設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2022-8-3 01:22
Linn 係大有名氣, 不過近年產品,上討論區及YOUTUBE 討論度非常至少, 以D類放大黎講, NAD  人氣討論曝光率 ...

我好少睇youtube片.
以前望過, 一段幾分鐘的片, 中間夾些廣告, 試聽, 最後只有1-2分鐘講聽感, 都係同預料中出入不大....

NAD同Linn差唔多, 但認真比的話Linn在市場價格定位上還是以高階機的用戶為主.
至少最近聽過Linn Katalyst , 那個表現不是NAD可以俾到. 如果要最近的形容, 應是那個弱音位上的收放.

都有留意到近年NAD的宣傅係做得比較落力, 就連香港代理都係.  當時在代理聽過NAD M33, 係真的有好多hifi友最想要的聲音感覺. 你可以去炮台山的代理試聽.
當年NAD初出D類機係幾冒險, 之不過真係被佢地批中, 今日真係D類機的世界. 至少, 以新代人(可能是今天20-30歲?) 不論在價位和大小都是更接受.
有朋友是買了那個M10V2去取代他用的舊Marantz amp. 聽過, 根本兩種層次, 連對方都話未聽過自己對舊喇叭可以甘出色.

未來5-7年內NAD應會做返起吧? 至少可以和不久前當好的CA機一較天下.

新一代的D類amp已經不是以前的那種只用電腦放大的東西,
今日那些機已被人調過了EQ之餘,  也加入了很多軟件, 比如計算喇叭連線材的阻抗等東西. 這些事物都不是以前的A, 或者AB機可以做到的事.
如果在今日要講入門的話,  NAD M33, NAD, 10v2 應是都必須加入談討的牌子之一 . Lyngdorf 也應加入考慮.

如果不計口味, 未來A, AB機應很快被淘汰. 可能只有那些老牌子的日本廠還在出而變成小眾市場, 或者是非常入門的機種吧?
回望這兩種機, A, AB機最大的死穴是那些放大電路上的電容和原子粒.  那些舊機之所以一日比一日少就是因為那些零件老化, 出不回新機時候的應有的分析力和反應.
但好笑的地方是一旦換了取代零件時, 用家又會覺 "走了樣", "不原整" 而變得雞肋.
以前的A, AB機廠是很用心在那大功率中做到一個位置內可以放大聲音而不走樣(也就是我們平日用的地方)
但今日真是一台小巧電機已可以輕易做到, 而且再放大了也不覺問題.

Rega確是更新了Elicit 而加入了DAC... 問題是那個地方有點圈點....好似只是為了改外形時而加入,
他們不是出DAC的廠, 或者還是希望他們在黑膠上多落力一點吧?
還是好音樂最好.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2022-8-3 07:32
以前望過, 一段幾分鐘的片, 中間夾些廣告, 試聽, 最後只有1-2分鐘講聽感, 都係同預料 ...

而家purifi module 發揚光大
好多手作廠仔出
不過僅限後級

唔介意既其實買部試下都唔貴
最抵玩應該係audiophonics.fr
可以了解下
料同殼靚可以睇下apollon但就貴幾千了
不過呢d廠供電清一色都係用番1200個module
都係官方建議菜單
apollon好在可以直接有掣調gain
audiophonics.fr 就要開蓋調jumper
價差都係op amp同殼

nad 就供電係自己開發,亦有自己修改
c298都算係有牌子之中最抵玩既purifi後級
但唔鍾意個樣就要比多成萬買m23

鑽石玩家

atc scm20 asl pro 問過島主開價  56K  應該最平都要54K.....問題係連陳列品試聽個對,都比人買走埋 ,如果買水貨 連費連埋就係45K 平成10K

冇得試情況下....我唔敢出手, 轉頭去雅詠係試PSI  A17M 得番舊版本, 最新版本都係冇貨....要預訂,

近2年音響野全部缺貨,所以都係觀望中, 因為黎次一買係退燒......

鑽石玩家

kl122002 發表於 2022-8-3 07:32
以前望過, 一段幾分鐘的片, 中間夾些廣告, 試聽, 最後只有1-2分鐘講聽感, 都係同預料 ...

Linn Katalyst .  係一般傳統燒友當中又覺得太貴,  比起純AB類, 不過佢設計外型又幾靚仔時尚, Linn 以DAC 同黑膠盤比較有名氣,不過AMP係  亞洲地區好多人少提起,

反而久不久都睇到佢個黑膠盤有人講,其實我覺得D類,買個放大模組 再自己調聲問題唔大~重點再於個人口味以及 一機過要串流,個軟件APPS 絕對係重中之重.....

頭先睇過 Linn Kazoo測試幾順喎,都人性化設計, 如果你有辦法開到Qobuz帳號 建議入去聽聽古典,佢係現時外國平台中,唯一一個真無損串流平台,  

至於Lyngdorf  黎部機賣點係Room Perfect 房間修正技術..... 同AV機一樣插支收音咪去量度, 相位問題等等...... 我都睇國仁人介紹 先知道有黎部機,  

近期試野 都試到煩.....天氣又熱,   走去試過大菠羅同細菠羅,  又試過金仔E380 都係二手機,竟然發覺金仔都幾岩我聽,     佢調聲係有味精 但聽女聲幾正,

至於貴豐 真係拳拳到肉 夠埋身...    都試過parasound a21+ 同pass labs xa25純後級    有諗過買部純後,用部DMS 500做住前級先, 再買部二手前級....

但係太煩啦.....而且又未必夾,  把心一橫玩有源喇叭算,   就用番而家DMS500 當前級用, 再想升級先買 前級!!!

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2022-8-3 08:31
Linn Katalyst .  係一般傳統燒友當中又覺得太貴,  比起純AB類, 不過佢設計外型又幾靚仔時尚, Linn 以DAC ...

係香港的Linn代理唔做野 . 如果今年的hifi展有Linn 最新的Klimax連Organik DAC我真腳痛都去聽 .
成2年無出過去, 歐洲果邊由做大show到細鋪做show 都做左好多次, 遠在英國的老朋友都聽完買左了兼用緊了, 點解香港的代理唔做野?

香港地的音樂文化係幾受日系影響, 故之然傳統的日系牌子amp在香港和內地都有銷路.
不過你問我, 猶如我以前強調, hifi唔只聽女聲, 何況女聲都有好多種女聲, 由日本演歌, 廣東歌, 歌劇, 粵劇等都有唔同的要求.
有時我真係嫌香港地唔少人玩hifi太集中廣東歌入面果種纏纏密密的女仔聲. 試歌要多面試.
日本機...得閒用支演歌類的曲目去試, 比如橋幸夫 的 「子連れ狼」,  美空雲雀的「柔」,「 昂」, 「川流不息」之類的...會真係聽得到日系機的另一面.

依現在的局勢, 真係唔知幾時先有Qobuz.
曾問人借來聽過, 是真的不錯的. 也果然初把大量CD賣走是一個正確的決定.

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2022-8-3 19:08
係香港的Linn代理唔做野 . 如果今年的hifi展有Linn 最新的Klimax連Organik DAC我真腳痛都去聽 . {:6_165: ...

你之前話 換Majik DSM  我都上網搵左好多黎睇,都係資料唔多, 多數係一D比較簡短測試,

我覺得可能主要係冇乜油水,香港代理又唔做野,所以做成曝光率不足,  台灣一D大型音響網站 係有見到介紹,但開箱文就唔見有,

事實金仔的確較聲音色比較重口味, 我可以影容係有D假, 的確聽廣東歌女聲流行曲 日系女聲係比較 討好,  如果聽JAZZ 樂器聲 大鵬野 及音樂還原度,就冇咁好

我都有睇過好多外國評測, 同樣係日系機LUXMAN外國比較受歡迎,係因為價錢.....金仔價錢係美國及英國 ,貴最少25%~50% 同價位金仔入門機,已經係歐美大牌可以買高一級高二級

所以金仔係歐美價錢令好多人卻步, 其次就係聲底~ LUXMAN 比我感覺真係好清爽 快速 中性又唔係,但個性唔強,  覺得比較適合 配D有個性強喇叭 例如英國喇叭  KEF B&W 之類

我睇外國 好多年青一代玩  好強音樂性強調中性 佢地普遍買一D 音樂性高 個性唔太強AMP  去夾喇叭,   之前你介紹個好多網站比我睇下  stereophile  eisa.eu    soundstagehifi  richersounds  audiodestination

睇左好多文章,發覺英國音響係有舉足輕重代表性,文章評測英國產品  經常見到musicality 黎個形容詞音樂性,英國音響文化 係輕鬆 享受音樂,我見英國以純AMP 黎講的確好親民

都冇太強調,貴價 高音響性, 唔似歐美機動不動 10萬8萬 ,英國純AMP 都控制係 幾萬以內,反而英國喇叭 去到貴價多的是,

你之前都介紹CRYUS產品我認識, 雖然近幾年人氣好似比較低,  但上網英國網站    CRYUS舊代機  非常多捧場客,以單純享受音樂,的確英國品牌係首選  夠貼地  

我都偏向愛好英國產品,選擇又多,有平有貴,  

至於Qobuz 或者可以試下係淘寶買個帳號 再試聽一下,  我都想試聽Qobuz 無奈部機唔支援,

鑽石玩家

que 發表於 2022-8-3 07:51
而家purifi module 發揚光大
好多手作廠仔出
不過僅限後級

purifi module 真係震撼D類放大市場......... 外國高度評價,  以往D類比人感覺  係出D簡單ALL IN ONE 機  的確價錢質素係唔錯

purifi module出左之後 連D類後級  外國都好多人買, 擺脫以往D類放大產品    集中有源喇叭 ALL IN ONE  AMP 優點

鑽石玩家

kl122002 發表於 2022-8-3 19:08
係香港的Linn代理唔做野 . 如果今年的hifi展有Linn 最新的Klimax連Organik DAC我真腳痛都去聽 . {:6_165: ...

我想問問以前 好多舊式AMP  普遍好多都有得手多調EQ 嗎?

我見而家好多合併機係冇黎個功能  只有某D高價器材先有, 就算我試貴豐120都冇 EQ調  我再睇評測貴豐300都冇黎個功能

我覺得有EQ 手動調比較容易 配合環境去聽,  始終唔係人人環境都咁大,  我玩有源喇叭 就係睇中佢可以調高音低音, 有源喇叭佢音壓大少, 出聲動態細節可以一致,

唔同器材同喇叭特性要配合, 有D器材的確 大音壓先可以聽到更多動態細節  都有D器材細音壓都可以做到大音壓一樣 細節動態, 所以有源喇叭比較簡單出好聲

只係音色係唔係你鍾意,以及冇咁多野玩,及轉手問題

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2022-8-3 21:07
你之前話 換Majik DSM  我都上網搵左好多黎睇,都係資料唔多, 多數係一D比較簡短測試,

我覺得可能主要 ...

我只可以話如果是外國機, 就真係搵英文會多過中文. 日本都有鋪po鋪po過開箱+聽感, youtube入面都有幾個

香港呢個要求要有圖有真相兼po片可以當聽過的風氣下, 香港代理唔做野, 我真係唔知可以講乜.
可以真係個代理當左大中華地區吧? 香港賣得少無問題,  只要內地跑到額就了事 ?

日本機去到外國係要打稅, 稅金唔低. 以前話係保障當年當地的工業用的.
比如英國都有自己的hifi 公司(Naim, Linn等等) , 外來品打稅就至少可以令原本真係好平的外來機種價位升回和當地的出入不大.
那麼市場上不會因為一方太平而佔有.  但時至今日, 好多公司都自己做唔做而賣盤, 合併, 已沒有多少家是真正的由原本自己獨立開公司和運作了.

玩hifi 真係應該追中性 . 當然"中"到去幾多係另一個問題, 就算studio monitor 都有微微的聲音出入.
在以前沒有"中性"的時代裡, 真係可以話每個牌子有自己的signature sound . 但你話好唔好就是一個很爭議性的問題.
有人認為百花爭鳴, 但直接講signature sound 就係偏聲, 於是好先然會有話某牌子器材聽某音樂會比較好之類的說法.
我認為在今個以高清/HD以及file為主的世代下, 中性聲係應該的. 不然偏重一方音色的聲下就沒了HD應有的定議.

英國在hifi界有名氣, 因為聲音易入口之餘, 獨有的中音域 (人聲音域) 追求是其他地區好少做得到.
當你將一台英和德的機種比較, 會發現德系的機種聲往往生硬少少.  

如果有機會未來可以出國的話, 參觀一下在德國的那場hifi展. 那場大展是真的由廠房派人去參加, 而不似是亞太地方的靠代理做promo.
https://www.highendsociety.de/high-end-44.html
講英文就可以, 不用太擔心德文的問題. 日本主講hifi的人都會去,  但香港的好似就... .
這個展以及audio engineering society  (AES) 定議了好多hifi 在來年, 以及未來會走的路線.
當你去過呢個展, 會發覺香港本地的係出入幾大, 甚至我可以話根本係兩回事.  所以我一直都有點難接受香港講hifi的果套心態....

香港玩hifi 好主張個人口味為先, 而且唔似歐美會追求多元化音樂種類應用的概念。
如前提, 香港地好集中女聲,由鄧麗君年代到今天都係。但就好少人會聽rock n'roll  去試hifi. RnR 文化在外國係重的, 所以如果用歐美機聽搖滾樂係真的搖得起, 出入只差大細力的問題。

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2022-8-3 21:44
我想問問以前 好多舊式AMP  普遍好多都有得手多調EQ 嗎?

我見而家好多合併機係冇黎個功能  只有某D高 ...

EQ, 原本的概念我相信是來自膽機
膽會老化或換膽之後有少少出入, 於是用家可以調一下高低音去就返常聽的聽感。
加上以前的唱片格式未統一(RIAA) , EQ可以用來幫助修正。

EQ的流行時代裡就是出了16bar 的 EQ, 最多的我好似見是32? 連當時的boombox 收音機都有。

你講的係好多想要回EQ的用家常說的話。

我不否認EQ可以幫手修正你提過的地方, 只是現在新的方法是用電腦做room  acoustic 和喇叭加上線材的準量。
只是有電腦替用家做了, 而且可以很準確, 但用家的“手痕症”才是主打吧?

EQ本身也不是沒問題的。

成本是一個問題,要做到可以線性(linear) 放大是對材料有要求。
另一個問題在乎用家和喇叭是不是真的可以聽出/製造出 某hertz 中上落一格的出入, 比如上落+/- 各有10格, 中間的一小格真係好難由平時的環境聽得出, 又或者器材上根本造不出。
記得當時也有文章指用戶(好似在過去的外國雜誌講過, 對像不論是不是hifi友) 都好少用EQ, 或者根本只有“這裡拉高/低一點”的大概想法而已。 不太明白當中的400hz 250hz 1khz 等當中的意義。

更大的問題是零件老化。
設計上音頻因為加了EQ系統而走多了路, 變相一旦EQ有氧化, 係幾損害音質。

CD問世時也來了新的風氣。 要求“對錄音盡量以原本的樣子重播”的風氣也影響到今日的file世界.

於是很自然地EQ就消失了。

還是好音樂最好.