設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

HD_2 發表於 2019-9-11 18:15
有質素入門SACD盤 至少去到luxman 金仔 先有

用得Luxman,Accuphase大慨已經不是平民級吧?

禁止發言

RE: hifi 平民區

kl122002 發表於 2019-9-10 19:45
有同感, 不知你認為多少才是平民水平 ?
我覺可以把 價位升至2萬-2萬5, 這個水平應差不多.  

我自問就算玩得好平民..  連耳擴都要用 三千幾蚊 300B 最低級版本 8ohm speaker out 代勞...

線就用  西電線 玫玫爛爛甩晒 D 麻繩既皮,  D 皮碎陰D 陰D 咁甩毛咁甩出黎,  

下面係同一牌子出品既高級非賣版 20 膽 平衡 300B 呢其中一邊..  已經係唔係平民級,    係跪拜級別...

簽名被屏蔽

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2019-9-14 08:49
用得Luxman,Accuphase大慨已經不是平民級吧?

我最近入的一台CDP 也才是萬中, 差不多了.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

eph200 發表於 2019-9-14 12:10
我自問就算玩得好平民..  連耳擴都要用 三千幾蚊 300B 最低級版本 8ohm speaker out 代勞...

...

為了安全考量, 建議把你的老西電線換走

希望師兄不要誤會下面的文字, 只是剛好你最後的一張照片令我有感而發:

即,
我有點真的不太明為什麼現在玩膽可以玩到一種不合常理地誇張?
一台膽機, 只要線路弄得好, 只用兩支功率管出來的V 數可以由數V跳升上數百V,
昔日簡單只有4支KT66, KT88, EL84, EL34, EL86等等的後級, 出來的已可以是 ***絕對電死人****的4百至5百V , 所以每邊聲道的功率管只要2枝已很足夠, 根本不需要過多.
今日我見一些人就是這樣用單邊一連串5支的300B....在做發射站嗎?

如果有心玩膽機的, 我真的強烈建議上網找些電工, 電聲學的書去讀, 上ebay, abebooks 找一本老書由 philips, mullard出的書看看,  學一學前人的理論.

而有人說玩膽配舊西電線的理論....唉,
以前的hifi 中很少會把線材納入討論的地方 .  反而最重要的是**線路** , *喇叭*和**膽管**本身
在50, 60年代, 除了我們用西電線, 還有西門子, Philips, AES 等,
過也別忘了還有以前我們用的 ***舊喇叭**是如何. 昔日是有Scott, JBL, KLH, Tannoy, Wharfedale, Philips , Celestion等等
新舊喇叭的出入已可以令聲音變化很大. 舊式單層的紙喇叭靈敏度不差, 聲音本身就是有點慢, 也有些厚 , 這種聲音是真的用過才知.
想聽50-60年代的聲音, 一定至少要用上同時代的*amp* + *膽管* + *喇叭* 才行, 不是換一條老線就了事.
老線反而因為本身的老化而帶不出原有的細節才是問題.
還是好音樂最好.

禁止發言

kl122002 發表於 2019-9-14 15:08
為了安全考量,  建議把你的老西電線換走

希望師兄不要誤會下面的文字, 只是剛好你最後的一張照 ...

膽機個店主係多數旨在玩下 膽機音響展,  間唔中拎D "低級野" 出黎賣..  同埋佢會有專門廠家做佢部機要用牛牛.. 佢D 搭棚参數點駁又係得佢先知.  

玩到20膽平衡, 已經係幾個電影院既喇叭都夠推...  

佢如果賣20膽部機出去,  你一壞左就成部野運番上去,  即係 20個膽可能從新再 配過再調過,  
呢D 錢佢都廢事賺,  佢自己拎去參下展, show 下 quali 就算...

條西電草繩線,  玫玫爛爛睇落散晒果條,  係線頭線尾唔用就幾十蚊咁 當下欄賣出黎,   我拎黎駁6.35頭 當耳擴用.

令仔D 既線就係1米,個線身D 麻繩外表完整好多,   正正經經駁去spk out 接 ATC 鋼琴紅7 仔度..  

比起同$$ 既正經包膠粗線 ,    西電草繩線 係好出 N 倍,  一聽就係 經脈打通晒咁,  唔用唔得..

亦都未癡線到為部咁既三千幾蚊膽機, 走去買 axios 線..
簽名被屏蔽

1萬

白鑽玩家

老而不

eph200 發表於 2019-9-15 02:12
膽機個店主係多數旨在玩下 膽機音響展,  間唔中拎D "低級野" 出黎賣..  同埋佢會有專門廠家做佢部機要用 ...

甘講的話, 佢都只係想抄套以前西電的cinema system  中的4X系列 和球場用的PA system .  不過隨時代推進, 呢D system 的機都是一路變細 ,  何況是以前用的是 horn 系統, 美國多用Altec, JBL, 英國用Tannoy , 喇叭的靈敏和反應又唔同,
佢做出來玩真是, 得罪少少講句, 我唔覺有乜quali 反而係有種無聊感

線材呢家野, 我就真是不覺在當代用西電線有好處. 反而如果想平而中性, 我最近是有點覺Gotham 線是幾討好.  
最近我自己都在DIY, 暫時在RCA 線 + 喇叭線中聽了一週, 感覺三頻平均, 中性裡有細節, 感覺不錯. 現在是正準備對phono 線.
舊線材如果真的想找, 我自己偏好Telefunken , Siemens 和philips .  
在那個Luxman SQ 38 D 還是新機的年代,  我用的就是 Telefuneken 喇叭線. 聲音有熟成的味道而不厚. 現在ebay 可不時都有.

找對50-60年代的喇叭更值得投資, 美系的 KLH model 5, 6, 7 , HH Scott S-10, S15, AR 3, 4 , 5 (AR 的3 系比較上貴了一些)  , 都唔一定貴 , 香港未必有這些好condition的喇叭, 要上網去找. 又因為是喇叭比較大, 運費是比較重少少.  總計都仲可以平過買一對萬多元的喇叭.

還是好音樂最好.

禁止發言

kl122002 發表於 2019-9-15 08:41
甘講的話, 佢都只係想抄套以前西電的cinema system  中的4X系列 和球場用的PA system .  不過隨時代推進, ...

其實300B 由古代到宜家, 應該係N 年前 就"人人"都玩到識飛 ..
但事實係相反, 大部份人, 就算死鬼佬 都未必玩得掂"300B"
circuit diagram 呢D 已經係周街派人人一份一樣...  但跟住做既人就個個都香晒..

好多時睇人答兩句, 就會知答既人明唔明問題出左係邊..   如果連問題出係邊都未知, 口輕輕以為300B 好似好易玩,

其實做得古惑既Hk人, 解決問題最快既方法, 就係抄答案..  但都要問D 識解題既人去抄..

係HK, 我唔多覺有幾多人可以俾 model answer 可以俾到人抄..  

所以, 都係得閒群下  上面班玩開砌開 300B 既,   睇下佢地口中漏左乜野口風, 點解可以玩得掂 300B..

西電線既野,  梗係大陸多店主賣.. 如果睇文字抽述, 真係誇張到好似吹到識飛..   但有時, 真係買完先知係識飛..  

呢D 玫玫爛爛 一路用, 一路甩毛既線, 一定唔會係大鋪出現...  只有偷偷地玩.  

或者講成跑車過百 上山練飄移, 但全世界包括鬼佬都只係識整到副計 谷到爆上山先得 50,   咁練鬼飄移咩.. 講都無人信..

或者再講下 20膽 300B , 唔會係一條友天才波 整個線路圖,   叫人照砌就變到出到黎,     係成team 人玩成幾年, 搵到個方法破解,  先由我個初版, 變成 20膽版..

如果係"見人"玩開果瓣既,  會知部機個朵叫乜名添..   我都係只係做觀眾得個睇字..   

店主都叫我唔好亂咁換D 3A 整流上去,  唔係分分鐘機都打埋柴... 不過宜家都仲算識行識走, 玩下無源前級平衡變單端,  細細力都扭 vol 30-40%  都叫推到 細七仔就算..

我買D 野, 同99% HK人係唔同,

越難推, 越要推

speaker 希望係咁, 耳機, 耳罩, 平耳都希望係咁..要難推..

仲要最好係高阻添..  當然高阻出黎既人聲密度,  又真係好得下..

簽名被屏蔽

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

原來又係
easyliao99@gmail.com

1萬

白鑽玩家

老而不

eph200 發表於 2019-9-15 12:30
其實300B 由古代到宜家, 應該係N 年前 就"人人"都玩到識飛 ..
但事實係相反, 大部份人, 就算死鬼佬 都未必 ...

甘你認為點解人們會由4針膽漸漸變成細支的9針膽?

還是好音樂最好.

禁止發言

kl122002 發表於 2019-9-15 14:31
甘你認為點解人們會由4針膽漸漸變成細支的9針膽?

部機既原店主唔係關心我(正確係接近"炳緊我") 4針膽9針膽呢D 支節問題,

店主同我係群組吹左兩句, 就已經知我係為左有加大A數就乜都可以 夠膽死換落去,

仲唔知我會唔會癡到走去駁 座地十幾寸大喇叭 玩大音量炸機,  遲早一野將 隻牛燒Q 埋..

不過我都係 唔算推到好盡遮..

如果講 以最平既價錢來玩,  我照計係認左第二, 無人敢認第一掛.. 連 無源前級都跟足大陸既風氣, 幾年前就一直出街都玩埋一份..

部膽機算係 origin 版本, 得閒Po 下相當係俾佢十年八年後留個記念,  原來 HK 仲剩低一條友 識欣賞大陸店主佢既300B ..

(以我既有限認知, 第一代 origin 係少過100個人去買,   宜家已經變晒升級版, 新ver 比我更加好,  舊野梗係唔會再出啦

當年好似2016年, 部origin 版本  係俾店主拎過出去做 交流會, 係其他大陸膽友面前 show 過下)

簽名被屏蔽