設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 香港好少地方有Cyrus 機賣?

高級玩家

kl122002 發表於 2016-5-3 21:16
我看都有不少cyrus 用家, 也留意到cyrus 的用家係比較低調.
唔問又真係無咩人會講呢個牌子, sales 也好 ...

講真Cyrus D機又唔係大部,好多人都以機外型去衡量佢既能力有限。
最初我入部 Cyrus3 時又買對 753 rosewood,力水係唔太足夠,
如果無記錯,Cyrus3 - 6K, 753-9K  都係15K,但係聽D小品同人聲真係幾有味道。
之後先再入部 PSX 都係 5.5K , 聽吓 D Classic 真係估唔到,兩件嘢有咁既質素,已經好滿意啦。

用咗十幾年後,前4-5年就留意到 CAS開始越來越流行,代理咁啱又有 6 dac + CD-T + 海豚套餐3件都幾抵,
又可以試試玩吓CAS 同書架 specker, (其實從來都未用過 dac),第一時間就試試 Cyrus 6dac 既 CAS 質素,
因為以前只係用部 iMac 聽歌,都係用 Altec lancing 2.1,所以都唔知 CAS 點玩。玩吓上網睇吓就了解到可以用 Apple TV 接收 sound data >> 光纖 >> 6dac ,後來再用部 6dac zone2 >> Cyrus3 + PSX >> Specker。

個人認為,玩音響係無止境既樂趣,有子彈換機或者upgrade 當然係好啦,
但係最重要係懂得去提升現有既組合質素。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

高級玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-3 23:26
冷門機好難會有人買來駁的,又5知系米英國出品,比多少少買 meridian 好過,話曬英國出品有保証D! ...

師兄,機背印有 Made in England
My cyrus.jpg

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

bugki 發表於 2016-5-4 00:25
師兄,機背印有 Made in England

哦!系喎,
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

1萬

白鑽玩家

老而不

Ccs56084342 發表於 2016-5-3 23:20
機箱細都5—定D類;AB類都可以好細部!

Cyrus 沒公告過8 (2)DAC和 6DAC是不是D類, 聽聲憑感覺似A/B多少少.
唯一知接下來的新Cyrus One 是 D 類.

現在科技太好了 只是怕D類機換得太快而已.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

bugki 發表於 2016-5-4 00:22
講真Cyrus D機又唔係大部,好多人都以機外型去衡量佢既能力有限。
最初我入部 Cyrus3 時又買對 753 rosew ...

Cyrus 的機(合併) 向來都是power 唔大, 以8ohm 計,
舊Cyrus One 是 25W
Cyrus 2 是 50W
Cyrus 3 50W
之後的 Cytus 6, 6VS, 6Vs ...6DAC都是 40W
Cyrus 8 , 8VS2 ....8(2)DAC 都是 70W

時至今日都無特別加大/減少 6 & 8 的power. 機身大細不可能有少少限制吧? 不過望得出Cyrus 所講的不是求大power 的牌子.
之前我入8(2) DAC時, 如果C兄有留意, 我同時比較過, 8a, 8DAC, 8(2)DAC,
同一對喇叭, 同一個地方 (除左8DAC) , 同一台CDP,  只用RCA analogue  
聽得出幾個都是令聲音一點點的清晰變化.

有些朋友用的model 同C兄一樣, 都是還在用 Cyrus 3, 6/8 早少少的機.
出奇地耐用.

有時真係回想,
早知甘細台機可以出到甘好的聲時, 仲甘耐用
何解當初唔買呢....
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-5-4 06:52
Cyrus 的機(合位) 向來都是power 唔大, 以8ohm 計,

可能太受傳統觀念影響,始終喜歡D又大又重的AMP!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

1萬

白鑽玩家

老而不

Ccs56084342 發表於 2016-5-4 10:05
可能太受傳統觀念影響,始終喜歡D又大又重的AMP!

唔計hiend, 憑印象, 歐洲機大多都簡單,
反而是美/日的才比較大台.
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-5-4 13:32
唔計hiend, 憑印象, 歐洲機大多都簡單,
反而是美/日的才比較大台.

美國佬咩都要大件頭,日本仔又系美國佬D靚又跟住玩大件

高級玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-4 13:49
美國佬咩都要大件頭,日本仔又系美國佬D靚又跟住玩大件

聲音要求方向唔同啫,美日機種多數以 Power 行先,歐洲機多以細致精準。
都係因應唔同人口味 Develop,各取所需。

高級玩家

kl122002 發表於 2016-5-4 06:52
Cyrus 的機(合位) 向來都是power 唔大, 以8ohm 計,

唔知有無師兄或代理會搞個 Cyrus 同好會呢?