設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[請教] 腦殘問: 幾多W 先夠去推對喇叭?

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-2-4 18:10
Atoll IN 可以在何處試聽?

悠揚音響, 老闆幾好人, 唔會硬銷

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

1萬

白鑽玩家

老而不

在朋友家中, 帶同自已的喇叭去聽過, 失落.

看樣子暫時還是不買amp了, 以現在的c/p, 還或什麼的都不如人意,  失落非常.

評分

MDLP + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-2-6 08:25

看樣子暫時還是不買amp了, 以現在的c/p, 還或什麼的都不如人意 ...

願聞其詳
Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

銀級玩家

看樣子暫時還是不買amp了, 以現在的c/p, 還或什麼的都不如人意 ...

事情通常都會越辯越明,
了解得越多,要求自然更高,
要求更高,代價當然更大,
再了解多d自己需要可能畢直要到30~40k......

反正香港經濟轉向下行,
等多一年半載先執平嘢(相對地)囉。

評分

hh12 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Aurender N100S
NorthStar Excelsio
Accuphase E-600
JBL Array800

白鑽玩家

其實都唔係無得救
不過樓主個主題好似前設咗
將量同質已經掛咗釣咁
但喇叭配擴音機
正如食野一樣.......
夠唔夠飽 ???
有無營養 ???
是否美味 ???
三者未必成正比關係
襟飽又是否一定美味有益 ?
美味又是否一定食到飽肚 ?

評分

panerai + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

panerai 發表於 2016-2-6 09:44
事情通常都會越辯越明,

絕對認同

1萬

白鑽玩家

老而不

panerai 發表於 2016-2-6 09:44
事情通常都會越辯越明,

唔係好識講點樣令我覺得唔好聽.
就是好似有一種山珍海味版的小炒皇: 樣樣有一D, 貴, 味道百樣陳鮮, 就是得個貴,
我不敢說好俗氣, 不過就是有種一令我覺一種悶感.
只可說Atoll 不是我想要的機, 肯定不是.

煮飯炒餸都要講下食材的質素, 朽木不可雕,糞土之牆不可杇
如果求其唔理是旦組合, 真係好有一種即興小炒皇的感覺,
聽久了是hifi 的effect中玩樂, 不是聽音樂.

不過你話貴機先得 , 我反覺家下是說明了定價太高, 而且是有少少離地.
那些貴機的聲音在過去一直都有, 感覺上是換了貴零件去重製那種聲音, 少量地多多少少之下補原.
太貴的機也就是因此不值這樣的價.
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-2-6 20:18
唔係好識講點樣令我覺得唔好聽.
就是好似有一種山珍海味版的小炒皇: 樣樣有一D, 貴, 味道百樣陳鮮, 就是 ...

其實呢.....
我並無話「貴機」先得,
「貴」呢樣嘢好主觀,各人心中睇法唔同。

小弟只係覺得,兄你個post既客觀、又理性咁綜合左各人所比既意見之後,
兄理解到、認識到、你自己認為有參考作用既數據規格,而時下市場上想要到呢d規格既機,
我認為一萬蚊的確非常渺茫,你可以話現今 Hifi 價錢離地,但畢竟一個洗碗姐姐/保安哥哥都有萬二、三蚊月薪,
銀紙非常唔見洗,所以我先提出,按兄你要求,一萬蚊全新合併機其實比唔到幾多料過你。

再者,
兄想必對現擁有器材既 「音效」 有所不滿/想有所提升,所以才主動搵amp 繼而引發呢個post,
其實或多或少亦都涉及hifi 的effect中玩樂,不是純粹聽音樂呢
覺得唔值得換,安於現狀也好,cash is king !
作為Hifi 友,仍然希望師兄你早日覓得抵玩心頭好

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 用家心得
terryc + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Aurender N100S
NorthStar Excelsio
Accuphase E-600
JBL Array800

1萬

白鑽玩家

老而不

panerai 發表於 2016-2-7 01:15
其實呢.....
我並無話「貴機」先得,
「貴」呢樣嘢好主觀,各人心中睇法唔同。

感謝C兄一直的耐性解答

近幾日一收工就去聽, 聽到耳仔都麻目.
只能說沒什麼意外發現, 也沒什麼得著.

少少感想了, 唔講以前點點點
hifi的發展有甘多年, 雖知零件日日新, 不過都唔係好明白點解10-20K中間位的amp 會是好似中空的一樣.
平的amp 玩DAC, 電D類, 玩電腦, 有次聽台平平地TEAC 都居然有意外驚喜.
唔知是不是射向未到位? 未有太多的中階機出場.

今年之內應不會找到想amp 是真的.
還是好音樂最好.

星級玩家

發燒友玩effect效果是必然的,
君不見一曲春江花月夜令人晚晚失眠,
而見龍卸甲則爆到樓下報串拉人