設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2019-7-3 13:12
極高性價比SACD / CD / 串流兼容新指標
Arcam CDS50

是Arcam 剛出的FB post :

https://www.facebook.com/RadarAu ... vTl5g&__tn__=-R

....

話說和之前的CDS 27出入不大?
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2019-7-3 13:27
是Arcam 剛出的FB post :

https://www.facebook.com/RadarAudioCompany/posts/1887138171387278?__xts__ ...

八千都是for 新手 呢个价合理

1萬

白鑽玩家

老而不

HD_2 發表於 2019-7-3 14:06
八千都是for 新手 呢个价合理

我覺只是換了外殼, 由CDS27 的TI/Burr Brown PCM1794 DAC 換成了ESS9038 32 Bit / 192 kHz Delta-Sigma ....其他好似沒太大出入.
同個HDA 系列中還有 SA20, 和SA10 amp . 看起來也似是由 之前的A29, A19 改出來.
如果以一套一萬尾至二萬頭(估算) 左右而言,  係可以說是入門的中階.
同場比較的還有Rega Brio-R , Apollo-R, 即使入門也是一樣不失色.
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2019-7-3 21:21
我覺只是換了外殼, 由CDS27 的TI/Burr Brown PCM1794 DAC 換成了ESS9038 32 Bit / 192 kHz Delta-Sigma . ...

如果想要驚起比較失色.   唉而家只是加强fila能力

1萬

白鑽玩家

老而不

李老師的交章值得一讀:

揀揚聲器先了解七大特性 靈敏度與效率易混淆 (李英立)
https://hk.finance.appledaily.co ... M-tNJ53t-RzjMG7KrkM

...
呢個世界上有好多hifi友未聽真聲就先用電話講你套system 乜乜乜
平日都有講人我套system, 而事實係  10個入面只有2個係真的聽過, 之後再由對方的意見中找到真是適當和有明顯效果的改變, 必然這2個都是深交.
以前多人流行一組做家訪, 不知時至今日是不是如此? 隨便易見的是今天大多都是由電話中睇文字決定了人家府中的音色表面.
這種意見不是沒用, 只是準確度有限, 也就是為何 hifi鋪vs網上流言可以得出不同的答案.

若問哪一方"準"? 沒有的, 只可以靠你自己對耳.  
不同牌子的器材有不同的特色.  若你聽得出特色, 你就知自己想找的是什麼.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
old8woman + 50 + 50 絕對認同

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

不同牌子的器材(指所有器材包括LP/CD系統,音頻放大器,揚聲器系統,線材)其實都有自己的聲底
所以基本上hi fi器材絕對不可能100%把現埸聲音還原,而聽hi fi的人又很奇怪
會對某種"聲底"有偏好,所以音響器材是沒有絕對的............

1萬

白鑽玩家

老而不

略說 英式插頭

今日很多人不用英式插, 因為怕粒fuse 搞衰聲 . 也不出奇, 找了一找, 最新的MK等插頭用的fuse 是一家叫SEM 的牌子, 上網看, 原來也是內地出. 再看看現貨最易找到的Bussmann , 昔日是真的由英國造, 今天我再找, 在五金原料大網RS 中找到又是 CN 造.
就算真係好聲, 心入面都有條刺

不過粒fuse , 其實係安全沒錯. 甘樣以前的人, 係點樣面對?
以前的hifi 入口香港在電源上是沒有太大的要求, 兩腳又得, 三腳又得.  而三腳中又不是一定是13A 種. 就算係, 都唔一定有fuse .
時至今日, 一定要有fuse . 呢個係安全系數. 於是唔少hifi 友為求好聲而飛fuse 用美式插, 而且把轉用美式插當成理所當然的存在.
同時我都有一疑問, 這箱不少人轉用美式, 為何不轉用德式 ?

英式插點樣先玩得好? 於是有人用 紅MK插, 有人用古河, duraplug(都被MK收購左) . MK現在的主人已是Honywell, 廠已在大馬生產. 豆丁買了一個新的來看, 感覺也不壞, duraplug 也是 , 看腳和螺絲釘的金工便知.  唯一問題是粒 SEM fuse .
換fuse 還是成了一個問題.

[未完, 慢打中]
還是好音樂最好.

鑽石玩家

我一向唔玩貴價插頭,但有用ms的13a,記得好似二百左右?買佢係因為插得入極粗gotham 85055的唔多,不過透明殻的膠較脆,我上爆左一個螺絲位,聲音其實唔覺特別好,我用85225插鴨記幾十蚊美式好似仲幼細少少,但85055確係力量充沛,插後級都嫌殺鷄焉用牛刀,我用來插牆蘇去隔離牛。

又,我用較好的隔離牛效果其實已很好,普通黑鷄換上gotham其實都分別不大,更遑論插頭,其實不用太執著。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
kl122002 + 50 + 50 用家心得極具參考價值

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

koalaau 發表於 2019-7-26 17:34
我一向唔玩貴價插頭,但有用ms的13a,記得好似二百左右?買佢係因為插得入極粗gotham 85055的唔多,不過透 ...

呢個我有見過, 係平而且我覺實用性為主?

今日, 我主要想講下比較平的插頭
影完相, 整理中
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

續講英插

呢盞燈, 我用左至少30年. 日本的Penguin 出, 名叫 CUTE, 用E17 電膽, 是很可愛
當年因為覺原犬5的灰腳(2腳)麻煩, 一換就換左MK 插(英製), 用到今日

新 (大馬出) 與舊(英製) 對比

入面支fuse 我無換過, 甘多年都係呢支.
新插入面的是SEM fuse , 13A的.

很多人都說 MK 插好. 事實以前我用得最多就是MK插. 因為是英國出, 比同期其他英製品好的地方是 那個電線只要按下去就可以, 不用再上2口螺絲固定
除了英國, 以前中國內地都有出, 不過很多都沒名字.
香港自己也有老牌子, 名叫 安達膠木 : http://www.uk-plugs.com/

不過無論如何, 個插用得耐, 對銅腳都係變黑. 以前真的是金光閃閃的

.....

又比較一下MK 與現在可以找到的普通東西
左起是十蚊一個的東西, 右是 MK Safety plug, 之後是Tough plug

由此可見, MK plug向來是比一般的大多少少
而Tough plug, 唔少人玩hifi 只會找 紅色印了醫院用字樣的655 D8 (也有白版) , 事實在655 系列中還有白, 橙, 黑
655 / Tough plug 入面是一樣, 有一個位是銀色的 (鍍銀?)   我找不到原本的用意i為何.
在我住院的日子裡, 這紅插頭只出現在流動X-光車. 現在不少新的儀器都是用了一體式的電源線 了

...
另一個牌子 Duraplug

Duraplug 在我信在工程界有名氣一點.  因為是橡膠身, 設計上比硬身的MK Safety / Tough plug 來得再耐用一些, 以前我見不少師傅都用.
黑, 白, 橙是常見的. 而橙色在工程事務中多一些
手上的是最新的Duraplug,  大馬出的.

和MK插一樣, 有些公司會把老們鍍金/銀/銠 等令外表好看一些. 當然價格也好一點

不論如何, 支fuse 都是一樣的 SEM 13A fuse  

Duraplug 中....我印象中以前的拖板中有用過. 因為不是用在hifi 中所以不知音效如何. 只是我記得那個拖板是用得太髒, 太舊才給了裝修師傅取走.

比起MK Safety plug, 這個是真的比較小巧, 簿身.
而又因為已是同廠 (Duraplug 被MK收購) , 銅腳料都是一樣的好.

-------
上述的這些插頭價錢中, MK Safety 和 Duraplug 是差不多. 只有 MK Tough 比較貴. 在香港地, 我還是去新填地街,  鴨記特別問才取出來
我自己覺得插頭是可以耐用, 但那個銅腳日子久了還是得要自己去擦亮. (除非你不是用在hifi 上)
MK Safety 和 Duraplug 一般已言已比不少都出來得要好.

還是好音樂最好.