設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-4-19 12:16
余師傅講膽系列是值得一看的:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLqg-ehY0ZE-MFr88gTz1_b1UIx6vD1ZP ...

我初玩時候都係睇左 余師傅講解所以正確放棄左膽機.....

第一我長開機有時用埋黎睇戲出聲.....  我睇佢片講好多玩膽前石後燒機, 原因有好多~

睇完我都放棄左,直接玩石機  不過膽機聲低真係好特別~好岩聽人聲!!

我黎二年都唔會試膽機住.....而家用仲係CAS努力中,  初頭諗住玩線,而家想將D錢  買個music server 再買多D歌

事關高音質串流平  廣東歌中文歌都係小~  

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HD_2 + 20 + 20

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-4-22 17:25
我初玩時候都係睇左 余師傅講解所以正確放棄左膽機.....

第一我長開機有時用埋黎睇戲出聲.....  我睇佢 ...

我近來想要膽機...忽然身痕...
他朝日後你可以做到 影/音分家 時, 你就會想要膽機.

其實呢... ....以前50-60年代的戲院都是用膽機做amp.
當然那個時候沒有DTS, 沒有dolby 7.1 飛來飛去的音效, 但些還是有stereo 的. 戲中都有爆炸飛車場面, 仲有MGM片頭隻獅子叫 等等都是用膽機出聲的.
是約略真是70年代香港的戲院才一步步拆去膽機換成新一代的石機.

我記得有幸入過昔日的播片室去看過,  那時一台戲院用的 amp 是一個和成年人一半至等身高的大鐵櫃
有RCA, philips, telefunken等等好多牌子.
下面是其中一台RCA的 :

家用的當然不可能有這種大小了 (除了有些人把舊西電的PA 系統掘出來) , 所以不應用膽amp 去看戲.

膽機不只是人聲好, 管弦樂的聲都一樣好. 未來你真係有機會試聽一次古典曲目, 可能會被佢迷住.

家中豆丁說搞music sever 的話最好用SSD, 唔好用傳統HD
佢話傳統HD的手工比以前差左好多, 如果日日用大半年起就會出問題, 反而你去找一個 Samsung EVO Pro 的 SSD 反而仲好.
仲有個wifi 最好用 現在的第6代... (他說下去的電腦東西對我已很常陌生了)

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-4-22 12:32
略說 "新手想換機"

我是有點疑惑好不好把這個小post 分出來,

大師兄講得岩阿~ 先由空間大細 距離 再睇預算買~  

我第一套都係諗住有大買大~ 當時屋企未裝修  原先放電腦張台 好細 買左對D320...鬼咁大  空間唔夠  聽歌距離又近

搞到D聲勒住曬~      低音量聽...真係唔好聽,低音冇曬,  人聲又出唔到~    李SIR講得岩

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-4-22 18:27
我近來想要膽機...忽然身痕...
他朝日後你可以做到 影/音分家 時, 你就會想要膽機.

膽機都係近幾年又HIT番~   之前以為都係D老一代人情意結, 但一聽之下真係好有味道~尤其一D舊歌,   古典曲目真係冇乜點聽~

不過聽講膽機一般力水比較差~所以都係配石機後級會比較好出聲   其實有冇用純膽機前級 加合拼機做後級架?     

music sever 的話最好用SSD, 唔好用傳統HD?   近期都有好多人討論緊 係國仁新開  一個無限制區都有講....事關某A代理  經常話換將music sever  換SSD 會好聲D

但我綜合 無論傳統派定係電腦派都話 對音質冇提升~  最多可以話係SSD 比較靜   至於HD的話 我覺得都係撞手神~  好似我電腦有個舊HDD   十年多用到而家仲係冇事~

但我細老部電腦早三年前買~ HDD 二年多就壞左~     你可以去國仁新開個區HiFi1997無限制區          睇到好多真實留言唔怕比人刪....

老實講我而家已經好滿意 套野D聲~    係唯獨歌曲唔夠全面~ 始終串流歌唔齊~  我聽歌超雜   又想聽日文歌~ 動漫歌  廣東舊歌~

所以都係老老實實 買FILE儲歌~

評分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-4-22 19:18
膽機都係近幾年又HIT番~   之前以為都係D老一代人情意結, 但一聽之下真係好有味道~尤其一D舊歌,   古典 ...

有人話膽機係 "肥油矇腫" , 至少到今日我聽過的新膽機 (近3-5年內出的) 都不似, 也好似好難找到這種事 ?
古董機在那個還是全新時候其實也沒有這回事. 只是經過四五十年之後零件老化發生了高音不尖的問題.

我想聽膽機唔係太關情意結的事, 而是今日的膽機已和昨日的進步左,  有好多係一聽就知出入.
以前的膽機好有個性,  每一個牌子有自己一套色彩而且鮮有重覆, 所以支持者有時候會擁有多過一套amp

膽機的輸出向來不大, 一般家用來說 15-30 W 左右都好夠用, 所以以前都是用 KT66, KT88, EL 34 就夠
是後來有了 KT120, KT150 的東西... 但我覺實在太大了.
膽機向來比石機來得大聲一些,  所以真的不必找太大watt數.

小型sever 是可以去高登的地方搵, 唔貴. 雖一是有些有玩的人對我說會找些好少少的電源線或USB線等而已 .
我就不玩了, 皆因實在太習慣了唱片

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-4-22 20:11
有人話膽機係 "肥油矇腫" , 至少到今日我聽過的新膽機 (近3-5年內出的) 都不似, 也好似好難找到這種事 ?  ...

肥油矇腫 我聽過幾次都聽唔出肥油~   係幾特別聲低~ 我見好多家用膽機用家都係 KT66, KT88, EL 34       至於KT120, KT150見D師兄多數係聽大鵬野先用

小型sever我還在觀望中~因為我歌庫實在太小....計埋自己係上網搵番黎D  唔知真定假FLAC 同DSD 連埋係網站買D歌先100首左右...

而家搵緊有冇師兄 肯賣歌比我~  咁我就可以建立我歌庫   你聽開CD當然未必會 玩CAS 第一你已經有好多自己心愛CD 已經又有CD機

玩CAS係方便~及新世代音響燒友喜愛~ 始終每隻碟可能得一二首歌岩聽 換歌聽比較麻煩~

評分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

一斤花生@G 發表於 2020-4-22 20:57
肥油矇腫 我聽過幾次都聽唔出肥油~   係幾特別聲低~ 我見好多家用膽機用家都係 KT66, KT88, EL 34        ...

可能待我過身之彼, 豆丁接手時會把我的CD賣走晒吧? 呢樣野我真係唔知了 , 就算知都唔關我事了

KT66已少機種用了. 數年前還是有一些的, 現在的一起跳都已是KT88 .  
它本身的輸出不大, 因此爽脆起上來都仲覺少少軟. 高一階的KT88就是聽得出的硬一些了.
KT88 是當年 因為老麥的MC75走紅

EL34是我個人最喜歡的, 功率不高, 而最點是細弱的地方清晰.
沒記錯的話令它走紅的是舊馬8, 9 , Leak.

反而我至覺沒趣的是 6L6, 工業味好重的一支.

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

膽機復興係九十年代的事,因為當時cd堀起,但聲音比黑膠硬,所以才興起用音色較柔的膽機配搭。

膽機唔係唔好力,多數瓦數較細,係因為膽機流行時的喇叭都係高效率,所以根本無需造太大瓦數。及後原子粒面世,七八十年代流行音樂興起,加上loudness war,錄音最緊要大聲夠爆,人口密度增加、廠家縮皮等令小喇叭流行,效率降低,大瓦數擴音器始成主流。

現代膽機自八十年代起,要幾大瓦數都有,只係個人認為,膽機還是細瓦才發揮到其細緻幼滑特點,動輒要一二百瓦推的喇叭,不如用石機好過。

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

高音質串流平台  廣東歌实会少唱片公司高层想法已经个时啊

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2020-4-23 00:44
膽機復興係九十年代的事,因為當時cd堀起,但聲音比黑膠硬,所以才興起用音色較柔的膽機配搭。

膽機唔係唔 ...

90年代左右我印象中是日本人再新又掘出了膽機, 對抗80的年代的大聲為主的石機
當時的石機和CD不是不好聲, 科技上不如今日係真的 (當年的CDP才沒有今天的高分析力, 只是有音色而已. )
給我的印像是業界係行錯方向. 那個還是MJ的時代後生的的又鍾意rock, 家電用品為主的支線又當hifi插了手, 搞亂左個市

當年的喇叭好不好.... 我諗真係10對中是2比8的感覺. 好的真係佔2成了. 一般平的都被人買返去爆機用的
你話要好似現在強弱聲齊分析力上甘下下的, 真的只剩下Tannoy Monitor Red 這種, 又或者有點純粹實用的是 Bose 喇叭. 剩下的我都已唔太記得是什麼model了

有時我都疑惑的是為什麼現在的喇叭要那麼大瓦數的石機去推, 現在都是.
好似買台70-80W的石機出來的聲音, 依同一對喇叭來說, 好似是在用10W以下膽機的感覺.
到底今日的石機發生乜事?

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.