設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] 極品毒氣室 - 試玩 Rag/Ygg (2016 開年 party, p.19)

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

Andykong 發表於 2015-6-2 18:20
師兄你前輩高人,竟然

學後先後,達者為先呀!
我呢d只係早年資訊未有咁發達下……駛左唔少學費的迷途小羔羊

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

edgeyim 發表於 2015-6-2 16:35
唉…出錢出力出機出地方,跟住比人落毒再逼你出post,各位慎選朋友呀!

話說小弟以前不知 Head-F ...

拿,呢 D 咪叫隱世高手囉,唔比 D 壓力佢又繼續隱落去架啦!

SPL 肯定係堅野,但實在太多野較,雖然知道其中一些功能是同 playback 無乜關係的,但總是心思思左攪右攪,輕微強逼症真係無計!特別佢個 Crossfeed 功能,唔係個個人 like,like 都唔係首首歌 like!

MK6 其實並不算愛機,不過以我一年前玩 headfi 的 budget, 而當時我手上有 HD700, D7000 和 Alpha Dog 三隻耳機 (還 ESP/950 不過呢部有自已 amp), MK6 是唯一我能 afford 而又 handle 到我幾隻 headphones 的耳擴。我覺得非常 grateful 的,因為這一年我由 4 部耳機加到頭像的 7 隻, MK6 都仍算應付到,當然某情度上我是睇餸食飯,儘量避開高阻耳機了。現在買了 HE6,又觀望 HD800,唔轉耳擴都唔得啦!

睇睇下,都問師兄有無用過隻 TH900 去試 EPA-007? 係咪因為要加 4pin to 6.3mm 所以為試到?
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

專業玩家

無用到007試TH900,部007太多人玩,我試左3次所以都無再試TH900,
而且其它機又係度呼喚我…

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問師兄,ak戈條2.5轉xlr 平衡輸出線係點架?
我都訂左schiit部rag
但未知點樣ak輸出比佢。
謝謝你們

銀級玩家

靈魂的夢 發表於 2015-6-3 19:11
請問師兄,ak戈條2.5轉cor 平衡輸出線係點架?
我都訂左schiit部rag
但未知點樣ak輸出比佢。

我諗係用AK自己出果條PEF11-AK-BALANCED-CABLE出既
http://www.iriver.jp/information/entry_759.php
不過就好鬼貴,夠買一部AMP/DAC

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔該曬咁多位師兄!
我研究下先,或者有沒有代工整既介紹?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我有拆開過我部EPA-007個蓋來望過下, 此機的XLR輸入應只接+線位, 所以部機只是Dual Mono, 不是真平衡. 不過如果接部DAC既XLR輸出電壓比RCA高超過一倍, 接XLR仍有優勢. 好似我部第一代audio-gd NFB-1, XLR輸出電壓有成5V, 接EPA--007聽T1我只需用Low gain同9點鐘音量.

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我 N 年前曾住村屋地下,叫人幫我由市電人屋前個大錶位,將全屋的 60A 供電拉條大線去 HiFi 的角落位,然後起個細電箱,將第一條 circuit breaker 用來供電比 HiFi, 第二條 circuit breaker 就原路返個大錶位,接返原來的入屋電線和屋內電箱。呢個工程用左二千幾,那是我成世人駛得最精明的 HiFi 投資,自此對【聲從電起】這說法深信不疑!

以前玩 HiFi 都試過 PS Audio P300 再生電,但因火數所限,只能供比 source 和 preamp, Power amp 無駁落去。現有玩 HeadFi, 耳擴的電量要求較低,所以有條件全套器材駁晒落一台再生電電處,剛好小不點上年推出的 LDP_500 又超低價衝擊再生電電處的入門門檻,所以我出動「一日含包散」奇藥大力推介, 於是朋友很快便落訂了。

除了毒害老朋友尤外,也趁今次 party 叫朋友搬了 LCP_500 出來和大家交流下。結果証明了兩樣野:
(1)         LDP_500 這類小型再生電電處在正常情況下已足夠 support 整個 headfi 系統。當日我插了 Rag + Ygg, Exclsio + Phonitor 2 四部機,用電量是大約 40% (約 200watt),所以大家不用擔心 500w 是否夠力。我暫時遇過最大 power drain 的耳擴是小不點Mk6, 只開一部機已達小不點的 40%,和今次接 4 部機的 loading 相若!下圖是我借 LDP_500 回家作玩的測試記錄,當時的 Network player 是 小不點DP_III, DAC 是 Yulong D200, 耳擴是 MK6, full load 是D200 和 MK6 都同時有接耳機。

LDP_500 Loading Test.jpg

(2)        插上電處後立刻試聽,效果可能不明顯,但當聽慣了有電處後拿走再生電,分別便很明顯了。今次 party 我是一開始 set 機便將 Rag + Ygg, Exclsio + Phonitor 2 四部機插住再生電,電源線也只是平價的 Denko DIY 線。到 party 尾聲打算拆機前才要求 Kinder 和 Edgeyim 兩位師兄,用自已的耳機再聽一次自已的 test track, 然後拔走再生電,改用 Taralab ISM Power screen 拖版和大蛇級電源線,照售價計後者比再生電起碼貴一半,但最後結果如何,大家留意 Kinder 和 Edgeyim 兩位師兄的分享便知道大概了吧!

呢隻「一日含包散」有料到架,只要聽一日,我相信中招的十居八九,正所謂雖不中亦不遠矣,呵呵呵呵!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

對LDP_500有興趣,唔知POST76官方會否搞團購??另楊師傅也出左新的800,可以一次過訂埋~~~