設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2020-4-16 12:08
佢用唔安全方法改装音响🤫

甘的話真係好大件事....

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
HD_2 + 20 + 20

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

今日有時間去MK看看機,  挑了一台去試, 對店家來回問答了一會之後,  我想也只是十分鐘的事吧?
不知是店家心急還是什麼,   於是被問"你仲有乜野要諗要考慮?"
我回, "我仲想試下其他牌子聽聽"
"比如?"
"L牌"
"今日唔好買呢個, 因為L牌的人走出來而成立呢個牌子"
"A牌"
"原創個人早就唔係度了"
"PL牌"
"無二手市場啊, 你唔使望"
我講一個牌子, 呢位店家就一個推一個,  真是令我大大驚奇的是連2手市場都知.

其實我好想知家下MK 的鋪係唔係好心急去交租定還是出糧?

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

今晚在老銅食完飯, 真是SARS 時一樣的格局. 沒人, 反而街上有蚊子飛來飛去...

行返屋企時經過那家原音 依然燈火如常.
進去打聲招呼, 問候一下 ,  入內屋點知被我發現了平到令我吃驚的地步

Quad 前級$7.5K , 後級的Quad II Classic $25K  , 中暑還有一張卡寫著 前+後級有6折
唔知我有無計錯, 如果是 (7.5+25) x 0.6 = $19.5K ;
當我上面計錯, 如果是 7.5 + (25x 0.6) = $22.4 K

雖說Quad 已是內地造, 不過sales 對我說內裡的火牛依然是英國東西,
不論我有沒有計錯, 這個 二萬上下的價可以有一套膽前後級(仲要係KT66 mono block 一對) , 真是平到有點被嚇壞了.

最近是有點想找套膽機, 也在當中心大心細....

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-4-17 21:44
今晚在老銅食完飯, 真是SARS 時一樣的格局. 沒人, 反而街上有蚊子飛來飛去...  

行返屋企時經過 ...

師兄唔喜歡玩二手,新機膽前後一般冇哩個價,去馬吧!

評分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2020-4-17 23:16
師兄唔喜歡玩二手,新機膽前後一般冇哩個價,去馬吧!

我不是不喜歡2手.....好似是不是有什麼誤會了

問題是我喜歡的機中, 找到的舊2手機太多是被摩改, 又或者是不少毛病.
被摩改的怕沒了原味, 出了毛病的又怕中伏
才真的不敢去買.

我在中環也看見了Leben CS600 , 是用原日本 100V 也才23K .  機身新淨也沒什麼花損也沒摩改
可惜好像說寶樹已不再造火牛, 凱韻又不知賣的是什麼了....我知有家日本的叫Toyozumi 卻不知香港可以在什麼地方找到....
唉, 不然我都是我目標之一

或者你都可以去看看那台Leben ? 是幾有當年舊Luxman 的SQ 38 FD 系列的聲底之餘, 也有比以前進化了一些.

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-4-18 07:18

問題是我喜歡的機中, 找到的舊2手機太多是被摩 ...

我正是用toyozumi,當時淘記買3000va成品送到上門才$1900,當然是拆船貨,全新庫存淨牛1000va也要二千幾,不過是否真的全新就不知道了。現在漲價了,款式也不是長期齊備,但一般1000、2000va常見。

如用日本機,我覺得值得買,一條入門電源線都千幾,一隻好的牛改善更大,而如多機同用就更化算。

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

koalaau 發表於 2020-4-19 00:35
我正是用toyozumi,當時淘記買3000va成品送到上門才$1900,當然是拆船貨,全新庫存淨牛1000va也要二千幾 ...

toyozumi香港你去隔離台r33二手都會搵到。

評分

kl122002 + 80 + 80 Thanks

查看全部評分

鑽石玩家

kl122002 發表於 2020-4-18 07:18

問題是我喜歡的機中, 找到的舊2手機太多是被摩 ...

多謝師兄介紹,不過我現用中古luxman cl35 mk3,好彩一直狀態良好,表現好滿意,啱聽前級難尋,佢一日健在我都唔會換機的了。

評分

kl122002 + 80 + 80 恭喜哂Ching

查看全部評分

黃金玩家

一斤花生@G 發表於 2020-3-3 22:07
我的退燒組合,下一步應該玩線,之後就應該停囉!

師兄,Rega 好野呀, 我第一部係biro r 跟住好快升級咗elex r, 價錢折實後都算吸引, 而家想買rega elicit-r 都想知道下真實價錢 pls pm。
至於線材我都試過pioneer n-70ae串流播放器升級電源線 確實有幫助細緻度和背景, 但至於rega擴音機試過兩條一千蚊左右英式, 都只係粗聲咗 應該用返原裝好少少。
擴音機部分信號線 相信有幫助,但感覺電源線可能原裝又唔一定差哦。

評分

查看全部評分

黃金玩家

一斤花生@G 發表於 2020-4-5 21:13
師兄想問問Elicit-R 側邊散熱位 好多塵~  我用棉花棒都清唔到~

想開蓋清...但係上網睇番開左上蓋都係清 ...

師兄你而家套嘢我都有啲心思思, 我之前係elex-r 夾 wharfedale evo,唔介意既話如果大家住得近,都想帶少少file去你嗰度家訪下。 我之前都比較個檔案同tidal 都係有一段距離, 其實呢.. 主要係想聽下你夾嗰對喇叭效果, 同埋攞一條訊號線同電源線畀你試下先。 pm pls pls