設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 香港好少地方有Cyrus 機賣?

1萬

白鑽玩家

老而不

kevin1107 發表於 2016-2-27 11:36
中環原音試過Cyrus,
Cambridge Audio 幾K入門int amp都比佢好,
佢成套野賣成幾萬蚊,但質數極普通~ ...

甘我又真的聽過CA機, 不過我反而聽到CA機真的聽得出差過cyrus wor...
還是好音樂最好.

銀級玩家

Hello kl122002 Ching,

What Cyrus's model you looking for ah?
Pre-Amp: Cyrus DAC XP Signature w/PSX-R
Power-Amp: Cyrus Mono X 300 Signature x 4
Streaming Player: Cyrus Stream X Signature
Speakers: Vivid B1
Others: QNAP HS-210, 中村 NSIT-200Q MKII

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

三年前本想買部Cyrus嘅6 amp夠細,係豐澤試用6嘅CD和海豚聽,真的不好聽,轉用山貓聽返而重好聽,最後無買到Cyrus而買了onix A-125B,本人所聽onix會好過6 amp,8 amp沒聽過唔知得唔得!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 多謝分享!

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

cs2130 發表於 2016-2-27 12:25
Hello kl122002 Ching,

What Cyrus's model you looking for ah?

本來我是想入 Rega. 它在數值上好看.  但除左貴之外, 去MK一聽才知聲音根本不是我理想之中. 有音染, 聽起來是被修潤了.

點知我在CB原音聽左幾台Cyrus, 出奇地中左. 當晚聽,  包括6DAC, 8A, 8(2) DAC , 而喇叭是我手上的Mini (同店有售)
結果當中以8(2) DAC 最合我, 目標是這台.  

在沒有PSX-R2之下A/B 對比, 同一台普通的CDP 紅白線入
6DAC , 或者以前我聽過的 6 , 都如chopinlau C兄所言真是少少虛弱. 如果聲音再複雜少少就真的不太得.

8A 是有向來的英國amp 的聲, 或者cyrus 聲, 音染有少少的帶厚不過都仲可以接受. 聲音集中, 定位準 . 我問到的價位是同6 DAC出入不大, 只是少了DAC的元件,但W數比6DAC大, 又可以插專用電PSX-R2 .
8(2) DAC 的聲音不同了, 有空間, 細緻, 比起8A的聲音淡化了少少. 是分析取向的機.

當 8(2) DAC 加上PSX-R2 時聲音的變化很大, 猶如變成了另一台機. 這一點令我很驚訝.
人聲由坐著變成了站著, 器樂數量更是清楚.  

還是好音樂最好.

銀級玩家

kevin1107 發表於 2016-2-27 11:36
中環原音試過Cyrus,
Cambridge Audio 幾K入門int amp都比佢好,
佢成套野賣成幾萬蚊,但質數極普通~ ...

Cyrus點可能差過幾K嘢CA!如果你覺得係,恭喜師兄。
KEF R1, Benchmark AHB2 bridged, DIY SRPP Tube Pre, Chord Dave & M-Scaler, Aries G2, CA CXU, Clearaudio Perfor. DC, TT-5,Ortofon Quintet Bronze, PS Audio Phono, Intona USB Isolator, Nordost Fie

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-2-27 07:44
師兄聽過的model是...?

model名唔記得,係3萬幾嗰部all in one
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2016-2-27 11:49
甘我又真的聽過CA機, 不過我反而聽到CA機真的聽得出差過cyrus wor...
...

CA有乜評價
easyliao99@gmail.com

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2016-2-27 19:11
CA有乜評價

我聽左用CA的CX 80A 去推同一對Mini, 聽到CA機的聲底薄而且仲有少少淺, 在Mini上聽起來沒了低音也少了一種厚度.

今日再去MK問起cyrus 機,
有sales 話 cyrus 已淪為2-3線產品,
有的說機價來貨太貴 <--都應有可能?

2-3線產品....(我真係嚇左) ...真定假...?
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-2-27 19:19
我聽左用CA的CX 80A 去推同一對Mini, 聽到CA機的聲底薄而且仲有少少淺, 在Mini上聽起來沒了低音也少了一 ...

講真,Cyrus 而家真係少人玩,不過個人覺得又未落到三線機咁慘嘅。
其實在香港這彈丸之地,真係有太多太多的選擇,再加上香港的代理又不太積極推廣,所以 Cyrus 咪攪到.....
我自己玩 Cyrus 之前其實係用金仔的頂級合併,但一次偶然的機會下聽到 Cyrus 的組合,發覺更加適合自己,跟住換吓換吓就洗咗幅牌。
其實若果師兄聽過覺得啱自己口味咪去馬囉,不過我強烈建議,如買一定要考慮埋部 PSX-R2,加咗呢部嘢,就會去到另一個世界

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Pre-Amp: Cyrus DAC XP Signature w/PSX-R
Power-Amp: Cyrus Mono X 300 Signature x 4
Streaming Player: Cyrus Stream X Signature
Speakers: Vivid B1
Others: QNAP HS-210, 中村 NSIT-200Q MKII

1萬

白鑽玩家

老而不

cs2130 發表於 2016-2-27 22:07
講真,Cyrus 而家真係少人玩,不過個人覺得又未落到三線機咁慘嘅。
其實在香港這彈丸之地,真係有太多太 ...

一聽被人彈到去2-3線我真的嚇左一跳.
由頂班金仔轉過去Cyrus係好大勇氣的事, C兄你真是好野

我卡在要邊部好,
DAC一組我用不著, 不過8A是停產的東西, 現在入手又真的有少少講唔過去.
8 DAC(初代)中環有display機, 又是同8A貴少少
8(2) DAC又不是真的貴好多,
唉, 真是3選一, 唔知點好....

後面舊電買硬, 因為一用舊電, 個effect 係好明顯, 不是吹水神油. 遲買早買是之後的事.
前後級同mono block 暫時玩唔起了 ,原X話佢門口果支唔起眼柱成10幾萬 (計左數俾我睇..... )
還是好音樂最好.