設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[討論] 極品毒氣室 - 試玩 Rag/Ygg (2016 開年 party, p.19)

黃金玩家

ericcho 發表於 2016-1-7 16:26
HD540 Gold 搵到成色、價格ok的唔易… 唔記得Ref II有無600 ohm。
HD540 我曾同時有五對,Ref 老板凸樑600  ...

師兄對 HD540系 都好有心機喎!

HD540/HD250/HD540G 應該是用相同的單元,不過 HD540G 是嚴選配對下的精品,但 30 年後嚴選配對的優勢已所餘無幾了!

我認為比較大分別是耳罩和濾音棉,可惜已不容易收到了。一代和G版用的布混皮耳罩和二代用的絨布耳罩都絕版了,如師兄有計搵到,一定要單聲啊,真心想搵幾對來為自已個幾隻補倉啊!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

專業玩家

CayinAndy 發表於 2016-1-8 00:17
我理解是一代有 300ohm/600ohm,二代得 300 ohm, 但我理解並不得如我知道,因為我都係無法証實!

我有對 ...

以本傷人,Andy大真係毒人不遺餘力丫

鉑金玩家

CayinAndy 發表於 2016-1-8 00:12
80年代出廠的粉紅色版 DT880 ? 呢對好多貨都炒價,師兄呢對要 3K 嗎?

據說 vintage DT880/880S 的早期版本在某些光線角度下會呈現粉紅的色澤(有說是因有層 coating)。當時我無向德國賣家確定,我收到實物後仔細和網上照片和資料作比較,我會相信這DT880是早期粉紅版。

而炒價要$3k,唔會是國內吧…

至於HD540,我想極難會有原裝耳罩單獨出售…

鉑金玩家

moliu 發表於 2016-1-6 21:43
師兄你呢隻dt880 情況真係好好,因為好多我聽過/有過的,都未係最佳狀態,所以不久便放走了。

早前的不 ...

多謝師兄指教分享!

耳機同好,都是想找到自己喜歡的好聲音,各有所好。

老耳機,有種自然的聲音,會令人繼續聽下去的聲音。   也許調音是藝術,不單是科技。

鉑金玩家

見會場咁多正耳機,請教下各師兄,如果揀三對較喜歡的,會是?

專業玩家

ericcho 發表於 2016-1-8 13:56
見會場咁多正耳機,請教下各師兄,如果揀三對較喜歡的,會是?

除在自己最愛TH900外,現場應該:

T1 (Mod) 有樣有身材有內有外,百搭之選
HD540G 聽經典金曲首選
Dharma D1000 音色平衡,潛力未見底,佩戴舒適

黃金玩家

ericcho 發表於 2016-1-8 13:27
據說 vintage DT880/880S 的早期版本在某些光線角度下會呈現粉紅的色澤(有說是因有層 coating)。當時我無 ...

都唔預有單獨 HD540 舊款耳罩了,搵到壞耳機而隻耳罩唔太差都心了!
由燒友到業界的華麗轉身

Salute to HiFi     Burn Your Music

黃金玩家

今次聚會,有 3 個品牌的耳機是比較齊張的,可乘機太約講一下:

Sennheiser: 如果有埋 HD600/650 的話,今次的試玩就真的可以用作探討 Sennheiser 的聲音了。其實 HD540G/HD700/HD800 的比較 以已寫過一次,今次只略作補充。今次 HD540G 換返原耳罩,聲音更開放流暢,確是比用 HD250 的耳罩更出色。HD250 雖然編別比 HD540 低一級,但如同樣用 HD250 耳罩的話,我其實是 prefer HD250 多過 HD540 Reference 的,因為 HD250 的低頻較多和實,聽現代錄音會較有感。若說二手流通量的話,HD250 一代 600 ohm 可能比 HD540G 600ohm 和 HD540 一代 600 ohm 更難找到。

論質素 HD800 一定通殺,論動聽則是 HD540G 了,但我得最多的卻是 HD250,因為佢是 closed back,聽歌唔會騷擾到枕邊人囉!

Fostex: 雖然 Alpha Dog 仲掛住個 fostex 頭架,個 driver 也 Fostex T50RP 的,但我最後決定留佢係平板度講,反而隻 Denon D7000 我會 group 入 Fostex family。D2000/D5000/D7000 是 Denon 佈品牌,Fostex 方案,Fostex 代工,Denon 最後調音的混血組合,所以我將佢當大半隻 Fostex 了。THx00 最近大熱,以佢既價錢來計, Fostex 品牌兼木碗,確實是非常抵玩的,但聽聲計其實我 prefer TH600 多 D,同 TH900 比就更加諗多左了。THx00 的聲音偏薄,小小 U 型調,不算是很雜的耳機,而且看得出用料都真係幾慳家下。個木碗真係有條罅,而且睇木邊的修口位這條罅不是設計原意,似是某些配件或原件夾唔埋而做成的,相信會是成批 THx00 都有這樣的情況。有心玩好 THx00 的師兄不妨從 earpad 著手,現場試過將 Alpha Dog 的 Alpha Pad 換比 THx00,改善都幾明顯。 我當日無入手 THx00 的其中一個原因是我已有 Denon D7000。今次比較所得,我會建議有心玩 Fostex 木碗的朋友留心有無 Denon 5000 或 7000 啦。

至於 TH900 和 D7000,幾明顯地 TH900 的質素是比 D7000 高一班的, 雜色來計也是 TH900 較全面。D7000 是樂器比人聲好,女聲比男聲好,小品 (三五件樂器) 比大棚 (full scale orchestra) 精彩的,但曲目適合的話,D7000 的對比較高,表達也較激情,比較容易帶動聽音樂的情緒。配搭方面,今次的部耳擴中,V281 和 Bokoon HPA-01 是 D7000 比 TH900 好, GS-X2 和 BP Workshop 45膽耳擴是 TH900 比 D7000 好,而這兩對耳機中,我自已最後選了 D7000 做我最喜愛的 Fostex。是我最喜愛的 Fostex, 我最喜愛這點很重要,所以要講 3 次!

第三個 family 是 HiFiman, 現場有 HE5LE, HE6, HE560 三款,我會順便講埋另外 3 隻平板: Alpha Dog, Ether 和 LCD3。Hifiman HE5LE 和 HE6 聲音取向有點接近,HE6 質素較高, HE5LE 較課民易推,容易夾 amp 好多。HE560 比這兩對老旗艦較 Modern,平衡度較高,細節也不錯,但沒有 HE5LE 和 HE6 的 passion 和 involving. Alpha Dog 和 Ether 是 Mrspeaker 兩代傑作,新旗艦 Ether 比 Alpha Dog 貴了倍幾,素質全面上升,唯獨低頻的包圍感和音樂的氛圍卻是 Alpha Dog 較討好,現場確有師兄話 Alpha Dog 比 Ether 更啱聽,其實我聽了幾次 Ether 後,都覺得越來越好聽,看到煲鍊到差不多火喉了,但都沒覺得有急切性去 upgrade, 期待有機會聽到 Ether-C,能在低頻上更接近 Alpha Dog 的味道。

我個人卻傾向較 開揚爽郎,比較有陽光氣味的耳機, 而 LCD3 在音色上偏暗,所以口味上唔多夾,但若要比較低頻的層次,量感和包圍感,LCD3 應是當天最出色的,沒有之一!

餘下的幾隻耳機, Ultrasone ED10 有點挑耳擴,V281 和 Bokook HPA-01都推得很好,但其他的配搭卻 Show 唔到身價了。換了 H800 接線座反而有驚喜,在試過幾條 HD800 線後 (Cardas, Siltech, MIT Vero Reference, Acoustic Revive),都覺得比原線好,而機主挑來配 T1 的 AR 耳機線確實是有點 1+1>2 的化學作用,而我自已則覺得 MIT Vero Reference 最耐聽。如果已有玩開 HD800 和升級耳機線,不妨買隻 T1 來改裝玩下,相對超值的,但如果單玩 T1 沒有玩開 HD800 的話,這做法便不建議了。最後隻是 D1000 這隻靜電動圈混合機仍未摸清底子,靜電味是有的,但主要是在高頻的泛音和堂音,人聲樂器仍是 9 成由動圈發聲,但單以動圈計,D1000 又好像比 HD800/T1 有小小距離,所以尚未能在動圈耳機群中脫穎而出,要稍作觀望了!
由燒友到業界的華麗轉身

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

真係估唔到 Vero 個盒仔咁抵玩,好彩我都有俾多兩舊水 upgrade,連埋運費都唔使港紙三千銀,等足大半年都值回票價。

如果用呢個價錢收到對二手 T1 都咪話唔爽:

http://www.fujiya-avic.jp/products/detail94408.html

http://www.headphoneclub.com/thread-365747-1-1.html
请问各位坛友,哪里可以买到T1的原配耳罩EDT T1V呢?官网上最近似乎都看不到了。

以前买过EDT 990VB,给T1用,声音会变的有点奇怪,高频发硬、中低频浑浊。

T1 同埋 HiFiMAN 嘅耳罩係咪真係一樣呢?原廠嘅真係比較難訂:

http://www.audiocircle.com/index.php?topic=133255.0
http://europe.beyerdynamic.com/shop/edt-t1v.html
http://asia-pacific-india.beyerdynamic.com/shop/hah/spareparts/edt-t1v.html

黃金玩家

tleonard 發表於 2016-1-10 21:41
真係估唔到 Vero 個盒仔咁抵玩,好彩我都有俾多兩舊水 upgrade,連埋運費都唔使港紙三千銀,等足大半年都值 ...

師兄個兩舊水係美金喎,直情加碼一倍有多,梗係有回報啦!

其實 T1 現在個價真係超底玩,我對 Beyer 唔太熱衷但聽完今次個對 T1 都有點想收翻隻來玩,不過我係都多數係大陸收二手,方便 D!

我條 Vero 煲到了大約 100 小時,現在覺得最 bottleneck 的是透明度,可能是條 Mogami 咪線質素所限,但個 Vero network 就真係越聽越有料到!

由燒友到業界的華麗轉身