設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 香港好少地方有Cyrus 機賣?

黃金玩家

bugki 發表於 2016-5-4 17:16
聲音要求方向唔同啫,美日機種多數以 Power 行先,歐洲機多以細致精準。
都係因應唔同人口味 Develop,各 ...

5知 cyrus D聲特性除細膩,高分析外,還有咩毒性呢?
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

高級玩家

Ccs56084342 發表於 2016-5-4 17:53

師兄,我諗聽感呢D問題個個人要求都有別,
所以個人認為 Cyrus 既空間感同離箱感覺都唔錯。

黃金玩家

bugki 發表於 2016-5-4 18:16
師兄,我諗聽感呢D問題個個人要求都有別,
所以個人認為 Cyrus 既空間感同離箱感覺都唔錯。

真系幾毒下喎!
G36c,M92f,MP5ka1,clock17,L115a3

1萬

白鑽玩家

老而不

bugki 發表於 2016-5-4 17:19
唔知有無師兄或代理會搞個 Cyrus 同好會呢?

我見過有D地方都有, hiddy , r33 都有,
可能是cyrus 數年才出一次機吧? 效果唔算其他一年一出, 年半一出的牌子甘熱烈...
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

Ccs56084342 發表於 2016-5-4 17:53

可以去呃家中的女人. 因為台機好細, 可以同佢講 "好平"
偷運回家仲方便過買模型

只是一旦發現真相應被打死都似

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

真的感覺,

以合併而言
現在的8(2)DAC, 6DAC 的價位是入門中上至尾的取向沒錯,
不過出來的聲音, 如果有好喇叭, 誇長少少講可以是發燒入門 .

佢有種音樂感, 好特別下. 至少同樣價位的audiolab 無, 平過佢的都唔多覺有.
聲音是文雅取向,  如果是聽swing 的曲目, 如Nat King Cole, Peggy Lee, Frank Sinatra .... 可以用佢聽回以前的"感性".
借用了一對 KEFR300, 都可以聽到明顯的立體感.

古典大型的作品, 特別如果也有stokowski 領場的話, 都可以話爆得起
"爆"的方向當然不是Thor的鎚仔打地板, 或者低音打齊全身經絡, 而是有種層次感. 即使在扭細vol 時都會有.
有D機則是在細vol 時沒了低音, 或者在重現時有點怪.
因此不妨一試扭細vol 去試機. 有時細vol, 比大vol 仲試到一D唔同的事.

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2016-5-4 20:46
真的感覺,

以合併而言

就快被尼件毒物毒倒啦!5好再毒我

1萬

白鑽玩家

老而不

Ccs56084342 發表於 2016-5-4 20:56
就快被尼件毒物毒倒啦!5好再毒我

我都有請一D朋友到我府上聽過,
又唔係人人受到有限度低音 (因為對Mini) + 音樂感文雅的組合.

家下我至少聽得出,
1. 未用舊電, 有D位仲唔夠透
2. 未換對喇叭線, 現在是入門的Nordost White lighting . 在借用R300時, 低音的還原還欠了少少力. 要換線.
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-5-4 21:11
我都有請一D朋友到我府上聽過,
又唔係人人受到有限度低音 (因為對Mini) + 音樂感文雅的組合.

師兄,加舊電,再換上隻好一點兒嘅喇叭,例如KEF R1(至少都R300),再搞下啲電例如隔離牛丶電處等,如果啲缐材唔太差,我敢講你以後去啲一般HiFi試音室,你會好有自豪感!哈哈!
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

黃金玩家

samuelt 發表於 2016-5-4 22:16
師兄,加舊電,再換上隻好一點兒嘅喇叭,例如KEF R1(至少都R300),再搞下啲電例如隔離牛丶電處等,如果 ...

真系!真系要惗惗先!