設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

很久沒回來 , 身邊確是發生了很多事.

有些老朋存時間到了, 忽然在這一個月1內走了, 心情確是欠了一些. 深交的辭世變相自己也對hifi感覺有意料之外的複雜.
幫忙整理那些遺物, 發覺原來對方們都有好好保管我"長借"的錄音. 很感慨.
有些錄音就是變得不太想聽, 有時就是有那種害怕一聽就想起對方.
有時候聽了新錄音後, 忘了對方辭世的事, 就跑去打了個接不通的電話. 起初以為他又出去買食的, 過了一陣才想起對方的辭世.

抱歉各位, 暫時真的想在這方面小休.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2022-6-4 22:00
仲唔發個開箱睇睇~  音質如何?

開箱圖是有想過要拍過的, 但....那種"極簡約主義"的包裝之下...真是.......

一個箱, 固定機的防撞海棉, 包著機的大膠袋,  另一個小盒內有remote, 安全使用提示書, 和一條電線

就沒有其他了

Linn已沒有實體說明書, 全都轉成了電子版, 連登記使用等等都是,  
所以根本沒有大家希望想看的東西.

這台至今我覺得是交足貨. 在這個型號裡的Linn至少俾到佢獨有的音色. 因為沒Katalyst, 可是出來的聲音真的比他們十多年前的出品(Majik 系初問世時候) 升級不少.
這台D類放大比我想像中推得足力,  雖不及NAD 那台大的M33, 但平均過M10v2

說是"貴價入門", 我倒反而覺這是一台中高階的機才對.
聽了這台機, 再加上,  也加上看了現售的LP12-Majik spec之後, 我覺得Linn的公司取態已不打算像其他牌子那樣花時間在"入門"市場扎根,
反而是那種 "如果你有要求就會找我們" 的態度.  

和Rega不同的地方
Rega的音像是推得比較前, 加上以傳統的純原子粒線路放大, 是對線材配聲有一定的要求之餘, 也要求source 上配合.  

反而Linn已是走D類放大和digital方式處理 (A->D->A),  變得對線材的要求不同了.   
清走了RCA線之後, digital 線也只用一條中規中矩的就可以(加上現在是偏好用了Supra 線, 真是省了很多錢 )
說實例就是我覺得CDP用optical 接上此amp的感覺好過用RCA線. 換句話說, Linn amp 內的DAC是做得比CDP的好一些. 現在倒是想找另一台可以用coaxial 線輸出的CD機
也試了一下用wifi/ blutooth做串流, 我想我找不到有問題的地方 (或者至少我聲時不覺?)  .

確是原本我對黑膠重播是有擔心的地方 , 可是用電腦設定了MM輸入的gain大小之後, 反應不差.
我想重點是他們真的用digital conversion 吧? 聲音起來的反應快而敏捷. 我不會說聽MM如聽MC一樣, 但至少在MM方面我找不到失望的地方. 反而那種傳統MM的厚感變弱了.
這台amp 只有MM放大, 如果要試MC就一定要上Selekt

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2022-7-26 08:48
開箱圖是有想過要拍過的, 但....那種"極簡約主義"的包裝之下...真是.......

一個箱, 固定機的防撞海棉,  ...

現在都想換走 玩有源喇叭了~ 簡易又好聲~   當然   all in one 合拼機都好簡單,我都諗左好耐, 話唔話一部機過~

現在又要面對環境空間問題,睇下解唔解決到~

發覺開大聲真係好聽好多~ 動態同底音出曬黎~ 可能匹配問題~

但我見有幾位師兄都話 rega elicit-r 係去到近12點 的確係正好多~ 問題係我房間空間細 唔容許太大音壓......  

而且左邊喇叭 太近側牆,太大聲反射出黎會好嘈吵~ 所以一直都係10點左右音量聽~ 但移位移左好耐, 都買左幾舊水吸音棉, 試過係好左~

而家係英國訂左吸音板平好多~ 某鋪賣賣太貴特價都要成一千一塊.....而家冇特價賣1300~1600一塊... 網購一set 6塊 連dhl運費都係600一塊....

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2022-7-31 01:23
現在都想換走 玩有源喇叭了~ 簡易又好聲~   當然   all in one 合拼機都好簡單,我都諗左好耐, 話唔話一 ...

我都有看到你之前的留言, 真是名付其實的環境鬥士.

all in 1 機我在找Linn之前都比較了很多. 如果唔理class D的系統是怎樣的話, 有好多其實出入只差在口味上是不是接受
暫時我想...如果要升級(如果還有心情的話), 應會上Selekt + Katalyst. 但的很想知那個Orgaink 的DAC會在什麼時候乎可以到Selekt 身上.

如果是有有源喇叭,
加上我自己跟過Studio的聽法, 應該會首選Genelec
機的話, 找台好少少的前級.
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-7-26 07:56
很久沒回來 , 身邊確是發生了很多事.

有些老朋存時間到了, 忽然在這一個月1內走了, 心情確是欠了一些. 深 ...

ching
呢d事都係要慢慢消化

我6月7月都送左兩個人
兩個都係大病一兩年
所以家人都有心理準備

好多野都一體兩面
仲郁得仲有時間好處理家事
拖太長自己辛苦家人都辛苦

人活得好固然重要
但走得輕鬆自在都好重要

所以極簡生活其實都幾好
不過恐怕早已被物質包圍

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同呀!

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2022-8-2 07:15
我都有看到你之前的留言, 真是名付其實的環境鬥士.  

all in 1 機我在找Linn之前都比較了很多. ...

其實我都有諗過玩D類放大....但又覺得多此一舉~  一首先要D類同價位質素,可以話一定係夾得好,因為一部機有曬所有野,都係專門為一件器材而設

二黎方便,一開機 打開個APPS直接享受歌曲,  但問題黎啦.......個串流軟件,真係最大問題, 一有更新,就好易出問題,

有幾間例如  .CAMBRIDGE , TEAC  ,cary dms , CAMBRIDGE 朋友用駁係AV 機,聽歌 個APP好垃圾.....有同事玩耳牛TEAC  APPS經常彈出彈入,

我用緊cary dms 500  就最清楚,個APPS 唔係太順手D設定,  而且一年 更係會有  2次會出大問題,例如聽聽下自己停....跳左出去設定到!!  

如果唔係部機 幾好聲.....我神早見仲值錢賣鬼左佢啦!!   

不過Linn DS 好似幾多人用? 因為以前剛入坑,好多燒友都鍾意用第三方軟皮Linn DS 接其他串流機

都有考慮過 買有DSP有源喇叭 有曬DAC串流 喇叭....但係一壞就麻煩,我見好多黎類功能太多有源喇叭都好易出問題..

所以就物識PSI 21M  ATC atc scm20 asl pro 黎類放係台上近場聽  又傳統AB類喇叭,   再加現在 有前級工能 DMS500聽住先~

Genelec我都有諗過~不過外型 真係求怪~ 有機會都試下~

鑽石玩家

SONTIUS.jpg 吸音板到左.....但係發覺  角位有少少崩左,不過算啦~

平過香港一大半

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2022-8-2 09:04
其實我都有諗過玩D類放大....但又覺得多此一舉~  一首先要D類同價位質素,可以話一定係夾得好,因為一 ...

Linn的DAC出名, 可以說是最獨門的東西. 也所以做前級/DAC的話Linn是有地位的.  基本上如果是去到Hi-end的話就不可能沒有Linn的位置.
而至Linn的喇叭也是一早改了用用源的方式, Akubarik, Klimax 都是.

近年有源喇叭真是很多. 只是由我接觸過studio的角度出發, 可能真是用XLR 連接會比較好.
最理想是由有線做到"線材不存在" 的效果.

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2022-8-2 20:43
Linn的DAC出名, 可以說是最獨門的東西. 也所以做前級/DAC的話Linn是有地位的.  基本上如果是去到Hi-end的 ...

Linn 係大有名氣, 不過近年產品,上討論區及YOUTUBE 討論度非常至少, 以D類放大黎講, NAD  人氣討論曝光率比較高, 近幾年都一直榜上有名

網上搵Linn資料 最多人討論係 LP12 黑膠盤~   我發覺一D做傳統音響公司,都各自推出D類放大試水溫, 但討論區好多人第一優先會同NAD做比較,  以軟件成熟度同 D類放大多年經驗

都好難同NAD 競爭 而且價錢都大同小而,相差不遠~NAD 最貴個部NAD M33先40K,  已經用到最新D類放大模組~ 之前搵有源喇叭睇左好多D類放大產品,

發覺好多傳統放大AB 類A類燒友 都開始接受 D類放大,而且價錢同方便性已經跑贏,   我睇新一代應該將會係D類天下, D類仲有好大最進步空間,

我都睇到jeff rowland 同樣係D類放大, 但賣到純A咁貴......但都榜上有名 好多人玩,  音響賣價,果然名氣大於實力     回頭一看REGA  elicit-r  都推出了更新版Rega Elicit MK5

睇資料同上代分別不大   最大分別多了份DAC..... 黎個ALL IN ONE年代 多一份DAC  真係不合時而,  一係CD聽歌,或黑膠, 串流機大致上都配備DAC!!

不過賣價以然平, 係大部份音響器材加價情況下, 多了份DAC  都係標價2000英磅 相信香港都係賣 20K頭

高級玩家

一斤花生@G 發表於 2022-8-2 09:04
其實我都有諗過玩D類放大....但又覺得多此一舉~  一首先要D類同價位質素,可以話一定係夾得好,因為一 ...

ATC 好似價錢60000