設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2022-11-16 08:09
Crazy Roon. Got email and they reviewing price.

“We thought we'd reach out to give you a heads-up  ...

好後悔冇買斷。。。買左一年試下~睇黎都要買斷。。。

1萬

白鑽玩家

老而不

Project 出了台黑膠除noise 的機,  還看各位覺得是不是有效.

只是在古典曲目的話, 好似弱音位被削了不少?
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一個疑問 , 這種tester對CAS setup 有無用 ?

https://www.fluke.com/en-us/prod ... s/copper/linkiq-100

Fluke 出了手提式LAN線測量機,
即是可以測CAS用的LAN線(不論平貴) 和系統表現

貴的仲呢套工業用:
https://www.fluke.com/en-us/prod ... copper/dsx2-5-ie-k1

還是好音樂最好.

專業玩家

想請教大家  
小弟最近收左部pm7000N
但喇叭未知點選好
之前諗過mission Zx1
Wharfedale evo 4.2
… 我上網見有人配705 s2 都有
我見2手 其實大概萬5內 我都ok
但我想知會唔會推唔郁/ 會唔會出黎效果仲差左
如果推705 s3 又一唔一樣?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Pm7000n應該發揮唔到b&w705S3!你可以去AV生命到試吓!佢哋有齊馬記同b&w

1萬

白鑽玩家

老而不

看了最近一些CAS 產品的最大感想:
真係對hifi /CAS/電腦用品的介紹說話莫名奇妙, 即使自己不是當代的電腦專家.

明明當代的CPU至少12-13 代, hifi 卻說 8 /9 代的才好, RAM就用DDR第幾代呢?
又令人不明的問題是....那些電腦底板等等的, 按時間在電腦界裡應該都停出? 卻又現在又跑出來說"很適合hifi"  
那麼, 依這樣的時差, 是不是要今天買家電腦零年, 留到hifi界說要用時才取出來?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
heven + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2023-4-9 13:39
看了最近一些CAS 產品的最大感想:
真係對hifi /CAS/電腦用品的介紹說話莫名奇妙, 即使自己不是當代的電腦專 ...

如果是講ROON電腦的話 還是直接電腦裝個ROON軟件聽歌!!

專門聽歌的ROON 是裝ROON ROCK  官網有寫支援到甚麼型號https://help.roonlabs.com/portal ... Ks_hardware_support

的確有些較新的CPU 沒有舊版的穩定 好多時候要ROON 官方更新解決BUG......   

疫情幾年.... 乜都玩過下都睇化左,     而且我都係經電腦 光纖去播KKBOX  覺得音質都唔錯~係選歌唔方便外(因為冇APPS控制又用唔到ROON, 其他都冇乜問題

至於TIDAL......聽都係歐美歌 西餐食多都想食中餐...所以同KKBOX輪流聽歌

不過TIDAL.....都要破產了!!!  大家想辦法轉去 QOBUZ

鉑金玩家

kl122002 發表於 2023-4-9 13:39
明明當代的CPU至少12-13 代, hifi 卻說 8 /9 代的才好 ...

這樣講沒有錯,唔似得有啲人用不同USB線又話有唔同聲音。最主要係睇軟件開發嘅時候那些工程師用第幾代CPU同埋Windows第幾版,好多時佢哋基本嘅源碼跑某一種CPU係較為順嘅,呢個係唔出奇㗎,就好似而家Windows 10 升上去11一樣,好多軟件跑得都冇咁好⋯⋯
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2023-4-9 20:41
如果是講ROON電腦的話 還是直接電腦裝個ROON軟件聽歌!!

專門聽歌的ROON 是裝ROON ROCK  官網有寫支援到 ...

Tidal 破產?  真是才剛知道.
不過都唔出奇. 太多streaming services 了
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

sam2004 發表於 2023-4-10 11:07
這樣講沒有錯,唔似得有啲人用不同USB線又話有唔同聲音。最主要係睇軟件開發嘅時候那些工程師用第幾代CPU ...

換句話說即是係個software  自己limit左個硬件
但用電腦的角度出發硬件的確係日日新鮮推出,  無可能話因為hifi 而停止或者行慢幾代 .
反觀的係以CAS開發為主的hifi公司應該係要自己諗方法去追返同電腦界的時差吧?

總感覺上在現況係CAS最亂的時代.... 應該要等一陣望下.
還是好音樂最好.