設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2022-8-3 21:25
purifi module 真係震撼D類放大市場......... 外國高度評價,  以往D類比人感覺  係出D簡單ALL IN ONE 機  ...

所以而家兩萬左右
purifi加dac pre先係正解
唔介意chi-fi
SMSL D2 加1萬PURIFI後級(而家歐元平先得)
我諗唔到有咩廠機合併機2萬可以做得到

dac pre 既pre越做越好
坦白

我而家用緊project rs 2 pre box digital,  原裝switch牛

我放棄左部AVM V30前級, 後級直駁部DAC PRE

1萬

白鑽玩家

老而不

que 發表於 2022-8-4 09:39
所以而家兩萬左右
purifi加dac pre先係正解
唔介意chi-fi

新的機真是越做越細, 而且越做越好.
Project 的機在過去我都聽過, 昔日的高階機真的不多.
不過這次他們出的RS2 系列是真的可以和傳統的比較,
也老實講, 如此小巧的機可以達到那種效果, 真是反而覺令傳統機的能力感上失色.

未來除了膽機外, 都應是以小型機主導市場吧?
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-8-5 06:25
新的機真是越做越細, 而且越做越好.
Project 的機在過去我都聽過, 昔日的高階機真的不多.
不過這次他們 ...

其實係op amp做得好,數碼晶片進步,
以前前級難做,但而家電子音量效果已經好好
唔夠班既一般analog已經冇咩市場
市場又縮小

經營空間都係兩極化
大型機唔係冇,價格太離地,而且唔係咁大需求
冇咩新一代玩hifi啦

1萬

白鑽玩家

老而不

que 發表於 2022-8-5 12:48
其實係op amp做得好,數碼晶片進步,
以前前級難做,但而家電子音量效果已經好好
唔夠班既一般analog已經 ...

認同

十幾年前就真係仲好似電腦聲
時至今日已無左呢種感覺。

其實除了膽機的味道難少少模彷之外
應該都已沒有可以為難新一代amp的地方了
還是好音樂最好.

鑽石玩家

ROON2.jpg ROON 1.jpg
kl122002 發表於 2022-8-4 08:56
EQ, 原本的概念我相信是來自膽機
膽會老化或換膽之後有少少出入, 於是用家可以調一下高低音去就返常聽的 ...

今日無聊.....試用了 ROON 14日..............一係唔試,一試就出事,  軟件介面實在非常順暢,  雖然大我分時間只用串流平台聽歌.....但CARY 個APPS對比之下實在用垃圾黎形容!!!!!

ROON仲會根據你口味整個LIST比你.....及推薦歌曲比你, 估唔到佢個DSP 及EQ功能,實在有D料到, 經自己手動,定係自動  HEADROOM 非常有用,

但我部DMS 500 只要一用佢個DSP 入邊功能  或 HEADROOM  EQ功能開啟,  部DMS 就會顯示紫燈 顯示係第三方軟解,唔係由機到全解....

雖然會變軟解....但出黎GE聲音非常討好,入邊都有好多設定, 根據你個人口味去設定,  可以話係完全手動自己調味,

而且仲可以經ROON 播放qobuz, 原本我部DMS係唔支援qobuz,    又可以經ROON去播放,  比起我買咩電處 電源線....更有又升級感!!

玩味更濃.....我諗都係會比錢買!!!      

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2022-8-6 01:49
今日無聊.....試用了 ROON 14日..............一係唔試,一試就出事,  軟件介面實在非常順暢,  雖然大我 ...

所以在早些時候我就是在問過大家ROON的怎樣用.
也試過, 是不錯的 .

我去電腦商場看過, 新的類似Intel nuc 的東西可以出到好細部,
那麼我真的可以打算買了ROON service 在一台新機上安裝ROON OS了事.
等電腦展時再看看.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

再看一下Linn,

Linn把原本Akurate 的spec用 最新的Selekt 取代了  . 這真的如我看想Selekt amp 問世時預計的一樣.
新的Selekt 也改了唱臂, 唱頭. 外型真是好看很多.
沒想到的是Majik spec 的LP12 也加入了MC唱頭
但我就還是覺Selekt 好看一些.

我在等EKOS SE唱臂是不是會有升級....

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2022-8-6 06:43
所以在早些時候我就是在問過大家ROON的怎樣用.
也試過, 是不錯的 .

我之所以會試用,係一位林師兄一直係FB feverSound 限制區 同MU 群入邊分享  好多教學~  近二年見佢一直介紹用ROON 簡單又好聲, 而且仲係用舊的多餘的,MAC機去用ROON

佢仲介紹得好詳細,又唔會因為好似,傳統STREAMING 軟件更新問題被版淘汰

之前我對ROON功能料解 只以為係整理FILE同控制,誰不知道..... 功能強大至還可以 升頻 濾波 EQ 耳機專用EQ  調整左右喇叭   距離反相等功能,

用了ROON 直接打消了~換有源喇叭想法...... 我只係用打機電腦裝ROON 再經內聯網接  DMS 500 已經非常好聲,  ,而家考慮緊直接買斷定係年費.......一年都120USD~買斷就699

再睇翻以前好多師兄....抱著好快又有更好新軟件 或者軟件會停運諗法,  不知不覺用了幾年....  但似乎好似睇唔到有任何軟件或消息可以取代到ROON!!

大師兄提提你 intel nuc 要記得買外置WIFI天線, 因為你講過唔方便拉線   睇翻好多師兄介紹 CPU都係I5 型號以上 或mac mini 就夠了`~ 如果你一要升頻到dsd512 就要用到i7以型號

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實我之前都好有興趣,同師兄嘅理解一樣…師兄用完14日有咁大決心,已師兄嘅要求都確實應該唔錯,咁我都試吓14日先….✌️…好嘅話我都會去🐎

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2022-8-6 11:56
其實我之前都好有興趣,同師兄嘅理解一樣…師兄用完14日有咁大決心,已師兄嘅要求都確實應該唔錯,咁我都試 ...

絕對建議玩下.......我14都未用完, 用左1晚喳,  好耐未試過,開機聽十幾個鍾....  因為實在太好玩,

你控制只要一個電話,裝roon remote 就可以控制曬所有野,  我唔敢講每個人用,roon都會提升音質, 但絕對可以調味,玩法比較好又簡單

總好過你 不停換器材線材,    師兄黎到有教學片..... 1~7集~ 非常詳細

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10

查看全部評分