好的飛機模型要改成墜機再弄一個墜機現場模型, 那都是一門模型工藝, 展現另一種美.
如果那個墜機現場模型真的很美, 就自然不會有人說"為什麼把原本好好的飛機模型要改成墜機?" 這種說話吧?  

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
manid903 + 10 + 10 值得反思

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2021-1-19 13:26
又真係好多人將蕃茄湯變羅未湯又或者變返轉頭  

如果你有留意我, 我常說要著墨的地方其實應係 ...

你玩音響還是音響玩你! 🤣🤣

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個點呀

查看全部評分