設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[請教] 腦殘問: 幾多W 先夠去推對喇叭?

銀級玩家

其實係咪真係可以單睇W數大小,就去決定夠唔夠力推對喇叭?

之前用過 E260 得90W, 嫌唔夠力走去上 Modwright KWI200 每邊200W,

到而家E600 得返30W,反而各方面表現最優秀。

所以,師兄你會唔會甘心去相信,單靠W數呢樣因素去決定買咩amp ?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MDLP + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Aurender N100S
NorthStar Excelsio
Accuphase E-600
JBL Array800

星級玩家

師兄可以試用吓以下的計算機計吓:

http://www.crownaudio.com/en-US/ ... #amp_power_required

我聆聽位離開啦叭3m,音量90dB,啦叭ATC SCM11 靈敏度85dB,預多10dB音量走盞。已經要285 W了。

重有以下Harbeth 老闆示範video,探討系統要多少power。很有趣的,令你重新思考自己系統對power的要求。

http://www.harbeth.co.uk/usergro ... p;p=34629#post34629

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
謝四哥 + 10 + 10 一定要加分
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

panerai 發表於 2016-1-29 16:45
其實係咪真係可以單睇W數大小,就去決定夠唔夠力推對喇叭?

之前用過 E260 得90W, 嫌唔夠力走去 ...

E260我唔知, E600 是class A, 以聲音而言class A最好聲, A/B已有出入.
我覺除左W 數之外, 咩class 都有好大影響. 但係W 數大細, 對某D位一定有D問題.

我唔信家下台馬仔amp 是不是真的俾足 每channel 過百W, 因為如果係真的, 我都唔會扭到 -3x去聽.

家下就係甘樣俾人搞到腦殘.
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-1-29 19:23
E260我唔知, E600 是class A, 以聲音而言class A最好聲, A/B已有出入.
我覺除左W 數之外, 咩class 都有 ...

所以我咪話單睇W數未必得囉,除左睇咩class、W數、
我諗damping factor 都係其中一個要考慮既因素,
而家聽歌仔,我一般都係-60咋

1萬

白鑽玩家

老而不

panerai 發表於 2016-1-29 22:20
所以我咪話單睇W數未必得囉,除左睇咩class、W數、
我諗damping factor 都係其中一個要考慮既因素{:1_249 ...

我覺得有好多值得考慮的數字, 雖有時都唔太明, 不過一旦搞清楚後, 反而有種新的感覺.
至少我會留意frequency response, THD, W 這3大, 還有產地, 保養.

DF 方面我草草地check過google, 我還是有少少疑惑. 有些說很有用, 有些說不一定有用, 我看有些amp廠也不把DF放進去.
https://trueaudio.com/post_013.htm

反而Output impedance 最多, 可以點用?
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-1-29 22:36
我覺得有好多值得考慮的數字, 雖有時都唔太明, 不過一旦搞清楚後, 反而有種新的感覺.
至少我會留意frequ ...

選擇自己喜歡的、相信的數據便好了,
太多參數,反而混亂煩惱。

唔計以前用Cambridge d 入門機,我只用過

E260 : classAB 90w DF 200

Modwright KWI200 : AB200w DF150

現時 E600 : class A 30w DF500

三隻黎比較,現時 最好聲、最夠力水、
微甜和暖、分析細緻、低頻彈跳收放自如。

所以我個人比較考慮著重 class 類別、DF值、繼而產地

1萬

白鑽玩家

老而不

panerai 發表於 2016-1-29 22:51
選擇自己喜歡的、相信的數據便好了,
太多參數,反而混亂煩惱。

CA 的機, 之前Radar清倉我有疑惑過入一台CXA60 的東西. 不過都是沒入.
CA的機聲薄, 不明為什麼的無論什麼model都是.
同arcam比, arcam 的 A29比CX A60 勝多多detail位, 厚少少.

金仔在昔日用過了, 是很舊的model. 當年聽起來有少少似kenwood, 至今聽起來都好似有少少影子.
多謝你的分析. 暫時金仔不在我考慮之內. 不明怎麼我 我直覺上金仔要夾喇叭都唔易.

我最先看是數字: THD, W數, FR, 之後乎到牌子, 產地.

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

有時真的想合起耳靠數字去買機.
聽得多時心就又亂又類.  
還是好音樂最好.

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-1-30 18:05
CA 我機, 之前Radar清倉我有疑惑過入一台CXA60 的東西. 不過都是沒入.
CA的機聲薄, 不明為什麼的無論什 ...

並非向兄你推介金仔,

只係純粹分享我經歷過既變化,

從而發現出我自己認為重要既考慮參數,

所以既然兄心目中已經有自己認為重要既參數,

便可勇往直前,無需煩惱

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

個人愚見,"持續輸出電流"比W重要。

雖然樓主不考慮金仔,但也可參考一下金仔D spec,1,2,4,8Ω輸出W數。喇叭Ω數是一個nominal value,不是一個constant,會䢫音樂而變化。列如E600或以上,從數字來看,2,4,8Ω輸出W數一直保持線性倍增,代表輸出電流也可以倍增,有些model連1Ω也可做到。簡單來講,愈線性,amp愈能追䢫喇叭嘅變化(食住佢)。

Disclaimer: I'm a happy user of A46.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
henry2000 + 10 + 10 絕對認同
panerai + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Gustard X20U (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Audio Exp. Symphonies Plus-DX (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Accuphase A46 (PS-Audio AC12)
Proac D18 (Oyaide Tunami II V2 x 2)
AQ Niagara, AQ Columbia