設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 香港好少地方有Cyrus 機賣?

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-2-27 22:50
一聽被人彈到去2-3線我真的嚇左一跳.
由頂班金仔轉過去Cyrus係好大勇氣的事, C兄你真是好野

你講得啱,初頭金仔換 Cyrus 真係有啲爭扎,但係唸深一層,聽音樂姐,又唔係聽牌子,最緊要啱自己,所以就洗了牌,到呢一刻,我只會覺得,點解唔早啲換呢⋯⋯
講返正題,雖然師兄現在 DAC 嗰 part 用不著,但將來嘅嘢話唔埋,可能第日又 upgrade 玩佢嘅 streaming player 呢⋯⋯
所以,若果 8(2) DAC 不是貴太多,一定有新買新
Pre-Amp: Cyrus DAC XP Signature w/PSX-R
Power-Amp: Cyrus Mono X 300 Signature x 4
Streaming Player: Cyrus Stream X Signature
Speakers: Vivid B1
Others: QNAP HS-210, 中村 NSIT-200Q MKII

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2016-2-27 07:35
我都唔知發生咩事, 近幾年Cyrus 真係少左好多.
反而大量Naim 機出現, sales 也有少少hard sell 當中英國 ...

我近年比較少行音響舖,只知除代理外,地庫有Naim。仲有邊啲地方有?

1萬

白鑽玩家

老而不

dinodin 發表於 2016-2-28 14:44
我近年比較少行音響舖,只知除代理外,地庫有Naim。仲有邊啲地方有?

Naim 在代理的陳列有,CB 的原X有,  
MK在地庫, 友誠10 樓有, 沒記錯的話在好景果邊果家都有.

以前Naim 都無賣到甘濫 仲有Arcam 都係.
可能是因為同一個代理, 有Arcam 的地方大多有Naim  
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

cs2130 發表於 2016-2-28 11:26
你講得啱,初頭金仔換 Cyrus 真係有啲爭扎,但係唸深一層,聽音樂姐,又唔係聽牌子,最緊要啱自己,所以 ...

真心佩服

似乎入DAC的最新版真是合理少少. 又者我見有人寫 8(2) DAC Qx, 即多左Qx 而DAC upgrade 左, 香港好似唔多覺???
Stream我唔用(因為家下基本上沒什麼可stream的)
有DAC的話, 即日後我用cyrus 出的CDT都得?
係的話, 甘樣計落可以幾好玩. 不過CDT 中的slot-in是不是很容易花碟???我最怕是這個 .

只是Cyrus 現在沒出tuner, 真是好可惜...  
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

又想再問問大家,
有人叫我不如去入Cyrus 舊的古model, 好比 1, 2 此類.
上網我見有些人的開價真是好平, 3千有找, 而且好多.
到底cyrus 1, 2 是不是真的甘好????
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2016-2-28 20:45
又想再問問大家,
有人叫我不如去入Cyrus 舊的古model, 好比 1, 2 此類.
上網我見有些人的開價真是好平, 3 ...

如果新淨都可以試下。二三千買舊鐵都抵

老豆部Cyrus II,噴完contact cleaner,又繼續正常出聲,真係想佢壞都幾難。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

55HZ1000, HT-A7000/SA-RS5, UD-503, Adam A5X, AKG 712pro, Audio Technica AT-LP120X

1萬

白鑽玩家

老而不

p76marco 發表於 2016-2-28 22:40
如果新淨都可以試下。二三千買舊鐵都抵

老豆部野,噴完contact cleaner,又繼續正常出聲,真係想佢壞都 ...

很久以前我都知Cyrus, 打正英國出, 小型機的口號走上市場,
之不過當時就是流行大大部, 重量 = 有料的主導之下, Cyrus 佔的位置弱小左

到左千禧年左右比然出得最多, 真係唔知當時發生左咩事.   印象當時也是剛有5.1 av amp 的時候.
跟任又唔知點解, 到2010年左右開始不停換model , 唔似以前甘一個model 撐好長時間.

Cyrus 的取向真是不明.
唔知佢家下仲有無以前甘耐用?
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-2-28 22:53
很久以前我都知Cyrus, 打正英國出, 小型機的口號走上市場,
之不過當時就是流行大大部, 重量 = 有料的主 ...

http://www.hifi33.com/avforum/in ... mp;item=&page=6

Kl122002 師兄,以上是一些 Cyrus 1&2 用家的 comment,給你參考一下。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Pre-Amp: Cyrus DAC XP Signature w/PSX-R
Power-Amp: Cyrus Mono X 300 Signature x 4
Streaming Player: Cyrus Stream X Signature
Others: QNAP HS-210, 中村 NSIT-200Q MKII

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-2-28 17:09
真心佩服   

似乎入DAC的最新版真是合理少少. 又者我見有人寫 8(2) DAC Qx, ...

對,如果你入隻有 DAC 嘅合併,將來是可以玩埋 CDT,但若然 Kl122002 師兄加 CDT,我反應唔建議用 Cyrus 的 CDT,
因為 Cyrus 的 CDP or CDT 好多時都讀唔到碟,又會卡住隻 CD 在機内,我就係因為這些原因,由 Cyrus 嘅 CD 轉了 Streaming Player,而家再無問題,一天光哂
另外,Kl122002 師兄,可否 PM 我而家 PSX-R2 的價錢係幾多呀?

1萬

白鑽玩家

老而不

cs2130 發表於 2016-3-1 08:50
對,如果你入隻有 DAC 嘅合併,將來是可以玩埋 CDT,但若然 Kl122002 師兄加 CDT,我反應唔建議用 Cyrus  ...

PM左了,
多謝你重要的資料! 我原本打算連CDP 都一次過換做cyrus 的, 不過又有D怕slot-in 的智花碟 (因為手上有不少是頭版CD)
甘樣的話, 以我唔玩stream, 即一台amp + 舊電 應玩盡了 ?

我好奇之下去朋友家中聽左一次cyrus 的前後級, 喇叭是 B&W 的 CM5
真是不敢信細細又唔起眼的一套4件 (電+前+後x2) 可以推到為之驚人的聲音!!
還是好音樂最好.