設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: edlsang

[討論] 玩 2ch 要插有濾波拖板或電源處理與否 ?!

鑽石玩家

Dali 發表於 2018-9-17 16:27
需要插電源處理器, 插上去聲音有明顯改善, 但要上萬的先有明顯效果

濾波不是高科技,濾波只係濾波,只係過濾電流50赫以外的頻率,聲音未必會有明顯改善,敏感度高的器材可能會聽得出聲音乾淨少許,好多幾千幾萬的濾波如果有較明顯效果,可能係在傳電上落更多功夫,情況等同hifi拖板、插頭、電源線等,但改變是否添加則是別話。

反而電源處理在供電上著墨,對聲音樂會有更明效果,如優質隔離牛、降壓/穩壓牛等,提供足夠及穩定的電力,聲音係會明顯聽到分別。簡單實試,如用同牌子300va和3000va火牛先後插同一器材,聲音分別係非常明顯,沒有甚麼神奇法寶,只係數字冇得呃人。

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得
SimonHon@FB + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

銀級玩家

koalaau 發表於 2018-9-20 13:46
濾波不是高科技,濾波只係濾波,只係過濾電流50赫以外的頻率,聲音未必會有明顯改善,敏感度高的器材可能 ...

我以前都唔信濾波, 電處, 但一插 ISOL-8 的 HC 之後, 唔係一DD 改善, 係幾明顯的改善.

兩萬幾蚊無效果的話, 依個品牌一早俾發燒友 blacklist 了.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WCHK 發表於 2016-4-27 20:54
同意, 用衰濾波拖板仲慘過直插牆蘇.

睇用料真係好緊要

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

今期大熱Gigawatt PowerPrime,請問有冇師兄開箱!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

剛入手CLS 509, 各方面都提升了,想問下有無Ching 轉入機條主電源線?效果是否更好?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Suprabird + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

黃金玩家

我又發下謬論…
其實大家玩HiFi都知,唔同經歷對每類配件都會有唔同評價,甚至同一件配件,線材或者同一件器材都會有唔同評價…所以我覺得唔會有一件器材係百搭或者萬能,亦唔會有一種配件係“必需”或者“垃圾”...
至於濾波,電處或者獨立線,影響,改變一定有!至於係唔係一定好,或者係唔係一定夾到自己套傢生就未試過好難有定論!
如果大家同意電源線又或者同意摸機換零件(同一規格)對聲音有影響,亦需要同整體配合的話,咁加濾波加電處都一樣!
濾波電處即使勁到識飛天,當自己套傢生至少多咗一條電源線,一大堆電子零件,仲有唔知幾長嘅駁線...中間對聲音改變咗幾多呢?
我自己兜兜轉轉玩過唔少濾波,亦玩過電處,除超貴外,平嘅貴嘅出名唔出名嘅都有,有改善有改變有得有唔得,亦有局限某部分器材有改善部分器材衰聲…
所以愚見係無“必需”...HiFi己經唔入流,Hi End...係No End!^^

鑽石玩家

三星玩樂勲章

如果套架餐唔得,投資幾多係補品上有大改善咩!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

幹淨D啦, 但 AC regenerator對 CD 機好有用
Pre: Nuforce P9    Power: Manley 100/240W Monoblock   Speaker: Tannoy Revolution XT 8F
Turntable: Dual 1219   CD: Onkyo C-7030
AC Regenerator: LITE P100

星級玩家

住大廈,D電一定會差同衰聲!

識玩一定先用隔離牛
好腦實,攪咁多嘢又改電箱又盛,根本無用,唔通全棟大廈唔用電就你玩hifi?所有電都係全大廈通嫁,一齊用冷氣,電水爈,一開關都係會影響!

其實隔離牛原理都係一個水塘,只係比機內大好多,原理係儲左D電係牛度,要用電個牛比電,比個buffer 佢,就算有特如其來大電流或者唔夠電,個牛可以隔左,或用儲備電比部音響!保持電原供應穩定,就係咁簡單!

黃金玩家

Bostonman 發表於 2017-8-18 17:34
我用light speed電處効果唔錯

我都用咗LIGHTSPEED S709
成套音響系統醒神晒!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Suprabird + 10 + 10 恭喜Ching!!!

查看全部評分