設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2022-8-6 21:51
絕對建議玩下.......我14都未用完, 用左1晚喳,  好耐未試過,開機聽十幾個鍾....  因為實在太好玩,

你控 ...

明白明白!還有謝謝師兄你的資訊 !

我會用啲時間來試吓先

因為我的音樂檔都幾多下(Lumin app 我覺得唔齊!覺得有啲亂,冇咗幾多下!)

…同軟解聽吓啱唔啱口味

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2022-8-7 20:22
明白明白!還有謝謝師兄你的資訊 !

我會用啲時間來試吓先

如果你唔用DSP 功能基本上係唔會太影響聲底, 如果自己FILE多,ROON係非常之好管理,   我就FILE唔多得100左右,

可以無縫連接 你本身歌庫同串流平台D歌,

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2022-8-7 22:44
如果你唔用DSP 功能基本上係唔會太影響聲底, 如果自己FILE多,ROON係非常之好管理,   我就FILE唔多得100 ...

就是這樣!唔該晒師兄🙏
當初…他最吸引我的地方就係可整理檔案!話說清晰又方便!(但我都還未試過)
其他的還有什麼功能、還有賣點什麼我不知道,幫助又有幾大呢?
呢個價錢都真係唔平,之後所以都冇理到!
但如你所說DSP及EQ功能…有如此幫助,效果又唔錯,所以而家都有啲興趣想試聽吓!
小學時家中器材都有用EQ/JVC 😂當時就唔識分咩叫做音質,但都真係幾過癮,自己可以調校選擇!
其實而家啲音樂檔,我覺得係冇一個調音嘅標準(搞到我好亂、同埋炆憎)或者呢啲叫做錄音好唔好,有啲真係不堪入耳,冇低音、高音又尖,人聲唔夠真實,冇空氣感等等!
相信更好嘅器材都應該救唔返幾多!

真係要試玩咗先…唔該晒師兄🙏🙏

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2022-8-8 11:07
就是這樣!唔該晒師兄🙏
當初…他最吸引我的地方就係可整理檔案!話說清晰又方便!(但我都還未試過)
其 ...

試先下14日先~ 而且年費都係1000蚊有找  用住先囉~

不過黎類軟件,一用慣左就有依賴性~好似習慣左用IOS系統咁, 不過佢有樣野好....買斷咁多年都冇話叫人再比錢, 先開通新功能, 真係算良心~

佢完全係專門睇你播類型, 去分析,比推薦你  聽多好多歌~   

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 好!都係㗎,可多個選擇!唔該晒一斤師兄!.

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄都原來鍾意聽Jazz…
抽幾個睇吓有冇興趣
話唔定你都聽過😅

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

呢排用緊呢隻煲緊喇叭…打到屋都冧

Wav/Flac 檔都確實一啲都唔差

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2022-8-8 16:45
師兄都原來鍾意聽Jazz…
抽幾個睇吓有冇興趣
話唔定你都聽過😅

Jazz Divas The Very Best of  唔錯喎~風格幾特別   多謝介紹~

我係玩左hifi  先知道自己鍾意聽jazz    ,我而家聽開 jazz d歌,都係睇youtube 人地評測試歌, 播個d 歌,

聽下聽下先知道好鍾意jazz

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2022-8-9 09:32
Jazz Divas The Very Best of  唔錯喎~風格幾特別   多謝介紹~

我係玩左hifi  先知道自己鍾意 ...

Hailey Tuck真係好有個人風格👍
唱得Jazz個個唱功都係一流1,個人風格都好重要👏👏

我都喜歡咗好多年了Jazz。
樂器之中sexophone 真係可令人聽起來使人沉醉得帶來欲仙欲死.也會使人產生疑惑去自我去感受首歌嘅深層意思!有置身其中嘅感覺😂
有啲悲哀位吹起來聽到有口水聲噴出(情景更加真實)好窩心!
更使你陶醉喔⋯⋯!🤣

1萬

白鑽玩家

老而不

想問下大家,
ROON和io data soundgenic 之間是不是可以通用?

現在太多硬件軟件的東西令我很困惑...
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2022-8-13 09:34
想問下大家,
ROON和io data soundgenic 之間是不是可以通用?

絕對可以架~ io data soundgenic當係NAS咁其實都係電腦,   如果你要買io data soundgenic 咁不如直接買部intel nuc 裝ROON CORE  入邊做埋music server

而家Samsung 2TB 970 EVO Plus M.2 都係14XX$ 歌庫唔多一定夠做, 一首24BIT 96KHZ FLAC 先係160MB左右 當佢200MB一首歌, 2TB 可以放到過萬首24BIT  FLAC