設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] hifi 平民區

1萬

白鑽玩家

老而不

eph200 發表於 2019-9-16 00:44
部機既原店主唔係關心我(正確係接近"炳緊我") 4針膽9針膽呢D 支節問題,

如是說, 你理解了多少關於有膽機的發展?

禁止發言

kl122002 發表於 2019-9-16 07:10
如是說, 你理解了多少關於有膽機的發展?

我覺得一個膽友, 會用對眼gup 人地D 膽機發晒光咁會開心 D.  雖然聽唔到聲, 都係覺得好有美感..
當然香格里拉果類就... 睇見人地好似好開心 一下就算..

我唔知c hing 用乜機, 可以睇圖show下 share 下..   另外我部係就係平到爆, 但都總算係搭棚..  隻牛牛未爆, 升級應該就唔會.. (我由順豐托番屋企, 成差唔多20Kg 手都斷埋咁濟)

如果我叫人再買, 會叫人買 四膽"黑寡婦".   應該座地實夠推..

另外ching 有無買膽機既1:1 放大,   算係有源放大1:1,   又係消除數碼聲..  上面既大陸膽機友都有唔少人玩..

我就用拎得出街1:1無源放大..   出街玩左幾年..  

睇人地網上既相, 坐地鐵拎住一抽 DAP, 4,5部機加埋放大 仲有平衡粗線既人係有,

但講到用無源放大1:1  用到超過戰神既 EI35 size , 就係地球上從未見人地似拎過..

有用無用 無源放大1:1, 叫做曼車邊 聽得出分別掛..

另外, 我聽歌係鐘意攤係梳化, 進入 半睡眠狀態時, 播一首呂方4分鐘既歌, 會聽好似播左一小時點解播極播唔完,  咁樣聽十首呂方, 就真係好似播足左成日咁..  
甚至凌晨用speaker 聽MJ beat it  用炸機音量既70%, 間唔中都會照聽住訓下, 醒下又再訓住聽..

如果出D 聲係好似收音機咁既質素,  (例如聽D 好差幾十蚊入耳 手機送既跟機AKG耳機),  一路聽一路扁咀就有, 點會訓得著..

簽名被屏蔽

1萬

白鑽玩家

老而不

eph200 發表於 2019-9-16 11:02
我覺得一個膽友, 會用對眼gup 人地D 膽機發晒光咁會開心 D.  雖然聽唔到聲, 都係覺得好有美感..
當然香格 ...

我也有留意到現在的人喜歡鎢絲光, 反而我果代能不能看見也不覺是什麼事.

古典是我得聽得最多的音樂, 在文書時在書房聽,  退休後打發時間時聽下, 新舊錄音會聽, Live concert 更要去聽. 聽時我一定保持最佳精神時聽, 不然這我覺對演出者不尊重.

膽機的線路在由二戰後到70年代初有不少,  最光輝可以說是60年代, 百花齊放裡出過不少經典名機.

在選自己喜歡的一種方式之前, 不妨先接觸不同的機, 有機會的話去試聽一次, 新舊機都要聽, 無經磨改或翻新的更要聽,  這樣才對自己有更多的認識, 也會清晰自已的所想所求.  

還是好音樂最好.

禁止發言

kl122002 發表於 2019-9-16 14:02
我也有留意到現在的人喜歡鎢絲光, 反而我果代能不能看見也不覺是什麼事.

古典是我得聽得最多的音樂, 在 ...

大陸班膽友 先有位擺幾部膽機,  
今時今日 HK人個廳會擺得落一部搭棚膽機基本要拉去做 特區絕種動物咁保護..

係淘佬買大陸DIY音響要好講運仔..  我只有當自己係好運果一個..  大陸好多野係過左廟後就無唔再出..  

最難買既唔係膽機, 係 老陳果舊 speaker out 經一大堆電阻後變成 6.35頭 既 大耳機盒仔,  幾年來想再買都買唔番..

不過離奇極都唔夠 部膽機係七膽四牛, 有七支tube 發光,   夾晒間屋所佈既 北斗七星燈陣..

簽名被屏蔽

1萬

白鑽玩家

老而不

eph200 發表於 2019-9-16 20:29
大陸班膽友 先有位擺幾部膽機,  
今時今日 HK人個廳會擺得落一部搭棚膽機基本要拉去做 特區絕種動物咁保 ...

唔緊要, 你覺得無問題就可以.
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

還是好音樂最好.

禁止發言

多謝介紹...

但..

牛龜咁大枱機,  唔用搭棚   係唔好意思放係廳度俾親友拜年時睇..

只有手板咁大既 出街便攜膽機仔, 先會用pcb 都可以介紹俾人用..

膽機其實係幾細部都唔可以睇少,   但玩大野唔用搭棚,  真係好似有D 野窒住, 硬係差左D 野咁,  身體形住玩得唔盡興..

另外膽機既牛, 同生果報相中果幾隻有D 落差..   如果講白 D, 我覺得用錯牛..
簽名被屏蔽

禁止發言

無無聊聊之下,  幾舊水 淘左部 40W 機黎煲耳機線,  整埋個散熱片負載,  由佢煲到 熱到跳舞都好..  
順手係時候煲埋 蛋蛋兩隻 1:1 無源前級火牛裡面線..  

不過呢期社會事件, 海狗已經將全部集運停晒, 無貨入 HK ..直到雙10 ... 好似係咁播..
簽名被屏蔽

1萬

白鑽玩家

老而不

還是好音樂最好.

黃金玩家

eph200 發表於 2019-9-14 12:10
我自問就算玩得好平民..  連耳擴都要用 三千幾蚊 300B 最低級版本 8ohm speaker out 代勞...

...

CHING隻平頭耳機係咩黎?