設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[請教] 腦殘問: 幾多W 先夠去推對喇叭?

1萬

白鑽玩家

老而不

panerai 發表於 2016-2-1 14:01
大家研究左咁耐, 咁師兄你有決定未?

我的決定是石機, 只差抽時間去聽聲同格價.

然而有趣的是既然topic已開, 何不把膽機都研究一下?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

zoneaudio 發表於 2016-2-1 14:00
你會相信20火膽機等於100火石機嗎?
我就唔信!

我都唔係好信, 不過在添X大廈入面的人不停甘樣講,
搞到我都有DD疑惑.
P = I x V = (I^2) x R = (V^2)/R

如果石機用來推聲講的是 I , 那麼膽機成日話V好大, 要小心處理, 那麼是不是以V控音 ?
還是好音樂最好.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-2-1 19:13
搞到我都有DD疑惑.
P = I x V = (I^2) x R = (V^2)/R

其實你對係乜野喇叭,因為除左power 夠唔夠之外,夾唔夾聲都好重要。

1萬

白鑽玩家

老而不

marantz 發表於 2016-2-1 19:45
其實你對係乜野喇叭,因為除左power 夠唔夠之外,夾唔夾聲都好重要。

呢樣我都知,
最怕是唔夾聲又推唔好對喇叭 = 浪費.

至今用馬仔AV amp推左甘耐, 都知係咩聲底. 佢個音像/sound stage以小喇叭而言是很好的.
現在的聲音唔夠以前用Arcam A38聽的甘細緻.呢一方面可以強化.
只求聲音有少少就暖好了, 取向還是中性為主.

還是好音樂最好.

星級玩家

kl122002 發表於 2016-2-1 20:04
呢樣我都知,
最怕是唔夾聲又推唔好對喇叭 = 浪費.  

平衡中性係要用一生去追尋,
首先要知嘜嘢係中性,
未聽過唔會有方向

以我自己為例以前認為暖聲就是好,
其實已經偏離中性,
現在向高清通透方向進發,
反而得到比較中性,人聲亦自然得多,
多d家訪聽吓嘢會多d方向(我都係跟衫尾),視野大一點,
希望師兄早日搵到心儀器材^^

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

marantz 發表於 2016-2-1 19:45

不管石機或膽機,1W就是1W。至於聽感上的分別,可參考:
http://www.wowhififever.com/Steven_Lee/steven_15.htm

個人喜歡膽前石後,樓主可考慮有"Main-In"功能合併如馬仔PM-11S3(印象中偏暖),之後再加膽前去玩唔同嘅音色。
Gustard X20U (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Audio Exp. Symphonies Plus-DX (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Accuphase A46 (PS-Audio AC12)
Proac D18 (Oyaide Tunami II V2 x 2)
AQ Niagara, AQ Columbia

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2016-2-1 19:13
搞到我都有DD疑惑.

http://www.wowhififever.com/Steven_Lee/steven_15.htm

個人喜歡膽前石後,樓主可考慮有"Main-In"功能合併如馬仔PM-11S3(印象中偏暖),之後再加膽前去玩唔同嘅音色。
Gustard X20U (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Audio Exp. Symphonies Plus-DX (Acrolink 4020iii,Oyaide M1/F1)
Accuphase A46 (PS-Audio AC12)
Proac D18 (Oyaide Tunami II V2 x 2)
AQ Niagara, AQ Columbia

銀級玩家

kl122002 發表於 2016-2-1 19:08
我的決定是石機, 只差抽時間去聽聲同格價.

當初我若能似師兄般認真做足功課,
就可以交少好多學費,行少好多冤枉路,
呢一刻非常期待想知道師兄精挑細選之下,
最終會入手邊隻機
Aurender N100S
NorthStar Excelsio
Accuphase E-600
JBL Array800

1萬

白鑽玩家

老而不

FelixTheCat 發表於 2016-2-1 23:33
http://www.wowhififever.com/Steven_Lee/steven ...

感謝你的link.
我不好膽, 不過就是很好奇而已. 不少人說膽好膽好. 有些人用膽之後又是轉回石, 我估當中一定有少少原因.

PM11S3太貴 (以對喇叭而言) , 而且同樣價位不一定要找馬仔.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

panerai 發表於 2016-2-2 00:44
當初我若能似師兄般認真做足功課,
就可以交少好多學費,行少好多冤枉路,
呢一刻非常期待想知道師兄精挑 ...

我在考慮是不是應有一台最大目標做參考, 比如是Arcam A49, 又或者是Luman 的L 550Ax (/550AII),
我要有中性聲, 不過金額keep 住10K左右就更好.

暫時都是要觀望一下先.
還是好音樂最好.