設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[請教] 腦殘問: 幾多W 先夠去推對喇叭?

1萬

白鑽玩家

老而不

marantz 發表於 2016-1-31 12:26
其實一般聆聽環境會達到110db的機會比較少。

如果以我用緊的dyna s1.4為例,數字上最大輸入是160w(4oh ...

一直只望網上的spec, 看看manual , 原來入面仲有寫:
Power Rating:
50W RMS
200W peak

MAXIMUM SPL:
105dB at 1 metre for 50W RMS;  
111dB at 1 metre for 200W peak

TOTAL HARMONIC DISTORTION  Less than 2% at 50W RMS (100Hz to 20kHz)

SENSITIVITY (2.83V @ 1M) 88dB

NOMINAL IMPEDANCE  8 ohm
MINIMUM IMPEDANCE  5.5 ohm

即是對喇叭最低的ohm 數可以handle 到的是5.5 ohm,
而最大的power是 可以去到200W? (原來甘大!? )  不過失真應開始好大?
甘樣的話, 一台 8ohm有100W 的amp 都應無事?

由C兄個表看, 我估自已大約是在60-70以下聽多D.
近80的話D反射音, 餘音什麼的在房內會出齊.
還是好音樂最好.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-1-31 13:11
一直只望網上的spec, 看看manual , 原來入面仲有寫:

你對喇叭最低會跌到5.5ohm , 而最大音壓為111db (200w)

你輸入唔超過200w 是無問題的。當輸入越過200W的工作範圍有機會損害單元。

我自己選擇amp會預多少少200w會買300w amp.

因為一般的 amp 最靚聲的位置不是在100% full load時,而是在大約50%-80%工作範圍內最靚聲。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

panerai 發表於 2016-1-31 09:44
喇叭Spec寫住8ohm,意思即是對喇叭出廠測試當中,
於1kHz 正弦波訊號時阻抗值為8ohm(其實個spec 應該會 ...

我也是在試E460,E560,A46,A65時才真正領畧到那些數字的意義。。。推同一對Chario坐地,E560,A46,A65大致上沒分別,E460就夠大聲但散Q哂
Gustard X20U (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Audio Exp. Symphonies Plus-DX (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Accuphase A46 (PS-Audio AC12)
Proac D18 (Oyaide Tunami II V2 x 2)
AQ Niagara, AQ Columbia

1萬

白鑽玩家

老而不

marantz 發表於 2016-1-31 13:38
你對喇叭最低會跌到5.5ohm , 而最大音壓為111db (200w)

你輸入唔超過200w 是無問題的。當輸入越過200W的 ...

多謝C兄的分析!

甘樣睇落, 如果要聽得叫好聲的話,
我入一台至少8ohm 計有75-100W的amp 應會ok?
50W或以下的話應會推死台amp ....
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我个class A 胆机得18w 推wilson audio watt7,so far so good

星級玩家

以石機計火數越大喇叭越安全,由其是成日開大聲,
當細火數機要谷時輸出過荷或者突然一吓高音量,輸出就會削峯變成方波輸出,
喇叭保護跳唔切,你隻高音即刻瓜柴,
重點唔係幾多火問題,而係唔好超出AMP本身負荷

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
alexlyf + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

charliey 發表於 2016-1-31 22:29
我个class A 胆机得18w 推wilson audio watt7,so far so good

我印象中膽機的行法同石機唔同?
好似一睇V, 一個睇A

又有D人話膽要Wx5 去計, 唔知真定假???
還是好音樂最好.

星級玩家

kl122002 發表於 2016-2-1 13:42
好似一睇V, 一個睇A

你會相信20火膽機等於100火石機嗎?
我就唔信!

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-2-1 13:42
好似一睇V, 一個睇A

大家研究左咁耐, 咁師兄你有決定未?
Aurender N100S
NorthStar Excelsio
Accuphase E-600
JBL Array800

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

zoneaudio 發表於 2016-2-1 14:00
你會相信20火膽機等於100火石機嗎?
我就唔信!

其實無人知膽同石W數比例.....